kako-izdati-knjigo-in-z-njo-zasluziti-10Obožujem knjige! Rada jih gledam, rada jih berem, rada jih pišem, rada jih širim po svetu ... Rada jih že samo zlagam po velikosti tu, v svoji mini knjižnici.

Vsakdo izmed nas ima svojo unikatno življenjsko pot. Pot bolečin in radosti. Pot vzponov in padcev. Bolj kot vse šole in seminarji nas učijo lastne izkušnje in doživljanja. A ni nekako škoda, da bi to ostalo nezapisano, nekoč izgubljeno?

Nekako verjamem, da tisti, ki so na ta svet dobili talent pisanja, s seboj nosijo tudi odgovornost, da zapišejo modrosti tega sveta. Ste med njimi?

Spremljam in pomagam mnogim pri izdaji njihove knjige. Pri tem opažam nekatere napake, ki jih skoraj vsakdo stori pri prvi knjigi. Tu jih bom izpostavila le pet, da jih ne ponavljate.

  • "Zagotovo jo kupim!"

Ko sem pisala svojo prvo knjigo Česar nas niso naučili v šolah, sem vsaj eno leto naokoli razlagala o nje vsebini. "Pa to je odlična tematika, revolucinarna," so mi pritrjevali ljudje. "Komaj čakam, da jo izdaš, takoj jo kupim, zagotovo!" so mi trdili. Ne le, da jo kupijo oni, kupijo jo tudi za vse zaposlene, za vse učence, za vse sorodnike ... S tem sem dobila ogromno motivacije in še več zagona za izdajo knjige (kar je super), a hkrati se pustila zavesti tem obljubam (kar ni dobro). Ko sem objavila možnost prednaročila knjige, sem imela zapisanih skoraj 80 kontaktov ljudi, ki so mi obljubljali, da bodo prvi, ki knjigo kupijo. O tem sem jih obvestila in dobila natanko ... 0 naročil. Ja, bilo je mnogo čestitk in delitev na Facebooku. A nič naročil.

Takrat sem se naučila, da se lahko zares zanašaš na besede "kupim" le takrat, ko je denar viden na tvojem računu. Nič prej.

Ko to omenjam ostalim, le rekdo kdo zares razume, ker večina še vedno vztraja pri: "Razumem, a pri meni je drugače. Jaz te ljudi osebno dobro poznam in vem, da bodo ..." Ja, tudi jaz sem jih. Zato reciva tako: Super, da imate nekje ljudi, ki komaj čakajo, da kupijo vašo knjigo. Vendar se ne zanašajte na to. Naj bo to tisti "cukerček", tista češnjica na torti, a ne osnova, na katero stavite in po kateri določate število izvodov, ki jih boste natisnili. Dogovorjeno?

  • Previsoka pričakovanja

Koliko knjig želite natisniti pri prvi izdaji? Večina mi na to odgovori, da 1000 ali 2000 kosov. Ker vedo, da se bo njihova knjiga prodajala za med.

Naj podam neko lepo in hkrati kruto realnost: Vsak avtor je prepričan, da je njegova knjiga odlična, revolucionarna in da mora to prebrati vsak človek na svetu, ker mu bo spremenilo življenje! Vsak avtor je prepričan, da bo njegova knjiga uspešnica, ker je RES ODLIČNA IN DRUGAČNA! A statistika na koncu pokaže, da je:

  • v letu 2012 bilo izdanih 5.141 knjig prve izdaje,
  • povprečna prodaja knjig v Sloveniji približno 350 izvodov.

