Bi radi IZDALI SVOJO KNJIGO, a imate še polno vprašanj in dvomov? Potem ste pa na čisto pravem naslovu! 🙂 

Poglejte video ali si pod njim preberite postopek, kako se izda knjiga. (Ej, pssst - a imate dobro zgodbo? :))

Kako izdati in napisati knjigo?

Še podrobneje zapisano, kako izdati knjigo

.

Ko imate napisano knjigo, se morate najprej odločiti, ali boste dobili ZALOŽBO, ki bo prevzela celoten postopek izdaje in distribucije vaše knjige, ali boste SAMOZALOŽNIK.

 


.

"Želim, da mi knjigo izda ZALOŽBA."

.

Potem jih preprosto kontaktirajte in prepričajte, zakaj bi oni prevzeli vašo knjigo. Če ne gre prvič, brez skrbi, imejte v mislih, da je bila knjiga Harry Potter zavrnjena pri 12 založbah, šele 13. jo je sprejela in z njo obogatela.

- Prednosti tega: celotno tveganje investicije prevzamejo oni. V zameno za to pa večinski del zaslužka pripada njim. Vam kot avtorju pripada od 6 do 12 % zaslužka od prodane knjige. (Namig: obstaja pa ena fletna Založba 5KA, kjer avtorju pripada celo do 75 % od prodane knjige >> )

- Kje najti založbe? Enostavno – Google ima odgovor, ali pa preposto pojdite v knjigarno ali knjižnico in v knjigah notri preberite, kdo je založnik te knjige – ta podatek je vedno v knjigi. 

Poenostavljeno: Če vam zaslužek ni pomemben, obenem pa želite podporo, znanje in financiranje s strani ZALOŽBE, se potrudite, da jo dobite. Če pa želite sami imeti nadzor, odločitve, pa tudi investicijo in zaslužke, potem raje izberite SAMOZALOŽBO.

Kaj se finančno bolj izplača? Če boste sami prodali le do 150 izvodov knjige, se vam finančno in časovno bolj izplača dobiti založbo. 

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri

"Knjigo želim izdati v SAMOZALOŽBI." 

.

V tem primeru pa sledite spodnjim korakom: 

- PRAVNA PODLAGA: Pri svojem podjetju morate imeti (ali pač dodate) dejavnost založništva in prodaje knjig. Obstaja tudi zelo ugodna pravna oblika SAMOZALOŽNIK (več informacij o tem dobite pri računovodkinji). 

- LEKTORIRANJE: Napisano knjigo pošljete lektorju/lektorici, da jo slovnično uredi. Ja, nujno, prosim! Ni večje napake pri izdaji knjige kot je knjiga, ki vsebine preveč splovničnih napak. 

- PLATNICA: Grafično urediti platnico grafični oblikovalec. Tukaj morate že vedeti ali boste imeli knjigo s trdimi ali mehkimi platnicami, ali boste imeli zavihke ali ne (ker je od tega odvisno, kako grafični oblikovalec pripravi dokumente za tisk). Pozor: tudi besedila na platnici morate lektorirati.

- PRELOM STRANI: Uredite notranji izgled knjige - to uredijo grafični oblikovalci (priporočam Mikija: maurice.zalaznik@gmail.com). Oblikovalcu povejte, kakšen je format knjige in približno koliko strani knjige želite imeti. Pri tem delu je pomembno, da se tudi grafično knjiga uredi na način, da je BERLJIVA (razmik vrstic, robovi, izbor pisave ...). 

- KOLOFON: Zaprosite za CIP kodo (dobite pri NUK-u – vse informacije na njihovi spletni strani) in jo dodajte v KOLOFON knjige (stran, kjer so vsi podatki o knjigi).

