Si želite izdati svojo knjigo? Morda vam tu lahko pomagam ...

Upoštevajte, da so to moja subjektivna opažanja in ne dogmatični zapisi v skalo.

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

KLIKNITE ZA PRENOS
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri

...

Večkrat imamo tudi seminarje Kako izdati knjigo ... in jo narediti prepoznavno, kjer v treh urah dobite bistvene informacije o postopku izdaje in promocije. Malo se nasmejemo, malo posladkamo, malo poklepetamo. Vabljeni. Več na: seminarji Kako izdati knjigo ... in jo narediti prepoznavno >>

 

KAKO IZDATI KNJIGO - na kratko

 

Ko imate napisano knjigo, se morate najprej odločiti, ali boste dobili ZALOŽBO, ki bo prevzela celoten postopek izdaje in distribucije vaše knjige, ali boste SAMOZALOŽNIK.

V kolikor bi želeli dobiti ZALOŽBO, jih preprosto kontaktirajte in prepričajte, zakaj bi oni prevzeli vašo knjigo. Če ne gre prvič, brez skrbi, imejte v mislih, da je bila knjiga Harry Potter zavrnjena pri 12 založbah, šele 13. jo je sprejela in z njo obogatela. 🙂 

 • Prednosti tega: celotno tveganje investicije prevzamejo oni. V zameno za to pa večinski del zaslužka pripada njim. Vam kot avtorju pripada 6 – 10 % od prodane knjige.
 • Kje najti založbe? Enostavno – Google ima odgovor, ali pa preprosto pojdite v knjigarno ali knjižnico in v knjigah notri preberite, kdo je založnik te knjige – ta podatek je vedno v knjigi.

V primeru, da se odločite za SAMOZALOŽBO.

 1. Pri svojem podjetju morate imeti (ali pač dodate) dejavnost založništva in prodaje knjig. Obstaja tudi zelo ugodna pravna oblika SAMOZALOŽNIK (več informacij o tem pri računovodkinji Eriki: erika@e3plus.si)
 2. Napisano knjigo pošljete lektorju/lektorici, da jo slovnično uredi.
 3. Uredite prelom strani (notranji izgled knjige - to uredijo grafični oblikovalci, priporočam Mikija: maurice.zalaznik@gmail.com).
 4. Grafična ureditev platnice (grafični oblikovalci).
 5. Zaprosite za CIP kodo (dobite pri NUK-u – vse informacije na njihovi spletni strani) in jo dodajte v KOLOFON knjige.
 6.  Vse skupaj pošljete v tisk – pazite, razpon cen in kvalitete tiskarjev je ogromen. Tiskarni morate sporočiti:
  • Koliko izvodov želite natisniti.
  • Kakšne naj bodo platnice (trde, mehke, plastificirane ali ne, sijaj ali mat ...) in kakšni notranji listi (beli, eko, svetleči, barvni ali črnobeli ...).
  • Format knjige (zgolj za občutek: knjiga CAMINO - Od suženjstva do svobode je formata 14.8 cm x 21 cm).
  • Namig: Sama sem izjemno zadovoljna s tiskarjem Dragom iz Trzina: 041 623 321

7. Dobite distributerja, ki vam knjige razvozi po vseh knjigarnah, knjižnicah in ostalih prodajnih mestih. Celotni distribuciji ponavadi pripada 50 % provizije od prodane knjige.

Nasvet: Še tako dobra knjiga se NE prodaja sama od sebe. Promocija je izjemno pomembna!

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

KLIKNITE ZA PRENOS
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri

...

ZAKAJ izdati knjigo?

Naj odgovorim vašemu umu ali vašemu srcu? 

Če se dotaknemo statistike, bo um verjetno rekel, da se izdati knjigo - ne izplača. V Sloveniji se letno izda približno 6000 knjig (smo vodilni v Evropi po številu izdanih knjig na prebivalca). Povprečna prodaja knjige je 350 izvodov (porazno malo, vem). Če upoštevamo, da je povprečna cena knjige približno 21 evrov in združimo še okvirne stroške izdaje knjige, bomo verjetno morali ponižno priznati našemu umu, da se izdaja knjige - ne izplača. 

Na srečo je Gauss pokazal pomen odstopanja od standarda. S tem bi verjetno lahko razložili, zakaj se J. K. Rowling ali Tadej Golob ali celo javnosti še nepoznana Petra Škarja ne morejo strinjati, da se izdaja knjige - ne izplača. 

A ker bistvo knjige ni v številkah, ampak v umetnosti in čustvih, preidimo še na odgovor na vprašanje "ali se izplača izdati knjigo" vašemu srcu: 

Ja, seveda se izplača! 

Vendar - če vam je glavni cilj izdaje knjige visok zaslužek ali morda celo vaš edini vir zaslužka, je verjetno res bolje, da si izberete drugo dejavnost. Če pa v srcu čutite tisto toplino ob misli, da bi na papir izlili svoje občutke in s tem pomagali svetu; če čutite ta močan vzgib, da bi se s svojim pisanjem lahko dotaknili mnogih ... Potem se izdaja knjige zagotovo - izplača. 

