kako izdati knjigo petra skarja caminoKnjiga, ki je mnogim pomagala v težkih trenutkih. Celo v tistih - najtežjih. Podaja upanje, moč, vero v življenje in smisel vztrajanja.

 

Ta knjiga se je pisala 13 let. Oziroma 24 let. Le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki mi je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode, suženjstva kot posledice travme iz otroštva, s katerimi posledicami sem se borila vse do sedaj. Pripravljena sem bila iti na konec sveta, da se rešim teh okov, ki so postajali vse težji in težji in pod katerimi bremeni sem klecala spet in spet. In prav to sem storila.

Šla na konec sveta (Fisterra) iskati preprosto - lahkotnost in svobodo!

 

Prodanih že več kot 8000 izvodov

Camino knjiga

POVEDALI STE

Mnenja bralcev

Knjigo sem požrla, ne prebrala ? Našla sem veliko vzporednic in namigov, da začnem brskati ...
Verjamem, da bo našla velik krog bralcev, kar pa je še bolj pomembno - verjamem, da bo marsikomu pomagala.

Helena Oblak

___

Camino – Od suženjstva do svobode … Knjiga, ki se bere kot napet roman, a je hkrati odličen popotniški vodnik, zdravilen terapevtski priročnik, filmska ljubezenska zgodba, duhovno čtivo, divja pustolovščina in še mnogo več. Petra, vsaka ti čast! S to knjigo si dala svetu darilo in izjemen prispevek v vseh pogledih.
Napisala si »najprej ti prehodiš Camino, potem on prehodi tebe« – in pri branju tvoje knjige je podobno. Ne veš ali ti bereš njo ali ona bere tebe. Niti v službo nisem šla, da bi jo lahko prebrala v enem kosu … tako kot si ti vzameš dopust za gore ?

Preizkušnje se pogumnim zgodijo zato, da bi nekdo sploh spregovoril. <3
Pozdrav in poklon!

Silva Mlekuž

___

Verjamem, da ta knjiga ogromno pomeni mnogim, ki nimajo poguma in nemo trpijo v svoji bolečini.
dr. Jure Knez, DEWESoft

Čudovita knjiga, ki je prišla na moji lestvici med najboljše knjige.
Čudovite so vaše misli in modrosti o življenju, tako so pozitivne in tako resnične, da se te dotaknejo, tako globoko, da začneš spet razmišljati o svojem življenju, razmišljati, kaj resnično šteje in kaj je sploh pomembno, in to poglobljeno.

V knjigi ste tako doživeto in iskreno opisali vsa vaša doživetja, občutke in misli, da sem z vami podoživljala praktično vse, lepo in manj lepo.

Petra, naredili ste težak izpit ... A to zato, ker ste zaupali sebi in življenju.

Mateja Šoster

---

Tvoje pisanje je lahkotno in tako berljivo, da te kar vleče in vleče. Enostavno, a življenjsko in modro. Čestitke in hvala za čudovito knjigo.

Beatrice Božič

---

Malo prej sem jo prebrala (kar malo žalostna, ker sem prišla že do konca - bi jo kar spet začela brat od začetka ? ). Res je odlična ... Sploh ne najdem pravih besed ? Med branjem sem na trenutke imela občutek, kot da hodim s tabo, na trenutke pa, kot bi brala o sebi. ? Petra, hvala ker si! In hvala, ker pišeš! Knjiga bo pa vedno imela častno mesto na moji nočni omarici in jo bom definitivno še večkrat prebrala.

Jasna Laharnar

---

Petra, krasna knjiga od Camina. Hvala za to darilo! Ko sem prebral knjigo, sem jo stisnil k srcu in se v mislih zahvalil avtorici, da je z nami podelila svoje srce.

