Ko to spoznaš, si lahko samo še ponižen

Njegovo ime je poznano v kategoriji poslovnega uspeha, njegovi gôvori inspiracija poslušalcem, ki so zmedeni ali bi zapisovali njegove modrosti ali občudovali njegovo spremljajočo umetniško slikovno predstavitev na projektorju. Naj si Italijan, Francoz, Rus, Hrvat, Anglež, Nemec ali Slovenec, se s teboj pogovarja v tvojem maternem jeziku, vse skupaj pa začini z latinskimi izreki. Če velja njegova trditev, da je najvišja stopnja inteligence humor, potem je on v skrajnem vrhu, že malo lebdeč nad njim. Njegova umska intelektualna knjižnica citiranja bolj in manj poznanih literarnih avtorjev sveta se lahko kosa le z ogromno večnadstropno knjižnico v njegovem domu, kjer se med knjigami sprehaja z lestvijo kot v kakšni filmski grajski sobani. Police se šibijo pod plaketami svetovnih priznanj njegovih poslovnih dosežkov, ljudje pa ponižno pristopijo v želji, da mu podajo roko. Vzorniku, izjemni osebnosti.

Ko je že drugič pomagal natakarju polnih rok pospraviti mizo, gentlemansko podal gospe roko, da ji je lažje prestopiti nekaj stopnic, in se prav ponižno zahvalil za pogostitev, je med potjo še nekaj klošarjem poklonil zajetno napitnino za njihov trud sedenja na tleh, ob čemer je pripomnil: »Če imamo, zakaj ne bi dali …«, sem ga morala vprašati, kar mi je ob odprtih ustih presenečenja nevarno viselo že povsem na koncu jezika: »Nekaj bi vas rada vprašala ...«

»Tudi jaz tebe. Kdaj me boš začela tikati, kot sva se že dogovorila?« Ne zmorem. Res ne. Iz posebnega spoštovanja.

Moj nasmeh je odgovoril na njegovo retorično vprašanje, zato sem s spraševanjem prišla na vrsto jaz: "Kako to, da ste ob vseh teh vaših dosežkih, uspehih, izjemne razgledanosti in načitanosti, znanja in slave, lahko tako izjemno preprosti in ponižni?«

To ni bila hlapčevska ponižnost Cankarjeve simbolike uporabe te besede, ampak bolj ponižnost v kategoriji spoštovanja. Morda bi temu rekla ponižnost pred življenjem samim. Spoštovanje vsega in vsakogar. V mojih očeh – veličina človeka.

Odgovor je bil en tistih pomenljivih modrosti, ki je nikoli ne pozabim, mi pa sama velikokrat prav prikupno skoči v ospredje: »Petra, ko začneš malo potovati po svetu, kaj kmalu ugotoviš, da je tako pametnih / razgledanih / uspešnih / sposobnih / načitanih ljudi, kot si sam, za vsakim vogalom vsaj nekaj deset. Ko to spoznaš, si lahko samo še ponižen.«

P.s.: Ali kot bi rekel prijatelj Sandi Gorišek v svoji knjigi Skozi moje oči - ZDA: "Življenje v tujini poveča tvoj svet in zmanjša tvoj ego." 

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

KLIKNITE ZA PRENOS
Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link

 

