Bodi voda prijatelj moj bruce lee in njegovo ucenje knjigaPovzetek knjige BODI VODA, PRIJATELJ MOJ; Bruce Lee in njegovo učenje

Avtorica: Shannon Lee

Izprazni svoj um. Bodi nedoločen, brez oblike, kakor voda. Zliješ jo v skodelico in voda postane skodelica. Zliješ jo v čajnik in prevzame obliko čajnika. Zliješ jo v steklenico in postane steklenica. Voda lahko teče, lahko pa tudi dere in ruši! Bodi voda, prijatelj moj!

Ljudje se lahko kaj naučijo in napredujejo le, kadar so nezadovoljni. Sicer nimajo nobenega povoda, da bi razvili svoj lasten način za soočanje s svetom.

Ne bodi napet, temveč v pripravljenosti; ne tuhtaj in ne sanjari, ne bodi tog in zakoreninjen v svoj prav. Bodi odprt in prilagodljiv! To pomeni, da živiš celostno, umirjeno in tiho, z zavedanjem in čuječnostjo; pripravljen na vse, kar pride ... 

Voda teče bodisi hitro bodisi počasi, toda njena namera je neustavljiva, njena usoda gotova. 

Nikoli ne tekmuj z naravo. Nikoli ne nasprotuj problemu, raje prevzemi nadzor tako, da se zliješ z njim. 

Voda - element, ki je mehak in obenem močan, naraven, ampak sposoben sprejemati usmeritve. Element, ki se ne navezuje na nič, obenem pa poseduje izjemno notranjo moč. Predvsem pa: element, ki je bistvenega pomena za življenje. 

Zapomni si - celo navidezno mirne vode napajajo globoki, bobneči izviri ali nenehno deževanje in taljenje snega, sicer postanejo smrdljive in stagnirajoče ... ali pa povsem izhlapijo. Če torej želiš izpolniti svoj človeški potencial, si ne smeš dovoliti, da bi postal samozadosten, niti da bi te karkoli ustavilo - najti moraš svojo pot naprej in se vedno znova obnavljati. 

Da bi rasli in raziskovali, moramo biti angažirani in zavzeti. To izkušam vsak dan - včasih je lepo, včasih pa neprijetno. 

Biti kot voda ne pomeni, da je treba stremeti k popolnosti. Popolnost je zoprn gospodar. Biti kot voda ne pomeni, da moramo imeti vse pod nadzorom. Nadzor predstavlja tesen jarem. Vsaka nepopolnost ustvari priložnost, da se naučim nekaj, iz česar lahko nato zrastem, in to uporabim v praksi.

Ko je človek živ, je mehak in prožen; ko je mrtev, postane tog. Prožnost je življenje, togost je smrt, ne glede na to, ali govorimo o telesu, umu ali duhu. Bodi prožen. 

Tako kot tekoča voda je tudi življenje večno gibanje. 

Heraklit: Nihče ne stopi dvakrat v isto reko, ker to ni več ista reka, pa tudi sam ni več isti človek. 


Že poznate knjigo UČBENIK USPEHA? >>


Najpomembnejše delo v našem življenju je biti to, kar si. Kaj delaš (učiš, si športno aktiven, hraniš sestradane otroke, uveljavljaš zakone, pišeš knjige) in kdo si (starš, zakonec, partner, mentor, umetnik) ni tako pomembno kot to, kako izražaš kaj in kdo si v vsem, česar se lotiš. Pravo vprašanje je: Kako bivaš?

Za to, da bi se tvoja zunanjost ujemala s tvojo notranjostjo, je treba delati. 

S tem, ko se naučimo, kako se prilagoditi, pozabimo, kako zagovarjati svojo edinstvenost. 