- TISK: Vse skupaj pošljete v tisk – pazite, razpon cen in kvalitete tiskarjev je ogromen. Tiskarni morate sporočiti:

a) Koliko izvodov želite natisniti (povprečna prodaja knjige v Sloveniji je 350 izvodov - to naj vam bo neko merilo, ko se odločate, koliko izvodov natisniti).
b) Kakšne naj bodo platnice (trde, mehke, plastificirane ali ne, sijaj ali mat ...) in kakšni notranji listi (beli, eko, svetleči, barvni ali črnobeli ...).
c) Format knjige (zgolj za občutek: knjiga CAMINO - Od suženjstva do svobode je format 14.8 cm x 21 cm).

- DISTRIBUCIJA: Dobite distributerja, ki vam knjige razvozi po vseh knjigarnah, knjižnicah in ostalih prodajnih mestih. Celotni distribuciji ponavadi pripada 50 % provizije od prodane knjige.

- ZAKONSKA DOLOČILA: Pazite, da se teh držite. Ključna so: 

a) Zakon o enotni ceni knjige pravi, da pol leta od izdaje knjige ne smete dajati popustov končnemu kopcu. Tako da ne uporabljajte stavkov stila: "Samo danes, ker ste ravno tu na predstavitvi knjige, lahko dobite knjigo ceneje ..." 
b) Cena knjige mora biti na vidnem mestu (na platnici) in velika vsaj 3 milimetre. 
c) Knjigo morate vpisati v sistem Javne agencije za knjigo (JAK). 
d) Na NUK pošljite 4 izvode (v nekaterih, manj pogostih primerih celo 16) knjige. 

Nasvet: Še tako dobra knjiga se NE prodaja sama od sebe. Promocija je izjemno pomembna!


 

Bi radi neko srednjo pot med založbo in zamozaložništvom?

Založba 5KATudi to obstaja. Imenuje se: Založba 5KA.

Narejena je prav z namenom podpore tistim avtorjem, ki bi sicer radi sami odločali o knjigi, sami stopali na trg, a bi vseeno radi imeli podporo izkušenih, ko pride do pravnih določil, administracije, računovodstva itd. Ob tem pa avtorju pripada večji del prihodkov od prodanih knjig.

Več informacij tukaj >>

Mimogrede - imamo tudi SPLETNI PROGRAM KAKO IZDATI KNJIGO, kjer korak za korakom natančno prikažemo postopek izdaje knjige, opozorimo na najbolj pogoste napake in podelimo praktične nasvete. 

Kako izdati knjigo v samozalozbi

ZAKAJ izdati knjigo?

Ker je izdati knjigo - plemenito dejanje. Ker se lahko s pisano besedo dotakneš src ljudi, jim daš upanje, ko ga najbolj potrebujejo, in tolažbo, ko nimajo ob sebi nikogar drugega. Ker lahko s knjigo pustimo lep vtis na tem svetu.

Nekatere zgodbe si pač zaslužijo živeti večno. Zato - izdati knjigo! 

Kako izdati knjigo?

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri

.

FAQ kako izdati knjigo

 • Koliko stane izdaja knjige v samozaložbi?

Cena je odvisna od mnogih dejavnikov (bodo trde ali mehke platnice; število natisnjenih izvodov, barvna ali črnobela notranjost, dolžina knjige ...). Okvirno se za 500 knjig (mehke platnice, notranjost črnobela) investira med 1800 in 2500 evri. 

 • kako izdati knjigo cip koda nukKje dobim CIP kodo? Je plačljiva?

Ne. CIP kodo določi NUK in je brezplačna. Na mail cip@nuk.uni-lj.si napišite podatke o knjigi (poglejte sliko poleg), rojstne podatke avtorja/avtorice, priložite še naslovnico in nekaj strani knjige. CIP kodo pošljejo v roku 72-ih ur.

Primer maila, prošnje za CIP, si lahko pogledate na sliki desno. 

Spodaj pa primer CIP-a, kakor ga pošlje NUK. 

kako izdati knjigo cip koda nuk 2

 • Kako dobim črtno kodo?

Zgenerira se jo iz ISBN kode (poglejte sliko poleg). Ponavadi to naredijo grafični oblikovalci (lahko tudi sami ali tiskar ali …).kako izdati knjigo cip koda nuk isbn

 

 • Kako priti s knjigo v knjižnice?