Damjan Likar, avtor knjige Cerkvena prevara z etiketo

---

Prebrala sem knjigo 'na eks'. Čestitam! Odseva luč v vas, pozitivo, trdno voljo in predvsem odločnost, da prevzamete življenje v svoje roke. Zelo, zelo mi je všeč vaš slog pisanja ter izražanja čutenj. Vsekakor knjigo priporočam naprej.
Kristina Kropec

 

Knjiga je čudovita. Že dolgo me ni nobena tako navdušila in pritegnila. Dovolj mi je duhovnih knjig, ki samo nekaj učijo. Osebne izkušnje in pisatelj, ki duhovnost živi, pa je nekaj popolnoma drugega. Prebrala sem jo dobesedno na en mah. Dala mi je zelo misliti.
Andreja Kastelic, Družina zlate dobe

---

To "golo" človeško knjigo zdaj razvrščam ne lestvico mojih najboljših knjig, ker čutim, koliko lahko ta knjiga pomaga bralcem. Odpira možnosti dojemanja drugačnosti in sprejemanja enakosti. Kako smo si ljudje na vse zadnje podobni. Res jo toplo priporočam. Bravo Petra, kapo dol!
Polonca Leban Grmek, ilustratorka

Hodim in hodim in hodim. Od besede do besede. Od stavka do stavka. Od vprašanja in ne vedno do odgovora. Zamika me, da bi vzel pohodniški tempo Camina, od dneva do dneva. Zgolj zato, da bi ponujeno uredil in prevedel v svet mojega dojemanja. Kajti moj svet je počasnejši in se ustavlja ob vprašanjih, ki so današnjemu vsakdanu, vsaj mislim, samoumevna. Račun brez krčmarja.
Pohodnica preseneča iz dneva v dan in me z menjavanjem prizorišč, ter s premišljenimi skladateljskimi prijemi, spreminjanjem ritma, domiselno agogiko, sodobno harmonijo, ki ne beži od disonanc, polifonim vodenjem linij in učinkovitimi modulacijami pravzaprav prisili, da v albergih premaknem čas naprej. K temu izdatno prispeva tudi izvrstna orkestracija, obarvana z zborom domačinov in mednarodno zasedbo solistov: Španec Jaime, simpatični Juan-Valder, pa Nadiye, Monika in Carl in še kdo.

Dvospev Danke Hannah in Petre v vetru na gori me je, priznam, spravil do solz. Občudujem vztrajnost, zanikanje vseh vrst bolečine, vračanje k osnovnim človeškim vrednotam. Izpisujem globoke misli, vredne filozofa. Uživam ob turističnih opisih in se zabavam ob anekdoti, zakaj matematik ne more dobiti Nobelove nagrade. Obenem pa se ves čas sprašujem, kam me bo pisateljica pripeljala s Hinavsko Prijateljico, ki jo sprva ne piše z velikimi začetnicami. Ji je dala priimek in ime? In kdo sploh je? Neka Petra v Petri?

Dvajseti dan na Caminu pisateljica odškrne vrata, odpre šele v drugem delu, na koncu. Doma.

Na stežaj.
Iskreno.
V prvi osebi.

"Hej, Petra," se ti je zahvalil Jaime ob slovesu, "hvala, da si. Tudi zaradi tebe ponovno lahko verjamem v človeštvo."

Moje besede je rekel.

Želim ti vse dobro! Knjigi CAMINO - Od suženjstva do svobode tudi!

Stane Peček, pisatelj

Zrelo. Iskreno. Čutno in čustveno. Preprosto popolno ubesedena pot Petrine (delne, a pomembne) življenjske preobrazbe, ki bralcu v tem obsežnem zapisu postavi na piedestal sebe – razgali svoja čustva, misli, želje, travme, sanje …
Z izjemnim občutkom za živo pisanje z izbranimi besedami in v bralcu naraščajočo radovednostjo ter srce parajočim dramatičnim doziranjem resnice (beri: Hinavske Prijateljice) izpove svoje dosedanje življenje in hrepenenje po boljšem življenju. Danes, v materialistično naravnanem svetu, je človekova svoboda prav to: zavestno se iztrgati zunanjemu obilju in lažnim nasmehom, stopiti iz cone udobja, biti iskren in se vreči v neznano.

Ni enostavno nastaviti si ogledalo, se odpraviti na pot spoznanja in lastne inventure. Še manj enostavno je potem te ugotovitve deliti z drugimi. To je še posebej drzno, če si oseba, ki te ljudje spremljajo, občudujejo, posnemajo …

Knjiga CAMINO - Od suženjstva do svobode (jaz bi jo imenovala osebnoizpovedni roman) ima pomembno sporočilno vrednost: je tekoče zapisana zgodba z zanimivimi drobci potopisa in ima hkrati terapevtsko moč.