Voda je nežna, obenem pa močna. Mehka, a trda. Tekoča, a globoka. In tako je tudi z življenjem. Lahko je radostno in žalostno. Lepo in grdo. Navdihujoče in grozljivo. Vse to so ekstremi celovite izkušnje. Če se upiramo polovici te izkušnje, morda ne bomo nikoli dosegli sladke nagrade oziroma zadovoljstva, ki nastopi ob njunem ravnovesju. Ko najdemo ravnovesje med temi ekstremi, najdemo mir in harmonijo. Najdemo sproščenost in lahkotnost. 

Poskusi biti v vsakem pogovoru, v vsaki interakciji in ob vsaki izkušnji voljan in odprt za sprejemanje nečesa novega, ne da bi o tem sodil. 

Vse vnaprejšnje sodbe in razne osebne preference, ki jih ne preizprašujemo, so največja bolezen uma. 

Stvari je treba videti takšne, kot so, in se ne navezati na nič. Bodi gol, spraskaj iz sebe vso umazanijo, ki si jo nabral v preteklosti in ti zdaj zamegljuje presojo. Odvrzi breme vseh preteklih sodb in se odpri vsemu in vsakomur, ki ti pride naproti. Mirno spremljaj, kaj se dogaja. Samo opazuj in doživi celoto, ne samo delčka izkušnje. 

Eckart Tolle: Prvotni razlog za nesrečnost nikoli ni sam položaj, temveč vaše misli o njem. Pazite se misli, ki jih mislite. Ločujte jih od položaja, ki je vedno nevtralen, ki je vedno takšen, kot pač je. 

Verjemi mi, prav vsakemu velikemu ali majhnemu dosežku pritičejo tudi ovire, velike ali majhne. Naš odziv na te ovire je tisto, kar šteje, ne pa ovira sama. Naučil sem se tole: ena stvar je biti izzvan, druga pa, kako se odzoveš na to. 

Čustev ne zanikamo, ne potlačimo, ne bežimo pred njimi ali pred razmišljanjem o njih. Gre za to, da jih začutimo, ozavestimo in nato z njimi nekaj ukrenemo - poskušamo razumeti, kaj nam sporočajo in na čem moramo delati, ne da bi nas čustva preplavila, vrgla iz ravnovesja ali da bi se ujeli vanje. Čustva nosijo pomembne informacije. Torej, sprejmi infromacijo, se zahvali in pojdi naprej. 

Ko dosežeš vrh, greš lahko samo še navzdol. 

Vsak človek se moram sam dokopati do svojih lastnih spoznanj. Tega mu ne more dati noben mojster. 

Razišči svoje izkušnje. Zavrni tisto, kar je neuporabno. Sprejmi, kar je koristno. In dodaj tisto, kar je samo tvoje. 

Ne moreš biti ponosen na svoje sposobnosti, če si hkrati ne priznaš tudi svojih pomanjkljivosti, in obratno. 

Ključ ni v tem, kaj razmišljamo, ampak kako. Če pravilno usmerimo kako, se tudi kaj prilagodi. 

Če raziščemo problem, bomo odkrili resnico. Problem ni nikoli daleč od resnice; problem je rešitev. 

Ni smisel v tem, koliko se naučiš, ampak koliko od tega, kar se naučiš, znaš absorbirati. 

Zmaga, ki je pridobljena s silo, ni resnična zmaga. 


Že poznate knjigo VERJEMI V SVOJ GLAS? >>


Ob pristnih osebnih izkušnjah in zavzetemu učenju sem prišel do spoznanja, da je samopomoč najboljša oblika pomoči. Ni druge pomoči kot ta. Obstaja v več oblikah: dnevna spoznanja in odkritja, iskrenost in odkritost, kadar z vsem srcem delamo po svojih najboljših močeh, neomajna predanost in razodetje, da ni meja ali omejitev, saj je življenje proces, ki se nikoli ne ustavi. 

Če hočeš rasti in se učiti, potem so odnosi nujni. Potrebuješ nasprotnika, ki te izziva. Zelo pomembno je, da imamo ogledala v podobah drugih ljudi. Če pred tabo ne stoji nihče, ne moreš dobro videti samega sebe. Če se tega zavedaš ali ne, ti drugi vselej kaže, kje boli, kako biti boljši in kako prižgati ali ojačati svojo notranjo moč. Nenehno se odzivamo na svoje okolje, zato naše okolje postane odsev nas samih. 