To ponavadi prevzamejo distributerji. Ko imate knjige natisnjene, si izberite enega (enega!) distributerja, ki vam knjige razvozi po knjižnicah, knjigarnah in šolah. Ključni slovenski distributerji: Buča, Primus, Felix, Avrora.

Mimogrede - število izposoj po avtorjih lahko spremljate na tej povezavi >>

 • kako izdati knjigo lektoriranje petra skarjaAli lektor popravi samo gramatiko ali lahko tudi spremeni besede, katere bi bile bolj ustrezne v tekstu?

Odvisno od lektorja in še bolj odvisno od tega, kaj vi želite. Dobro je natančno usmeriti lektorja: »Želim, da mi popraviš to in to, vendar mi pusti to.« Naprimer: Po pravilih slovnice bo lektor izbrisal smejkote v besedilu. 🙂 Vendar sem pri prvi knjigi posebej podala navodilo: »Te smejkote mi prosim pusti.«

Lektor naj bi na koncu poslal dva dokumenta – v enem so vidni popravki, drugi je čistopis. Tako da lahko vidite, kaj točno je in česa ni popravil. Izgleda nekako tako kot vidite na sliki desno. 

 • “Če knjiga in ljubezen ne prideta naravno, sta najverjetneje s*****”

Ni vprašanje, je pa dobra izjava, ki se je ujela med vprašanji, zato sem jo kopirala. 🙂 

 • Kako postaviti ceno knjige?

Po občutku. Ali pa ne. Kakor želite. Za lažjo odločitev: povprečna cena knjige v Sloveniji je 21 evrov. Lažje postavite višjo ceno, če imate trde platnice in/ali strokovno vsebino. Cenejši so kakšni romani, mehke platnice … No, marketinški in prodajni mojstri bi pa verjetno rekli: »Mora biti liho število, saj se to bolj proda.« Numerologi bodo rekli: »Seštevek cifer naj bo 8 – to je obilje.« Petre bodo rekle: »Ej, ej, naj bo seštevek 5. 5ka!« In tako so naše knjige večinoma po 23 evrov. 🙂

No, da ne dolgovezim – vse okoli 20 evrov je še v redu. Nad 25 evrov pa Slovenci že zelo težko damo za eno knjigo. Upoštevaj, da se pri nakupu preko spleta na to ceno doda še približno 4 evre poštnine. 

 • Je smiselna promocija še preden pride knjiga iz tiskarne?

Seveda! Priporočljivo! Zelo! Omenila sem, da je v Sloveniji »preveč« knjig. Preveč iz vidika prostora v knjižnicah in knjigarnah. Ko bo distributer pripeljal nove knjige in jih ponudil na ta mesta, bodo prej izbrali knjige, za katere so nekje že slišali. Zato je zelo priporočljivo, da vsaj en mesec prej že promovirate knjigo, ki bo prišla na trg.

 • Pokrovitelji v knjigi?

Lahko. Zakaj pa ne. Mnogo knjig se na tak način financira. Da ne izpade preveč reklamno, lahko pokrovitelji naprimer napišejo nek kratek prispevek, ki sovpada z vsebino in le nemoteče omenijo svoje podjetje, dajo svojo reklamo. Tako ni moteče za bralca.

 • Koliko stane tisk knjige s trdimi platnicami in koliko knjige z mehkimi platnicami?

Uf, cena je odvisna od mnogih dejavnikov - dolžina knjige, število natisnjenih izvodov, barvne strani, izbor listov … Lahko vam dam nekaj konkretnih primerov:

kako izdati knjigo petra skarja camino

Število strani: 396
Notranjost: vse črnobelo
Platnica: trda
Količina: 1000 izvodov
2760 evrov + ddv

camino kako izdati kjigo petra skarja

Število strani: 324
Notranjost: vse črnobelo
Platnica: mehka
Količina: 1000 izvodov
1060 evrov + ddv

knjiga gora petra skarja

Število strani: 121
Notranjost: vse barvno
Platnica: trda
Količina: 1000 izvodov
2260 evrov + ddv

kako izdati knjigo petra skarja virusi

Število strani: 75
Notranjost: vse črnobelo
Platnica: mehka
Količina: 1000 izvodov
336 evrov + ddv

 • Ali lahko sam narediš ilustracije?

