kako postati ljudem vsec nicholas boothmanPovzetek knjige KAKO POSTATI LJUDEM VŠEČ, NICHOLAS BOOTHMAN

Pozdrav:
-    Odprem se (odpeta obleka) - avtomatsko daje občutek bližine, topline, prej boste ljudem tako všeč
-    Pozdrav, stisk roke, nasmeh
-    Nagib rahlo naprej - da občutek pripadnosti, bližine
-    Občuti 'streljanje energije'

Vedeti morate, kaj želite in ne česa si ne želite. Pravilno: "Želim si uspešno zvezo! Vem, kakšno bo razmerje na pogled, otip, kakšnega vonja, okusa in vem, kdaj ga bom imel. In pripravljen sem vse vložiti v to, prebrati vse knjige, obiskati vse seminarje." Nepravilno: "Nočem biti sam …" Vnaprej si predstavljajte želen odnos, rezultat.

Spreminjajte kar počnete, dokler ne dobite kar želite.

Domišljija je moje največje orožje – močnejša kot volja.

Sporazumevanje – pomen komunikacije leži v odzivu, ki ga izzove.

Vaja:
Močno stisni pest. Spusti, spet stisni, to ponovi nekajkrat. Izberite resnično koristno razpoloženje (ki ste ga že doživeli in ga lahko prikličete v spomin). Usedite se, sprostite, globoko dihajte … Prikličite spomin, izbrani dogodek in si ga čimbolj oglejte – kakšne so barve, občutki, linije, zvok …. Čim bolj občutite ta dogodek, čimbolj se vživite, čim več občutkov (prijetnih) povežite … 'Zunanje oči' imejte zaprte, notranje pa odprte. Še enkrat se razglejte, poslušajte, začutite vse še bolj intenzivno, bolj globoko. Prepustite se tem čutom, čustvom, naj bodo čim močnejša … Vse naredite dvakrat močneje, večje in čisteje. Vse to še podvojite, pa še enkrat, pa še enkrat … Sedaj se vaše telo in um naslanjata na tej izkušnji – vidite jo, slišite jo, čutite jo. Naredite občutke kar se da močne, ko jih, jih še podvojite, do maksimuma in v tistem močno in hitro stisnite pest. S tem v vašo pest zasidrate te občutke. Občutite, kako vas preplavijo občutki. To nekajkrat ponovite.

Podobnost! Ljudem so všeč ljudje, ki so jim podobni. Razmišljajte: "Všeč ste mi! Sem taka kot vi!"

Posnemajte gibe sogovornika, mimiko, ton, glasnost, dihanje … Podzavestno mu boste všeč, če on to ve ali pa ne.

Poslušanje! Uporabljajte vprašanja, lahko tudi iz te knjige, ki dajejo sogovorniku možnost, da vam pove kaj več o sebi. Vsakdo rad govori o sebi, če to prizna ali ne. Najraje imamo še vedno vsak sebe (Dokaz: koga najprej poiščete na skupinskih fotografijah? Sebe!).

Pomembnost dajanja prvih informacij. Če se predstavim: "Zdravo, sem Maja," dobim: "Zdravo, jaz sem Miha." Če pa rečem: "Zdravo, sem Maja, prijateljica Mateja, pišem knjige," dobim: "Zdravo, sem Miha, sošolec Mateja, knjige le berem, delam v prodaji."

Nesmiselno je ponavljati eno in isto stvar v nedogled in pričakovati drugačne rezultate.

...