Življenje ni tekmovanje, temveč soustvarjanje. Če že morate tekmovati, če je to tisti model, ki vas žene (za zdaj), potem tekmujte sami s sabo. 

Vsakršna zmaga je samo začasna, vsak poraz je samo začasen. Ko vodni tok doseže ocean, ne zapleše zmagovalnega plesa niti se ne ustavi. Teče naprej. 

Šest bolezni: 

- želja po zmagi
- želja po zatekanju k tehničnim zvijačam
- želja po razkazovanju vsega naučenega
- želja po vzbujanju občudovanja in strahospoštovanja pri sovražniku
- želja po igranju pasivne vloge
- želja, da bi se rešili vseh bolezni, ki nas mučijo

Se pritožuješ, ker drugi tako radi obsojajo? Ne boš verjel, tudi ti to počneš. Nekoga ignoriraš zato, ker ni bil prijazen do tebe? Ne boš verjel, tudi ti nisi prijazen. Praviš, da določena oseba rada opravlja? Ne boš verjel, tudi ti opravljaš. Si jezen na nekoga, ker ti ne zna na "pravi način" pokazati ljubezni? No, tudi to ni preveč ljubeče. Poglej se v ogledalo in videl boš, da podaljšuješ stanje bolezni, namesto da bi skušal najti zdravilo in se sčasoma pozdraviti. 

Navsezadnje trpimo, ker odgovornost za svojo srečo in notranji mir prestavljamo na okolico, namesto da bi ju iskali v sebi. 

Vzemi na znanje svoje sranje. To pomeni, da nehaš kriviti druge in sprejmeš, da je človek v ogledalu na koncu vselej - ti. 

Razčistimo nekaj: Bruceu Leeju ni bilo obljubljeno ali usojeno, da bo postal fenomenalen. Ja, njegova fizična koordinacija je bila odlična in bil je zagnan. Toda bil je strašno kratkoviden, povprečno visok (170 cm) ter bolehen in suhljat kot otrok. Eno nogo je imel malce krajšo, zaradi slabovidnosti in nekaterih drugih fizičnih lastnosti, ki naj bi ga omejevale, ga niso sprejeli v vojsko. Kot mladostnik je bil vročekrven in vzkipljiv, zaradi česar so ga tudi izključili iz ene od šol, skoraj bi pristal med tolpami, v zaporu ali pa še kaj hujšega. Bruce Lee je bil fenomenalen, ker je neusmiljeno garal, da bi postal tak. Res je, imel je nekaj naravnih danosti, toda brez trdega dela ne bi postal mednarodna ikona. 

Znanje ni dovolj. Kar vemo, moramo uporabiti. Volja ni dovolj, potrebna je akcija. 

Če misliš, da je nekaj nemogoče, boš onemogočil samega sebe. Pesimizem skrha orodja, ki jih potrebuješ za uspeh. 

Dejanja so najboljši pristop k pridobivanju samozavesti. 

Močno je verjel v avtosugestijo in pozitivno naravnanost. Verjel je tudi, da je optimizem oblika vere, ki jo je treba načrtno gojiti in razvijati. 

Pretiran stran pred bolečino - nepripravljenost, da bi majčkeno trpeli - je sovražnik osebnostnega napredka. 

Bruce Lee bi te zagotovo spodbujal, da si postaviš cilje in vsak dan narediš en konkreten korak proti njihovi uresničitvi. Predlagal bi ti, da si v svojem prizadevanju aktiven, saj to daje tvojemu življenju smisel in vsebino. Obenem bi te opozoril na dejstvo, da vsem ciljem pač ni namenjeno, da se uresničijo. Cilji nam služijo kot nekaj, na kar se lahko naslonimo, kot prihodnost, ki jo pričakujemo. Bistvo pa je pravzaprav v tem prizadevanju, ne v rezultatu. 

