Ljubezen – a sploh zares obstaja?

"Ko ti ljubezen da znak, ji sledi. Čeprav so njene poti težke in strme. Ko te njena krila zajamejo, jim še sam pomagaj. Čeprav te skriti meči lahko ranijo. In ko ti spregovori, ji zaupaj. Čeprav ti njen zvok lahko uniči in spremeni sanje ..." Khalil Gibran


Nisem pisateljica ljubezenskih zgodb, niti ljubiteljica ljubezenskih romanov. Verjetno še nobenega nisem zares prebrala do konca. Četudi sem se trudila priti v to pričakovano navdušenost in vzdihovanje ob ganjenosti nad lepimi (izmišljenimi) zgodbami v novelah, filmih, predvsem pa naših fantazijah. Nisem niti ena tistih cinikov, ki namerno, včasih nevede, zanikajo vse, kar je v povezavi z ljubeznijo. Pa niti tista, ki bi vsak dan misli, poglede, besede vrtela okoli – ljubezni.

A kot vsakdo tudi sama pomislim o njej. Velikokrat. V težjih časih ljubezni sem se verjetno že preveč poglabljala v iskanje resnice – kaj ljubezen je? Ali sploh je? Tista, med partnerjema. Tista, romantična - iz filmov. 

Je to le rezultat naše kemije telesa, ki naredi svoje in nas prelisiči, da mislimo v nekaj nadnaravnega? V resnici pa je to le nekaj preprostih kemičnih procesov?

Ali je morda le rezultat podzavestnih odzivov globoko zapisanih vzorcev iz ranega otroštva, ko smo občutke zapisovali zgolj z opazovanjem in posnemanjem naših najbližjih? Kasneje v življenju pa so ti zapisi privlačili podobno, da ponovno podoživljamo te neustavljive občutke, a tudi z njimi povezane travme, bolečine?

Ali je ljubezen zgolj fantazija pretkanega vplivanja medijev, Hollywooda, reklam in tistih, ki ob hipnozi spretno vplivajo na naš um, ki ga je, mimogrede, zelo enostavno manipulirati. So nas le tako popeljali v nek svet, ki ne obstaja, da nam lahko prodajo prav vsako neumnost v »imenu prave romantične ljubezni«?

Ali je ljubezen le nekaj, v kar smo se sami prepričali, da hočemo imeti, čutiti? Si morda celo lažemo, da jo imamo, saj ob toliko besedah okoli nje preprosto nočemo izpasti manj pomembni od tistih, ki so zaljubljeni. Ženske smo si v dramatičnosti občutij vse skupaj še poetično povečale v neslutene višave, da lahko s čim tekmujemo v najbolj kokošjih klepetih, ko primerjamo katera najbolj ljubi (ali je ljubila), katera najbolj trpi (ali je trpela) v »imenu ljubezni«.

Bolj ko se poglabljam v to, več knjig ko preberem, več vem, a hkrati manj zares vem.

A nekaj vem zagotovo.

Vem, da je. Ljubezen. Vem, ker jo vidim v očeh mladostnikov, ko se prvič, res prvič zaljubijo v globino v očeh in ne le v izgled. Vidim jo v starejših parih, ko se že naslanjajo na palico in počasi sprehajajo, a po toliko letih še vedno držijo za roke. Vidim jo v objemih tistih, ki niso nikdar dovolili, da ljubljeni nasproti njih postane samoumeven. Vidim jo v tistih parih, ki vidijo v oči, vidijo izza nasmeha, ki lahko skriva bolečino; vidijo izza glasnih besed jeze, ki lahko skrivajo skrb; vidijo izza tišine, ki lahko skriva strah, in ob vsem tem vedo, da si ne predstavljajo življenja brez osebe nasproti sebe.  

Vidim jo, zaznam jo, zato je. Morda sem se le odločila, da jo vidim. Nekateri se odločijo, da je ne vidijo (več). Ker videti jo pomeni tveganje, da boš ranjen, da boš zavrnjen, da boš – ljubil, a ne mogel imeti te osebe ob sebi. Zato se mnogi odločijo ostati – na varnem. Ne vidijo ljubezni, jo zanikajo in tako ostajajo v varnem območju.

A brez tistega tveganja bolečine, tudi najlepših izkustev ni.

Tako da je. V to verjamem, v to želim verjeti. Pa naj si bo to zgolj konstrukt mojega uma, morda le kemija telesa, morda le ta zapis celic iz ranega otroštva, morda iluzija zaradi filmov Hollywooda ali pa zares nekaj nadnaravno čarobnega.

Saj je vseeno od kod je in kaj je resnica. Morda je pa bistvo v doživetjih, ne v pravih odgovorih.

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

KLIKNITE ZA PRENOS
Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link

 

2018-06-18T06:28:02+00:00

2 komentarja

 1. Neva 18/06/2018 at 7:42 pop - Reply

  Hvala da svoje misli in videnja delite z nami… Osebno jih vedno prebiram in potem v miru premlevam…marsikaj se razvozla ali pa tudi zakomplicira… Oboje pa me privede do novih spoznanj

  Neva

 2. Aleksandra 02/07/2018 at 11:27 dop - Reply

  Razmisljala in googlala:) in nasla to, kar se mi zdi zanimivo:

  A simple process
  Love is not something to do with someone else. Love is never between two people. It is what happens within you, and what happens within you need not be enslaved to someone else. For 15 to 20 minutes daily, go sit with something that means nothing to you – maybe a tree, or a pebble, or a worm or an insect. After some time, you will find you can look upon it with as much love as you do your wife or husband or your mother or your child. Maybe the worm does not know this. That doesn’t matter. If you can look at everything lovingly, the whole world becomes beautiful in your experience. You realize love is not something that you do; love is the way you are.

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link