"Blagor ji!" Si prepričan/a?

Bila sem pri njej. Bazen pred vilo na vrhu grička, crkljiv kuža, prijetna družina, ona pa uspešna, lepa, elegantna – popolna! Vem, da ni popolnosti, čeprav je vsakdo popoln v svoji nepopolnosti, a ona je močna vzornica mnogim ženskam. 

Vedno nasmejana, lepo urejena, polna energije, iskrivih oči in energije, ki povleče k sebi množice. Nekajkrat mi je že govorila o svojih šibkostih, a besed ni bilo čutiti. Do včeraj …

»Danes res nisem dobro,« je takoj priznala. V njej sem prvič videla, začutila žalost, stisko, ranljivost.

Že več let jo cenim in občudujem, po včerajšnjem dnevu pa še mnogo bolj.

»Dušijo me,« je priznala. »Dušijo pritiski z vseh strani. Vsakdo nekaj pričakuje od mene. Da bom jaz povedala, jaz odločala, jaz vodila, jaz povlekla, jaz, jaz, jaz … Vse super in fino, kadar sem na vrhuncu energije, ampak – včasih tudi jaz padem. Tudi mene prizadenejo grdi komentarji, me včasih celo spravijo v jok. Tudi jaz sem včasih obupana in ne vem, kako naprej. Tudi jaz se kot mnoge ženske iz dneva v dan mučim s hrano - kaj lahko pojem, česa ne, se krivim, kadar pojem več, se zjokam, ko ne morem nase zvleči preozke obleke ..."

Khm, ona? Prav ona, ki sem jo videla (in jo še vedno tako vidim!) kot eno najlepših poslovnih žensk, pri čemer je lepota celostna. Lepa je njena ženstvenost, njena energija, lep je njen zunanji izgled in urejenost. In ja, ima čist hudo postavo!

"Ljudem je šokantno, da tudi jaz včasih potrebujem pomoč in podporo. Včasih bi potrebovala, da bi v kritičnih trenutkih za spremembo kdo drug povlekel mene. Pričakujejo, da bom vedno jaz ta vlečna sila," je nadaljevala. 

Ženstvena kot je, rada pove, kako zelo tudi sama potrebuje varnost, oporo, se možu stisniti v naročje in zgolj počivati v njem. Kot vsak človek, kaj ne?

»Blagor tebi, večkrat rečejo.« Res je, še sama sem se kdaj ujela v teh mislih, ko sem pogledala njo, tako izjemno tam na odru.

»Ampak ljudje se zaljubijo v lep avto, krasno hišo in urejen styling. Nihče se ne zaljubi v trdo delo, neprespane noči, skrbi in borbe, ki jih preživljaš, da dosežeš vse to, kar je na zunaj vidno.«

Ena najlepših plati pisanja mi je prav globok vpogled v razmišljanja, življenja in čustva ljudi, še posebej podjetnikov in podjetnic. Zato ja – lahko trdim, da na splošno niti ne poznamo realnega dela in življenja podjetnikov. Ne, tudi jaz ne, sem še preveč zelena v tem. Zaenkrat …

Najin pogovor je bil posloven in hkrati čustven. Ne morem reči, da me je presenetilo, kar je povedala, saj trdno živim načelo, da ni nič dano kar tako, iz neba.

Nasmejali sva se, ko je na koncu rekla: »Hm, kaj misliš, Petra, koliko punc bi še govorilo blagor ji, če bi jim povedala vse to, kar sem tebi?« Oh, ne vem. Zagotovo pa vem, da bi jih več reklo: »Bravo, kapo dol! Vse kar ima, si več kot pošteno zasluži! Vse to in še več!«

Če bi bolj poznali zgodbe ljudi, ki jih tako radi ocenjujemo na odru, v medijih … bi manj sodili. Manj bi obrekovala, manj bi bili nevoščljivi, manj bi si želeli življenja drugega. In verjetno bi jih bolj – spoštovali.

Lepo bi bilo, če bi spoštovanje nadomestilo fovšijo. Če bi iskreni pokloni nadomestili sodbe. In če bi namesto obrekovanja raje pogledali, kaj nas lahko kdorkoli v naši bližini nauči, kaj lahko mi doprinesemo njim in kaj oni nam.

Ko bom naslednjič sama sebe zaznala v mislih: »Blagor ji …« bom raje pomislila: »Ne vem, kaj je njena zgodba. Ne vem, koliko truda in odrekanja je bilo potrebnega, da je, kjer je. In to spoštujem!«

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

KLIKNITE ZA PRENOS
Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link