Knjige niso številke. Knjiga je umetnost. Je čarobnost. S knjigo v bralcu vzbudiš čustva, ki mu obogatijo dan, mu daš upanje, ko ga najbolj potrebuje, mu vzbudiš vero, ko mu le-ta usiha. Če čutiš, da je to tvoja pot, potem - izdaj knjigo. 

Morda z njo vsaj eni duši tega sveta spremeniš življenja. Morda celo sam sebi. 

...

Pogovor na temo KAKO IZDATI KNJIGO (spraševal me je Robert Lisec)

...

KAKO IZDATI KNJIGO: Najpogostejše napake

Pri vsebini: 

 • Avtorji svoje prve knjige velikokrat želijo v eni knjigi povedati vse, kar vejo, vse, kar so izkusili. Tako v knjigi razlagajo o partnerskih nasvetih, o poslovni poti, hkrati modrujejo o zdravi prehrani in potrebnem gibanju, nakar omenijo še težke osebne zgodbe in za piko na i pomodrujejo še o duhovnosti. Za bralca je taka knjiga zmedena, avtorju pa je težko določiti ciljno publiko. "Če je pa vse med seboj povezano," ne opraviči take zmedenosti. "Tako zajame več ljudi, ker se vsakdo v nečem najde," pa nekako v praksi ne deluje. Dosti boljše so knjige, ki se osredotočijo na eno ključno tematiko, eno ključno bolečino ali eno ključno zgodbo in tisto kvalitetno razložijo. 
 • Prevečkrat egoistično pišemo preveč o sebi. Ja, seveda se strinjam, da knjigo napišemo tudi zaradi sebe. Vendar, če smo kruto realni - napišemo jo za druge. Zase pišemo osebne dnevnike. Knjigo pa pišemo za bralce. Zato se je včasih dobro povleči malenkost nazaj, dati "jaz" v ozadje in pomisliti - kaj bralca zanima, kaj si on želi, kaj išče. Pomemben je - bralec. 
 • Vsebina brez strukture. Sem ena prvih, ki tako glasno govorijo o tem, da je knjiga umetnost. A kot v naravi deluje vse po principu ravnovesja, tako so tudi najboljše knjige tiste, kjer je dovolj prostora za svobodno izražanje in hkrati trdna, jasna struktura. Bralcu bo knjiga precej bolj lahkotna, če se bo počutil "varno" v neki strukturi. Knjiga mora imeti strukturo, sicer nastane ena velika zmeda zapisov, ki jih razume le avtor, pa še on včasih ne ... 

Pri postopku izdaje:

 • "Moja knjiga bo zagotovo bestseller, to sem prepričan, kar 5000 jih bom natisnil!" Na srečo je skoraj vsak avtor prepričan, da bo njegova knjiga svetovna uspešnica. A napisati že samo slovensko uspešnico, uspe le zelo redkim izjemam. Vesela bom, skupaj z vami, da jih boste prodali več kot 5000, a dajte, za vsak slučaj, najprej natisniti le 500 izvodov. Ali 700. Če ste že poznana osebnost, morda 1000. Vedno lahko greste v ponatis. 
 • Pozabijo na pravna določila. Ja, veliko samozaložnikov pozablja, da so tudi pri izdaji knjige določene zakonske obveznosti, ki jih je potrebno upoštevati. Temu več časa posvetimo tudi na seminarjih KAKO IZDATI KNJIGO >>
 • "To je goljufija, da založba vzame kar 90 % od knjige, avtorju, ki je naredil praktično vse, pa dajo le tistih 6 - 10 %!" No, žalostna resnica je ta (srce me zaboli, da moram jaz, avtorica, to reči), da je knjigo enostavno napisati. Težko jo je prodati. Če pogledamo povprečne prodaje in povprečne stroške izdaje, hitro ugotovimo, da založbe sprejemajo kar veliko tveganje, da bodo s knjigo naredile izgubo. V poslovnem svetu je vedno tako - kdor investira, kdor sprejema največje tveganje, je v primeru uspeha tudi najbolj nagrajen. Fer. Kdor tega vseeno ne želi, ima vedno možnost, da sam izda knjigo in tako tudi sam investira, sam sprejema to tveganje, v primeru uspeha pa tudi sam več dobi. 
 • "Ne dam 50% distributerju!" No, kdor je bil kdaj v poslovnem svetu, ve, da velik kos pripada tistim, ki PRODAJO izdelek. Morda ste že ugotovili, morda še boste - najtežje je knjigo PRODATI. Mnogo avtorjev na začetku jezno noče dati 40 % knjigarni, ki proda knjigo, ali 50 % celotni distribuciji ... Čez čas pa prosijo, da bi jim kdo pomagal prodajati knjige, tudi če vzamejo 70 %, samo da bi se prodalo ... 
 • "Moja knjiga je tako dobra, da se bo prodajala sama od sebe." No, ne bo se. Lahko pa poizkusite ... 

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

KLIKNITE ZA PRENOS
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri