Danes sem po dooolgem času gledala TV. In naletim na nanizanko "How not to live your life." Ne le, da so bili smešni, so mi tudi dali misliti. Saj res - povsod pišemo in beremo o tem, kako naj bi živeli, da bomo srečni, le redko kdo pa pove, kako NE živeti. Morda bi si tako ljudje lažje zapomnili, česa NE početi, da bodo bolj srečni.

hownottoliveyourlife-300x168

Hm, moj odgovor na to - How NOT to live your life? Tole zagotovo:

1. Drugi so odgovorni. 

Ponavadi je za slab socialni položaj posameznika kriva država. Za propad podjetij so krivi šefi. Za padce na izpitih so krivi profesorji. Za slabo narodno zavednost so krivi politiki. Za stalno kreganje v zvezi so krivi partnerji. Za slabo samopodobo so krivi starši. Za živčnost in stres so krivi otroci. In za slabo počutje je krivo vreme.

Ljudje, ki vedno iščejo odgovornost izven sebe, prepuščajo, da jim drugi določajo, kako bodo živeli. In drugi nikoli ne želijo tako dobro za vas, kot vi sami sebi. Saj vem, velikokrat je težko sprejeti dejstvo, da smo za vse odgovorni sami. Ker je lažje obdolžiti nekoga drugega in s tem "operemo" svoje ime. A dolgoročno nam to ne pomaga kaj dosti ...

Ko se zavemo, da smo sami odgovorni za vse, kar se nam dogaja v življenju, je kar prijeten občutek. Ker to pomeni, da je tudi samo od nas odvisno, ali bomo srečni ali ne. Da nam nihče drug ne more tega vzeti. In to je prijetna misel ...

2. Samoumevno

Odnosi se pokvarijo, ko nam je ljuba oseba samoumevna. Če vam partner postane popolnoma samoumeven, izgubite do njega spoštovanje. Se nehate truditi zanj / za njo. Ga / jo nehate presenečati z lepimi malenkostmi. Ga / jo ne opazite toliko, kot bi morali. Samoumevnost je strup za odnos! Nikoli vam ne sme biti partner, prijatelj, poslovni partner, sorodnik samoumeven. Ne, tam je, ker si ga želite imeti ob sebi. In se za to tudi potrudite, da ga obdržite, ker ga imate radi!

Kakšen mesec nazaj sem brala intervju slavne osebe, katera se je nedavno ločila. In ko so ga vprašali, zakaj se je ločil od žene, je rekel: "Postala sva si tako samoumevna ... in v tem ni bilo strasti, truda in hvaležnosti."

3. Spet to zoprno jutro

Vaša prva misel dneva naj ne bo negativna! Začeli ste nov dan, nov začetek, sonček se zbuja in razsvetljuje naravo ... in vi začnete dan z negativno mislijo: "Joj, zoprna budilka! Ah, spet moram vstati in iti v to zoprno službo, se mi ne da ..."

Ljudje naj bi bili trenutke pred spanjem in takoj, ko se zbudimo, v stanju delne hipnoze. To je čas, ko vse informacije absorbiramo bolj aktivno, nas bolj zaznamujejo, saj gredo "direktno v podzavest". In to so trenutki, ko se moramo še toliko bolj potruditi, da smo pozitivni.

Testirajte. Opazujte se, kakšno je vaše počutje dopoldan, če se zbudite z negativnimi mislimi. Ko vas že zjutraj polno stvari zmoti. Ko zjutraj razmišljate, kako je zoprna vaša služba, vaše življenje ... Ob takih dneh vas bo celo dopoldne nekaj motilo, boste razdražljivi, nekateri pravijo, da so zjutraj pač taki - zoprni ...

Nato si nad posteljo nalimajte nekaj smešnega ali prijetnega (recimo sliko svojih otrok, hišnih ljubljenčkov, kakšno lepo misel ...), da vas bo spomnilo, da ste zjutraj pozitivni. Kakšno bo vaše dopoldne v tem primeru?

4. Kako si? Ah, slabo ... 

Ne vem, kje so se vsi tega naučili, a stalno slišim, da ljudje rečejo: "Ah, slabo ...", ko jih nekdo vpraša, kako so. In to je začetek stokanja. Pa tudi, če se jim kaj lepega zgodi, vseeno rečejo: "Ah, to je bila sreča. Drugače je slabo." Kot da bi bilo moderno jambrati.

Razumem, da res ni vedno vse super. Ker tudi ni. Ampak ko pridete med ljudi, med prijatelje, znance, pa resnično ni potrebno najprej stokati. Vsi, ki vam kaj pomenijo, si zaslužijo, da se potrudite biti dobre volje, ko ste z njimi, kajne? Vsi vemo, da ima prav vsakdo svoje težave. Vsak! Ampak s tem, da o tem razlagate drugim, se težava le stopnjuje, saj sami sebe stalno opominjate, da imate težavo. Večkrat na dan to ponovite. In s tem le sebe potiskate v večji obup.

Seveda, se izpovemo prijatelju, partnerju. Enkrat. Potem delamo na tem, da težavo rešimo. Včasih uspe, včasih ne. A s ponavljanjem te težave iz dneva v dan, nam zagotovo ne more biti bolje!

5. Ležanje

Nisem še slišala človeka, da bi rekel, da se počuti odlično, ker ves dan poležava. Saj je luštno nekaj časa, ampak naše telo je narejeno za GIBANJE. Torej pozabimo na stalno poležavanje. Tudi ljudje, ki sicer ne marajo najbolj športa, mi pritrdijo, da se počutijo precej bolje, ko pridejo s sprehoda, teka ali tenisa. Poležavanja nam umirja telo, postanemo lenobni, brez  energije, brez idej, brez zanosa, vse to pa pripelje do slabe volje ...

6. Hribi - kaj je to?

Jaz, zaljubljenka v hribe, sem morala še to dodati 🙂 Kako ne živeti? Tako, da ne greste v hribe vsaj enkrat letno! V hribe (cca 2000 m), ne na gričke. Zakaj? Kdor hodi v hribe, že ve 🙂

Hm, zmanjkalo idej ... zaenkrat ...