„Morate vedeti, da je 1000 prodanih izvodov v Sloveniji že zelo velik uspeh in zagotovo bestseller. V bistvu je že 600 prodanih izvodov daleč nad povprečjem. Nažalost.“  Miha Mazzini

Na žalost (tu si želim, da bi bilo drugače) danes niso najbolj prodajane knjige tudi najboljše knjige z vidika vsebine. Najbolj prodajane knjige so tiste, ki imajo  najboljšo promocijo. Kar ne pomeni, da vsebina ni pomembna. Seveda je, še posebej z vidika dolgoročnosti. Vendar je prav tako ali še bolj pomembna promocija. Za tiste, ki bi delali vse, le prodajali ne, vam priporočam brezplačni E-priročnik WIN WIN marketing >>, kjer je opisanih nekaj primerov, kaj storiti v primeru, ko nam prodaja ni blizu.

  • "Ne dam distributerju 50% ..."

Kdo je distributer? Je vmesni člen med vami (avtor knjige) in prodajnimi mesti (knjižnice, knjigarne). On skrbi za zaloge v knjigarnah in knjižnicah, izdaja račune, vodi podatke o zalogah ... Le enkrat v mesecu vam javi, koliko je bilo prodaje v celotni Sloveniji in na podlagi tega izdate račun njemu, distributerju. V Sloveniji je praksa, da distribuciji pripada 50% od prodane knjige. Mnogi ob tem rečejo: "Toliko pa ne dam! To se mi ne izplača!" Se izplača!

Nekaj časa sem sama poskušala opravljati delo distributerja. Imela sem čas, imela sem voljo. Kontaktirala knjigarne in knjižnice, pošiljala ogledne izvode, spremljala podatke o knjigah, skrbela za zaloge vsakega prodajnega mesta, vozila knjige po Sloveniji, izdajala račune za eno in eno in eno knjigo ... Na koncu se mi zagotovo ni izplačalo, da to delam sama! Vzelo mi je ogromno časa, mnogo klicev in skrbi, neprijetna terjanja neplačnikov itd. Danes trdim, da si več kot zaslužijo teh 50%, in ni dvoma ali se vzame distributerja ali ne!

Mimogrede - če se dogovorite za prodajo neposredno v knjigarni, bo njim pripadalo 30 do 40% od prodane knjige, torej ostane distributerju za vse delo, ki ga opravlja, zgolj 10 do 20% od prodane knjige.

(P.s.: Moj distributer je Uroš iz Avrore in sem zelo zadovoljna z njim: uros@avrora.si)

  • "Oni so dragi, zato vem, da so kvalitetni."

Cena ni premosorazmerna s kvaliteto. Ne pri lektoriranju, ne pri grafičnem oblikovanju, niti pri tiskarju. Nikjer.

Na naslovnici knjige bo vaše ime in karkoli je povezano s knjigo, ljudje povežejo z vami. Če so v knjigi slovnične napake, se ljudje ne sprašujejo: "Kdo je to lektoriral, da je storil toliko napak?" ampak bodo povezali nenatančnost z vami: "On ima nekvalitetno knjigo!" Zato je pomembno, da imate vajeti v svojih rokah in ne glede na reference posameznega izvajalca sami preverite vse, kar se s knjigo dogaja.

  • "Moja knjiga je tako revolucionarna, da se bo prodajala sama od sebe."

Nobena knjiga se ne prodaja sama od sebe. Danes ne. Tu ni kaj razlagati. Tako je.

kako-izdati-knjigo-in-z-njo-zasluziti-11

Če vse to veste - a se torej sploh izplača izdati knjigo v Sloveniji?

O, seveda se! Že ena majhna knjigica Ameriški milijonarji so spregovorili, od popolnoma nepoznane 5re iz Hrastov'ce se je prodala v približno 15.000 izvodih v dobrih dveh letih. Biti morate le malo bolj kreativni od povprečnega avtorja,  pri čemer vam lahko morda podam kakšno idejo in usmeritev ...

Več informacij o izdaji in promociji knjige lahko dobite na seminarju, 11. 10. 2016, v Ljubljani. Več na povezavi: KAKO IZDATI KNJIGO ... IN Z NJO ZASLUŽITI >>