Seveda. Komaj sem čakala kakšno tako vprašanje, da se lahko še sama malo pohvalim s tem. Evo, moje ilustracije v knjigi ZATE – Velike resnice malih doživetij

 • Kje vpišem knjigo v JAK sistem?

Na spletni strani JAK-a (Javna agencija za knjigo), pri zavihku "Enotna cena knjige". Evo, tukajle >>

 • Kam točno moram poslati 4 obvezne izvode knjige? 

Na NUK. Narodna in univerzitetna knjižnica, Leskoškova 12, 1000 Ljubljana, s priloženo dobavnico. Za več informacij lahko kontaktirate kar Damijano (na NUKu so dekleta in fantje prav neverjetno prijazni): Damijana Kisovec, 01/5861 306, damijana.kisovec@nuk.uni-lj.si. 

 • Je fajn izdati knjigo?

Ja, fajn je. Super občutek! Ok, priznam, to vprašanje sem si sama izmislila.

...

KAKO IZDATI KNJIGO: Najpogostejše napake

Pri vsebini: 

 • Avtorji svoje prve knjige velikokrat želijo v eni knjigi povedati vse, kar vejo, vse, kar so izkusili. Tako v knjigi razlagajo o partnerskih nasvetih, o poslovni poti, hkrati modrujejo o zdravi prehrani in potrebnem gibanju, nakar omenijo še težke osebne zgodbe in za piko na i pomodrujejo še o duhovnosti. Za bralca je taka knjiga zmedena, avtorju pa je težko določiti ciljno publiko. "Če je pa vse med seboj povezano," ne opraviči take zmedenosti. "Tako zajame več ljudi, ker se vsakdo v nečem najde," pa nekako v praksi ne deluje. Dosti boljše so knjige, ki se osredotočijo na eno ključno tematiko, eno ključno bolečino ali eno ključno zgodbo in tisto kvalitetno razložijo. 
 • Prevečkrat egoistično pišemo preveč o sebi. Ja, seveda se strinjam, da knjigo napišemo tudi zaradi sebe. Vendar, če smo kruto realni - napišemo jo za druge. Zase pišemo osebne dnevnike. Knjigo pa pišemo za bralce. Zato se je včasih dobro povleči malenkost nazaj, dati "jaz" v ozadje in pomisliti - kaj bralca zanima, kaj si on želi, kaj išče. Pomemben je - bralec. 
 • Vsebina brez strukture. Sem ena prvih, ki tako glasno govorijo o tem, da je knjiga umetnost. A kot v naravi deluje vse po principu ravnovesja, tako so tudi najboljše knjige tiste, kjer je dovolj prostora za svobodno izražanje in hkrati trdna, jasna struktura. Bralcu bo knjiga precej bolj lahkotna, če se bo počutil "varno" v neki strukturi. Knjiga mora imeti strukturo, sicer nastane ena velika zmeda zapisov, ki jih razume le avtor, pa še on včasih ne ... 

Pri postopku izdaje:

 • "Moja knjiga bo zagotovo bestseller, to sem prepričan, kar 5000 jih bom natisnil!" Na srečo je skoraj vsak avtor prepričan, da bo njegova knjiga svetovna uspešnica. A napisati že samo slovensko uspešnico, uspe le zelo redkim izjemam. Vesela bom, skupaj z vami, da jih boste prodali več kot 5000, a dajte, za vsak slučaj, najprej natisniti le 500 izvodov. Ali 700. Če ste že poznana osebnost, morda 1000. Vedno lahko greste v ponatis. 
 • Pozabijo na pravna določila. Ja, veliko samozaložnikov pozablja, da so tudi pri izdaji knjige določene zakonske obveznosti, ki jih je potrebno upoštevati. Temu več časa posvetimo tudi na seminarjih KAKO IZDATI KNJIGO >>
 • "To je goljufija, da založba vzame kar 90 % od knjige, avtorju, ki je naredil praktično vse, pa dajo le tistih 6 - 10 %!" No, žalostna resnica je ta (srce me zaboli, da moram jaz, avtorica, to reči), da je knjigo enostavno napisati. Težko jo je prodati. Če pogledamo povprečne prodaje in povprečne stroške izdaje, hitro ugotovimo, da založbe sprejemajo kar veliko tveganje, da bodo s knjigo naredile izgubo. V poslovnem svetu je vedno tako - kdor investira, kdor sprejema največje tveganje, je v primeru uspeha tudi najbolj nagrajen. Fer. Kdor tega vseeno ne želi, ima vedno možnost, da sam izda knjigo in tako tudi sam investira, sam sprejema to tveganje, v primeru uspeha pa tudi sam več dobi. 
 • "Ne dam 50% distributerju!" No, kdor je bil kdaj v poslovnem svetu, ve, da velik kos pripada tistim, ki PRODAJO izdelek. Morda ste že ugotovili, morda še boste - najtežje je knjigo PRODATI. Mnogo avtorjev na začetku jezno noče dati 40 % knjigarni, ki proda knjigo, ali 50 % celotni distribuciji ... Čez čas pa prosijo, da bi jim kdo pomagal prodajati knjige, tudi če vzamejo 70 %, samo da bi se prodalo ... 
 • "Moja knjiga je tako dobra, da se bo prodajala sama od sebe." No, ne bo se. Lahko pa poizkusite ... 

Kako izdati knjigo 

Napisati in izdati knjigo? Jaaaaa! 🙂 

Brezplačen priročnik:  KAKO IZDATI KNJIGO … IN JO NAREDITI PREPOZNAVNO?
20-stranski E-priročnik, kjer sem zapisala postopek izdaje knjige, in, kar je še pomembnejše, na kaj bodi pozoren, da bo tudi čimbolj prepoznavna.

Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

Zapri

.

Nekaj zanimivosti - svet

- V ZDA vsako leto prodajo milijon in pol knjig z različnim naslovi! Toda samo petsto od teh jih prodajo v več kot sto tisoč izvodih.
- Predsednik Theodore Roosevelt naj bi prebral eno knjigo na dan.
- Virginia Woolf je vse svoje knjige pisala – stoje.
- Najdražja knjiga na svetu je bila prodana za 30,8 milijona dolarjev (zbirka Codex Leicester Leonarda da Vincija). Kupil jo je Bill Gates (Vir: Business Insider).
- 68 % vseh knjig naj bi kupile ženske.
- Corín Tellado je v 63 letih izdala 5000 knjig, kar je približno ena izdana knjiga na teden.
- Pravo in polno ime J. K. Rowling je Joanne Rowling. Zakaj torej ta K.? Založba je bila mnenja, da se bo knjiga bolje prodajala, če bodo ljudje mislili, da jo je napisal moški. Zato so »zakrili« njeno ime. 

Nekatere knjigo?

.

Nekaj zanimivosti - Slovenija

- v Sloveniji se izda 5500 – 6000 knjig letno
- povprečna prodaja knjig je 350 izvodov
- povprečna cena knjige je 21 evrov
- Slovenci smo v Evropi na prvem mestu po številu izdanih knjig na prebivalca
- imamo več kot 1400 založnikov (od tega jih je približno 1000 takih, ki so letno izdali samo eno knjigo)

Kkao izdati knjigo?

Še nekaj modrosti na temo kako napisati in kako izdati knjigo

Še beseda založnice

Od nekaj sem rada pisala. Pisala sem pesmi, pisala zgodbice, pisala celo zgodovino naše male vasice. A vsi ti zapisi so nekako ostali v predalu ali v dnevniku, predvsem skriti pred očmi brata. Kako se je smejal, ko je prvič glasno bral moje čustvene izlive ljubezni ... A se desetletnica ne more zaljubiti v učitelja? 