Irena Potočar Papež, www.peresa.si; avtorica knjige Bonton (bombon) za vsak dan

Knjiga Camino – Od suženjstva do svobode je drugačna od Petrinih dosedanjih knjig, kar je jasno že po nekaj prvih straneh. Če sprva pomisliš, da bodo opisani zgolj njeno premagovanje španskega Camina in njene dogodivščine po poti, te resnica presuni do dna srca, saj je v ozadju nekaj neprimerno globljega, nekaj, od česar je odvisna njena nadaljnja življenjska pot.
V knjigi se Petra skoraj popolnoma 'razgali', med potjo po Caminu nam namreč v iskreni osebni izpovedi razkrije bolečo izkušnjo iz otroštva, ki močno zaznamuje njeno življenje ter pojasni in hkrati tudi osmisli njeno dosedanjo življenjsko pot. Šok ob spoznanju o njeni izkušnji v otroštvu je neopisljiv, sploh če Petro poznaš le iz njenih dosedanjih knjig in kot vedno nasmejano ter pozitivno predavateljico in motivatorko …

Toda če mislite, da je namen knjige avtoričino smiljenje sami sebi, vdajanje v usodo, obupovanje in podobno, ste v zmoti, saj je knjiga vse prej kot to. Kljub težkim trenutkom, ki jih ob soočanju s travmo doživlja na Caminu in po vrnitvi domov, se ne preda, temveč bije svojo bitko in na koncu reši svojo največjo težavo ter z optimizmom hodi naprej.

Skozi zgodbo v živih barvah slika lepote narave in naniza celo paleto zanimivih dogodivščin s poti, neizpodbitnih resnic o svetu, v katerem živimo, spoznanj o ljudeh, življenjskih modrosti in misli, prepriča nas s svojo pozitivno naravnanostjo in vztrajnostjo ter v nas vzbudi zavedanje, da je življenje lepo in neprecenljivo. Knjiga Camino – Od suženjstva do svobode je knjiga, ki te ne pusti ravnodušnega, je knjiga, ki te napolni s pozitivnostjo in prepriča, da za vsakim še tako močnim in dolgotrajnim dežjem res posije sonce.

Adriana Mezeg, lektorica Petrinih knjig

Draga zlata Petra, iskrena hvala za odlično knjigo, ki si zasluži, da jo vsaka Slovenka in vsak Slovenec prebere. Minilo je že skoraj 3 leta odkar sem knjigo prvič prebrala in si jo shranila za naslednjič, ko bo prišel ta dan , da jo ponovno vzamem v roke. 

Danes ponovno držim v rokah knjigo in ko jo berem sem se spomnila, kaj mi je ta knjiga dala. Dala mi je pogum, da sem se odločila iti po moji poti. Pomagala mi je razumeti majhne korake, ki vodijo do velikih zmag. Začutila sem, kako se je pomembno soočiti s svojimi strahovi, jih ozavestiti in jih spremeniti v izzive, ki mi omogočajo tako osebnostno kot poslovno rast. Z vsakim dnem, ko sem brala knjigo, sem te čutila in iskreno podoživljala tvoje otroštvo, kot bi bilo moje. Toliko občutkov in toliko poguma, ki si nam dala s knjigo, je samo spodbuda za vse nas , da zmagoslavno stopamo po poti in se zavedamo, da so spremembe ključ do lepšega življenja.

Draga Petra, hvala ti, da smo spoznali tvojo zgodbo in hvala ti, da si me navdihnila, da tudi sama z veseljem delam moje korake.
Tanja Skaza, Plastika Skaza d.o.o.

---

Vesela sem, da je ta knjiga bila napisana in da je pristala v mojih rokah, ker je postala ena od mojih najljubših. Obstaja veliko razlogov za to. Všeč mi je način pisanja, ki sem ga čutila zelo blizu, zelo oseben in še posebej zelo iskren. Ni veliko pisateljev, ki bi delili v javnosti tako intimne in občutljive stvari. Ni veliko pisateljev, ki s tako lahkoto pomagajo bralcu biti del zgodbe. Petra je hodila po Caminu in čutila sem, da hodim z njo. Čutila sem breme težkega ruksaka, boleče noge, željo po samoti in istočasno veselje do spoznavanja novih ljudi in njihovih zgodb. Bila sem v njenih mislih in njene besede so segle v moje ... Knjiga me je inspirirala na več načinov ... Pisateljica je izrazila željo, da bi enkrat pisala nekaj podobnega Alkimistu (Paulo Coelho). Jaz pa želim njej povedati, da za mene Camino je to, kar si je želela. Toplo priporočam vsem odprtih glav, iskrenih misli in velikih src ...
Nico Genes (Goodreads.com)