2018-05-22T13:42:59+00:00

3 komentarji

 1. Ewa J.Gunnčar 23/03/2018 at 11:50 dop - Reply

  Draga Petra, z veseljem vedno preberem tvoje prispevke. Čeprav si veliko mlajša od mene, imam hčero tvoje starosti, se iz tvojih prispevkov vedno kaj novega naučim. Hvala ti, da prenašaš svoje izkušnje in spoznanja med nas.
  Zdaj bi ti pa rada prenesla dve moji modrosti ;). Veš, tikanje ni znak, da kogarkoli razvrednotiš. Tikanje samo pomeni, da ti je oseba na srčni ravni,zelo blizu. Če nekoga tako čutiš, je ne glede na njegov položaj na hierarhični lestvici, tikanje najbolj naravna stvar in s tem nikakor ne razvrednotiš svojega spoštovanja do te osebe. Z vikanjem sama postavljam distanco do drugih, ki jih še ne poznam dobro in do tistih, ki v mojih očeh niso vredni, da bi jih spustila tako blizu.
  Druga stvar, ki me vedno zmoti, je pa slovenska miselnost, o Cankarjevi hlapčevski ponižnosti. Stavek, da smo Slovenci narod hlapcev , mi dvigne pritisk. Nikoli nisem marala njegovih del, ker so se mi zdela preveč črnogleda. Ko so pa mediji začeli vsepovprek pisati o tem, da smo hlapci….sem šla prebrat Hlapca Jerneja, prvič, ker sem ga v osnovni šoli prešpricala. Škoda, da je to čtivo umeščeno v osnovno šolo, ko še nismo sposobni dojeti veličino njegovega sporočila. Da skrajšam, hlapec Jernej se je kljub temu, da je bil samo hlapec, brez izobrazbe, brez denarja, na najnižji stopnički hierarhije, vendar z ogromnim pogumom in zavedanjem o lastni vrednosti, podal k cesarju poiskat svojo pravico, kljub zasmehovanju in poniževanju. Ker svoje pravice zaradi sistema, zanimivo, to se nam še vedno dogaja, ni dosegel, si jo je vzel sam. Sicer njegovega načina ne odobravam, vendar pa, kje je v njegovem delovanju hlapčevstvo? Jaz ga ne vidim. Vidim pa pogum, odločnost in samozavest. Vse te lastnosti imamo Slovenci, pa delavnost in potrpežljivost, smo izjemno pameten narod, ki svoje dosegamo z umom in ne z orožjem. Če ne verjameš samo poglej malo po manj obremenjeni z našo majhnostjo. Samo 2 milijona nas je, pa so naši ljudje v svetovnem merilu na najvišjih stopničkah uspešnih in to na vseh področjih od športa do izjemnih znanstvenih dosežkov. Edina slaba lastnost, ki jo imamo je prevelika zaupljivost, pa nas vsak lahko pelje žejne čez vodo. Privoščljivi in nevoščljivi so pa vsi ljudje. Ti dve lastnosti, žal, ne poznata meja.
  No, preberi Hlapca Jerneja še enkrat, boš presenečena 🙂
  Želim ti veliko lepega in le nadaljuj tako, saj vnašaš veliko veselja povsod.
  Ewa

 2. Ksenija Lakota Zajić 23/03/2018 at 8:25 pop - Reply

  Pozdravljena draga Petra. Super članke pišeš. Z Ewo bi se pa strinjala, da je Hlapca Jerneja trebs drugače interpretirat, kot so nam ga prikazali v šoli. Kar tako naprej, draga prijatečljica, se že veselim tvojegas novega članka.

 3. Niko 26/03/2018 at 6:58 pop - Reply

  “Neuspešni Cankar Pogojno lahko med pisatelje in politike štejemo tudi Ivana Cankarja (1876–1918). Najbolj znani slovenski pisatelj, ki je bil velik privrženec socialdemokratov, se je namreč kratkotrajno preizkušal v politiki.

  Leta 1907 je bil na listi socialnodemokratske stranke kandidat za državnega poslanca, a ni bil izvoljen. Pozneje ni več sodeloval v volilnih tekmah, na kožo mu je bilo bolj pisano sodelovanje na razpravah in predavanjih.” s spletne strani: https://siol.net/novice/slovenija/to-so-slovenski-politiki-ki-so-se-borili-tudi-s-peresom-214580

  Razočaran, ker ga niso podprli je dal to izjavo o hlapcih. Tisti, ki bi nas radi naredili za hlapce so to izjavo trobili do nezavesti. Cankar in njegovi sodobniki so postavili temelje za slovensko Univerzo in Akademijo znanosti. S tem so dokazali nasprotno.

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link