Četudi sem skrivala zapise, nisem nikdar nehala pisati. Četudi so mi povedali, da "se s pisanjem ne da živeti", nisem nikdar nehala pisati. Nekaj čarobnega mi je bilo v tem zlaganju besed in odkrivanju kombinacij, ki so v meni vzbujale različna čustva. 

Pri svojih 23-ih letih sem prvič zaslišala nek glasek, ki mi je čisto tiho in samo enkrat šepnil: "Ej, Petra, kako se pa sploh izda knjiga?" "Ne vem," sem mu odgovorila. "Me pa zanima ..." Brskala sem po spletu, spraševala prijatelje, kasneje celo avtorje knjig, a nisem dobila jasnih odgovorov. "Prepričaš založbo," je bil splošen nasvet. 

Tako sem dobila založbo. A njihova omejevanja in spreminjanja mojega besedila mi niso bila ljuba. Vsaj prvo knjigo bi res rada izdala v taki obliki, ki se je narisala že v mojih sanjah. Rumeno in črno. Jaz, ki pišem na tablo. Kar dobro sem se namučila v nekaj mesecih, da sem zbrala dovolj informacij, da sem v samozaložbi izdala knjigo Česar nas niso naučili v šolah >>. 

A biti samozaložnik ne pomeni le svoboda odločanja, ampak tudi precej odgovornosti, dela in tudi financiranja. Kljub temu sem tudi pri drugi, tretji in naslednjih knjigah vztrajala pri samozaložništvu. Več kot perfektni izdelek mi pomeni lastno zadovoljstvo, da je tak, kot sem si ga točno tisti trenutek zaželela. 

Po spletu naključij (verjamem, da sem rojena pod srečno zvezdo) so se na Kitajsko prodale avtorske pravice moje knjige Ameriški milijonarji so spregovorili >>. Finančno to niti ne bi mogla ovrednotiti kot velik uspeh, se je pa uspeh prikazal v posledici tega dosežka - naenkrat sem kot pisateljica postala zanimiva za slovenske medije. "Prva Slovenka, ki je avtorske pravice svoje knjige prodala na Kitajsko," so pisali. S tem se je prodaja knjige v Sloveniji izjemno povečala. To je bil trenutek, ko sem lahko začela: "Živeti od knjig." Hm, hecno se sliši, pa vendar - saj razumete ... 

Ne predstavljam si lepše kariere kot to, da iz svojega hobija ustvariš svoje delo. Uživala sem. Res uživala v svojem delu. 

A obseg dela se je povečeval (no, hvala bogu), jaz pa vedno manj pisala. Čas in energijo so mi jemale administrativne zadeve, računovodstvo, pakiranje in pošiljanje ... Pri knjigi CAMINO - Od suženjstva do svobode >>, ki je tudi doživela lep uspeh (prodanih je že več kot 8000 izvodov), sem se resno vprašala - kako se lahko razbremenim administrativnih del, da mi bo ostalo več časa za pisanje in za predavanja o knjigah? 

Nastala je Založba 5KA. Založba za slovenske avtorje, ki jo je ustanovila sprva samozaložnica, ki iz prve roke zelo dobro pozna težave, s katerimi se samozaložniki soočamo. Pravimo, da je založba 5KA idealna za tiste avtorje, ki iščejo srednjo pot med založbo in samozaložbo. Za tiste, ki želijo imeti besedo pri izgledu knjige, želijo soustvarjati vso zgodbo, želijo promovirati knjigo, pa tudi, bodimo iskreni, želijo imeti kaj več od knjige kot le 6  - 10%, kolikor lahko avtorju ponudijo klasične slovenske založbe. 

Vsi, ki si želite izdati knjigo in bi želeli podporo pri vsem delu, ko pride ob tem, lepo vabljeni, da si pogledate tudi našo fletno založbo 5KA >>

Mnogo prijetnega ustvarjanja vam želim, 

Petra Škarja (nekdaj samozaložnica, ki je danes tudi založnica)