Začni. Samo začni. Ni treba, da imaš vse odgovore na dlani, še preden se podaš na pot. 

Tisto, kar se zgodi, ni ne uspeh ne poraz. Pomembno je, kaj ta dogodek premakne v človekovem srcu. 

Samo nadaljuj. Nadaljuje svoje delo, korak za korakom, malo po malo - čeprav nisi prepričan, kam te bo to pripeljalo. 

Življenje je proces, ki je ves čas v teku. Nekje na poti se bodo pojavile neprijetne stvari - lahko ti pustijo brazgotino, toda potem gre življenje naprej. Prav tako kot tekoča voda; če se ustavi, bo postana. Pogumno korakaj naprej, prijatelj moj, kajti vsaka izkušnja te nekaj nauči. Ne ukloni se, kajti življenje je včasih prijetno, včasih pa ne. 

Zaskrbljenost ne reši težave, ampak samo ustvari novo. Pesimizem ne reši težave; ker mislimo, da jo je nemogoče rešiti, se poveča. Strah ne reši težave; ustavlja nas pri prizadevanju, da bi se lotili iskanja rešitve, ker nas je strah poraza ali tega, da bi težavo še povečali. Dvom ne reši težave; ponuja izgovor, da je ne bi rešili. Apatija ne reši težave; ohranja te v stanju, kjer ti ni mar za prav nič. Vsa ta negativnost samo krha orodja, ki so ti na voljo, da bi premagal oviro. Ustvarja nove ovire. 

Če imaš rad življenje, ne izgubljaj časa, kajti čas je tisto, kar sestavlja tvoje življenje. 

Sredi kaosa je priložnost. 

Kadar se premikaš, bodi kot voda. Kadar si pri miru, bodi kot ogledalo. Odzovi se kakor odmev. 

Enostavno je nastopiti in biti ves prevzeten, biti preplavljen s tem občutkom nadutosti, se počutiti precej kul ... Toda, iskreno se izraziti, ne lagati samemu sebi ... to, prijatelj moj, je pa zelo težko. 

Jasno, niso bile vse ideje dobre, toda do dobrih idej se pride hitreje, če se gre hitreje skozi slabe. 

Izražati se celostno, biti odgovoren za vsa svoja dejanja in odločitve - to je tisto, kar priča o odraslosti. 

Ko deluješ iz srca in na podlagi avtentičnosti svoje duše, si ponižen in skromen, ne hlepiš več po potrditvah, saj veš, kdo si. Nikogar več ne potrebuješ, da bi določal tvojo vrednost. 

Ne usmeri vse svoje pozornosti in energije v svojo kariero, da boš nekega dne zadovoljen in srečen. Delaj na tem, da boš zadovoljen in srečen, nato pa to prenesi še na svojo kariero in vse druge plati življenja. 

Raziskuj svoje lastne izkušnje, zavrni, kar ni uporabno, sprejmi, kar je uporabno, dodaj tisto, kar je lastno samo tebi. 

Premisli, ali ni najboljša možnost za spremembo morda ta, da imaš rad ljudi okoli sebe; ljudi, s katerimi si v stiku vsak dan. Bodi prizanesljiv do tistih, ki so del tvojega življenja, ravnaj z njimi sočutno, sprejmi jih takšne, kakršni so. Živi in pusti živeti. Hkrati pa bodi luč in vzor prijaznosti - brez opravičila. 

Če hočeš biti nesmrten, živi življenje, ki se ga je vredno spominjati. 

Polno je živel po najboljših močeh in se trudil, da bi bil dober in iskren. In vsi smo rekli: "Vau. Končno nekdo, ki je pristen." 

Delal sem tisto, kar sem želel, in tisto, kar sem naredil, sem naredil iskreno in po svojih najboljših močeh. To je največ, kar lahko pričakuješ od življenja. 

Iz knjige BODI VODA, PRIJATELJ MOJ; Bruce Lee in njegovo učenje