Vam moram povedati, da me je knjiga presunila na neverjeten način. Prebrala sem jo na mah in priznam, v veliko primerih s solzami v očeh. Knjiga in Vaša zgodba mi je dala nekaj novega. Nov navdih, nove sanje, nov cilj.
Špela

---
Tudi jaz sem velika "knjigoljubka" in vedno znova sem presenečena in kot otrok vzhičena, kako mi ravno v pravem trenutku pride pod roko ravno prava knjiga. Tako je bilo tudi z vašo knjigo Camino - od suženjstva do svobode. Zame je to še vedno knjiga vseh knjig, prebrala sem jo pa na dušek med hojo.
Eva Pirih

---
Petra, ravnokar sem prebrala zadnje strani vaše knjige ... Tako zelo je lepa ... Kar sedim, čisto ganjena in solze mi tečejo po licih. Hvala.
Vlasta Kunaver, www.pediatrinja.si

Misli za navdih

Iz knjige Camino - od suženjstva do svobode

Knjiga Camino me je preprosto navdušila. Sicer sem prebrala vse Petrine knjige, a je to prva, v kateri sem se res našla. Lahkotno branje, ki te hkrati pripelje do globokega razmišljanja o samem sebi. Čudovito. Priporočila bi jo vsem. Profesorju prava, stari mami, mladi dijakinji in zdolgočasenemu očku. Bravo Petra.
Klavdija Zimmer

---

Draga Petra! Ravnokar sem prebrala vašo knjigo Camino. Samo rada bi vam rekla: en veeeelik poklon. Vse lepo vam želim v življenju.
Alenka Ali

Nisem ljubiteljica ne Camina in ne obiska gora ampak mi je blizu vaš način pisanja, ki me je v vaših prejšnjih knjigah navdušil.
Pričela sem z branjem knjige. Nisem vedela kaj pričakovati. Opis same poti? Ne to mene verjetno ne bo zanimalo. Kljub opisu poti me pritegne vaše razmišljanje o določenih stvareh in način kako to prelijete na papir. Lahkotno, berljivo, zanimivo ...
Nekje v prvi tretjini knjige se mi zazdi, da pa tega verjetno ne bom brala. Madonca pa saj je še 200 strani do konca in do štiridesetega dne. Knjigo odložim na kuhinjski pult (to je bilo sinoči) in pustim tam. Danes pridem iz službe in vzamem knjigo v roke z mislijo; pa saj meni so Petrine knjige fantastične. In prav spomnim se vas kako fajn ste zgledala na predstavitvi. Med branjem sem si vas v živo predstavljala kako ožuljena in preznojena hodite po Caminu.

Ko sem pa pričela z branjem knjige nisem mogla prenehati dokler je nisem prebrala do konca. Do 323 strani. Se nisem pustila motiti saj kadar berem berem. Takrat potrebujem mir.

Proti koncu knjige sem brala in jokala. Kakšen čustveni izliv. Kakšna storjena krivica mali deklici.

Iskrene čestitke za javno napisano zgodbo in iskrene čestitke vam, da ste takšna pozitivna oseba oziroma tak sonček, ki s svojim pisanjem lepša naše dneve.

Komaj čakam novo knjigo. Upam, da je že v nastajanju.

Tamara, Celje

Te dni sem ravno brala tvoj Camino in moram ti povedat VAU ? Tvoji opisi metuljev, užitkov v kavici, hoje skozi gozd, gledanja v zvezde ... so mi pričarali podobe, kot da bi bila tam ob tebi. Tvoja iskrenost o svojih življenjskih izkušnjah pa daje tvoji personi neverjetne razsežnosti, zaradi katerih sem se namenila, da ti napišem teh nekaj besed - SVAKA ČAST. Hvala ti za tako prijetno branje, ki pa v sebi skriva neverjetne življenjske nauke.

Duška

---

»Hodim in hodim in hodim,« piše Petra. Jaz tudi. Marsikaj se mi je vtisnilo v spomin. Marsikaj se me je dotaknilo. Hvala ti, Petra. Hvala ti, ker si pisala o tem. Hvala ti, ker si svoj Camino delila z nami.

Evita Mici