Zate, ki “delaš s srcem” …

Saj vem, klišejski izraz, pa vendar - si en/a tistih, ki res delaš s srcem (saj vem, da veš, kaj mislim s tem ...)? Če ja, beri dalje; če ne, poišči tako delo. 

"Predstavljaj si, da denar ne obstaja. Preprosto ga ni. Kaj bi v tem primeru delala?" me je že nekajkrat vprašala prijateljica. 

"Pisala bi, to zagotovo."

"Torej piši. To je to." 

Vsak otrok spontano ve, kaj je tista stvar, ki jo "dela s srcem", kot se klišejsko radi izrazimo. "Če delaš s srcem in imaš ob tem pozitivne, čiste namene, se bodo vedno našli ljudje, ki ti bodo sledili, ki bodo tvoj produkt ali storitev kupili. Vedno," me je že mnogokrat spodbudila ta ista prijateljica, kadar sem z njo delila finančne ali poslovne skrbi. 

Si en izmed nas? En izmed tistih, ki res s čistimi in iskrenimi pozitivnimi nameni (tu bodi iskren - predvsem do sebe) širi svoja sporočila?

Če da, potem ti moram nekaj povedati ... 

Veš, matematična in računalniška statistika ne pokaže vsega. Statistika ne pokaže, kakšna čustva si vzbudil v ljudeh, ker so videli, morda brali tvoje delo. Statistika ne pokaže, koliko ljudem si s svojim delom polepšal dan. Morda življenje. Statistika ne pokaže, kolikokrat so ti bili ljudje hvaležni za tisto eno besedo, eno sporočilo. Statistika tudi ne pokaže, koliko ljudem si inspiracija, koliko otrokom vzor. Statistika niti ne pokaže, kolikokrat so si ljudje natisnili tvoja sporočila, jih nalepili na steno ali v majhnem lističu stisnili nekam v kot denarnice, da jih lahko prebirajo znova in znova. Statistika niti ne pokaže, kakšen nasmešek se nariše mnogim, ko spet pošlješ lepa sporočila, morda objaviš nov prispevek, morda širiš pomirjujočo misel, karkoli. 

Statistika ti tudi ne pokaže koliko je tistih, ki se jim dogaja vse zgoraj našteto, a niso niti enkrat še stisnili všečka na tvojo objavo, niti enkrat odgovorili na tvoje elektronske novičke, niti enkrat objavili povezavo s tvojega bloga na svoj zid, morda niti nikoli omenili tvojega imena med prijatelji.

Zakaj niso? Ne vem, morda niti oni ne. Ampak niso. Morda so malo sramežljivi, morda so le radi v ozadju kot tihi opazovalci, morda kaj desetega, bog si ga vedi zakaj ne. Ampak niso. Šment. Pa vendar so tam nekje, tihe miške, ki znajo biti najbolj zveste sledilke, ki jim s svojim delom nekako polepšaš življenje. 

Zato ne obupaj ob prvem članku, prvi knjigi, prvem sporočilu, niti ob drugem, niti ob tretjem, četudi ni odziva, kot ga pričakuješ. Stotine všečkov, fanfare in (pre)glasna hvaljenja iz ust najglasnejših niso nikoli najbolj zveste duše. Pristna zvestoba je lahko prav v tistih, ki jih še ne poznaš, a tvoj vpliv je na njih izjemen. 

Morda nekega dne na neki ulici sredi nekega mesta te nekdo pocuka za rokav in reče: "Veste, pred mnogo leti, ko sem prebral vaše sporočilo, ste mi nekako spremenili življenje ..."

stane pecek mokronozci

Mimogrede - jaz sem rabila 15 let, da sem prvič stisnila roko svojemu edinemu vzorniku, zaradi katerega sem sploh kdaj v življenju kaj napisala (g. Stane Peček). 15 let, da je on prvič izvedel, da obstaja neka Petra Škarja, ki je želela prav zaradi njega, njegovega dela, njegovega vzora, postati pisateljica. 

Kot mi je že tolikokrat poudarila moja prijateljica: "Petra, če delaš s srcem in če so tvoji nameni iskreni in čisti, se bodo vedno našli ljudje, ki bodo to "kupili". Vedno."

Pa naj si bodo vidni ali skriti, glasni ali tihi, od blizu ali daleč. A so. Tam nekje - so. Ti za njih in oni zate. 

(No daj, podeli te/take besede tudi prijatelju, za katerega veš, da "dela s srcem". Deli to objavo na njegov zid, pošlji mu spodbudno sporočilo. Naj vidi, da je njegov trud opažen, njegov vpliv viden. Vsi včasih rabimo kakšno spodbudo.)

 
P.s.: No, tale knjiga je zagotovo bila napisana tako, "s srcem" 🙂
 
camino od suženjstva do svobode jakobova pot do santiago de compostela CAMINO - Od suženjstva do svobode, Petra Škarja

2018-05-13T19:45:27+00:00

Komentar

  1. Martina 25/05/2018 at 6:12 pop - Reply

    Petra, za nas vse je zelo pomembno, da imamo motivatorje, ki se oglašajo, pišejo, spodbujajo, ki se iskreno trudijo iskati in kazati na bisere življenja. Bisere, ki nas vse bogatijo, ker so naše skupno dobro.
    Ja, podpiramo te na svoj način, morda se zdi, da v tišini. Toda zatrdim lahko, da nas je veliko, ki te v srcu podpiramo. Več kot si morda predstavljaš. S podpiranjem biserov v drugih podpiramo tudi bisere v sebi. Nastajanje biserov pa ni tako samo po sebi umevno in enostavno…

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link