"Delaj tisto, kar res rad delaš," poslušamo na seminarjih, beremo v knjigah in ponosno pišemo v objavah. Ob tem klišeju že marsikdo zavija z očmi (tudi sama), vendar ko me iz kariernega centra za mlade vprašajo, kaj je en ključen nasvet, ki bi ga dala mladim, ki se odločajo za karierno pot, še meni udari v ospredje ta kliše: "Delaj tisto, kar res rad delaš."

Naj to malo razložim  ... 

Dan ima 24 ur. Recimo, da 8 ur spimo. 8 ur na dan smo v službi. Dodajmo še dve uri vožnje in razmišljanja ter priprav. Kdor ima v službi visok položaj, mora verjetno prišteti še kakšno uro več. Ostane nam le majhen del dneva za vse ostalo ... Če poenostavim - polovico odraslega življenja bomo preživeli v službi.

Nekateri si želijo postati zdravniki, drugi influencerji, tretji pisatelji (tu ni ravno dolge vrste) … ampak vsi, prav vsi si želimo biti v življenju - SREČNI.

Ni ga junaka, ki bi me prepričal, da smo v življenju lahko zares srečni, če polovico svojega časa delamo nekaj, česar ne maramo. To se ponavadi najbolj pokaže ob ponedeljkovih jutrih ("ah, ne no, groza, spet ta služba") in petkovih popoldnevih ("yes, končno konec za ta teden").

Zato, če želimo biti v življenju srečni in uspešni, je smiselno najti nekaj, kar res radi delamo.   

Pri tem pazimo na dva hinavska zarotnika, ki nam lahko zameglita izbor - trendi popularnosti in količina denarja, ki ga poklic prinaša. Ta zadnji je dokaj nesmiseln, saj poznamo kuharje, ki nimajo za burek, dobesedno. Imamo pa tudi kuharje milijonarje. Imamo podjetnike, ki komaj pokrijejo mesečne stroške, in mamo podjetnike milijonarje. Imamo pisatelje ... No, saj me razumete. 

Kar se pa tiče popularnosti: imam enega najbolj dolgočasnih ne-seksi poklicev tega sveta - pišem knjige. Še tiste - iz papirja, tiskane. Vem, dolgčas. 

Ampak veste, kaj mi je pri tem tako dragocenega? Tisti občutek tik pred spanjem, ko pomislim: "Komaj čakam, da se jutri hitro zbudim in grem čimprej urejat tisto knjigo ..." Pridejo tudi trenutki, ko bi najraje vse skupaj vrgla skozi okno (pisatelji radi malo pretiravamo). A že naslednji dan, četudi z istimi težavami, sama sebi rečem: "Pa dobro, Petra, no, kaj pa bi drugega raje počela kot to. Saj veš, kako imaš rada te knjige ..." Vstanem in delam dalje. Tako ni težko biti vztrajen in se ni težko pobirati po neuspehih. 

Mnogokrat ob delu pozabim na čas in nehote krepko prekršim policijsko uro. Deževni vikendi mi vzamejo trenutke navdušenja na dvatisočakih, a mi dajo prav toliko prijetnosti ob ustvarjanju. Komaj čakam dopuste in oddihe, ker lahko tam še bolj sproščeno spet - ustvarjam. Nekdo bi rekel, da ves čas delam, jaz bi rekla, da se mnogo tega časa ukvarjam s svojim hobijem.

Pred kratkim sem se nasmehnila in pokimala ob odgovoru uspešnega podjetnika na vprašanje, koliko ur dnevno dela: "V povprečju približno 12. 8 ur dela + 4 ure hobija = 12 ur." 

Ni denarja, niti slovesa, ki bi lahko dala toliko prijetnih občutkov, kot jih da veselje ob ustvarjanju. Zato je pravi srečnež, kdor iz svojega hobija zgradi svojo karierno pot. In srečnica sem jaz. 

Zato bi rekla mladim: Najboljši način grajenja karierne poti je ta, da iz nekega svojega hobija najdeš svojo karierno pot - ali kot zaposlitev ali kot podjetništvo. Če to najdeš, boš našel tudi vse načine, kako postati uspešen in izjemen v tem, kar delaš. Sreča pa temu neizogibno sledi.

Kliše ali ne, še vedno govorim sebi in govorila bi vsem, ki bi me po tem vprašali: Bodi, kar si; delaj, kar te veseli. 

Tega večina ne najde v enem dnevu, mnogi niti v enem letu. A vredno je ohraniti odprt pogled in naostrene čute, da ves čas opazujete, kam se pomikati, čemu slediti, da to najdete. Nagrada za tako vztrajnost in potrpežljivost je zagotovo poplačana. Zato se ne zadovoljite z: "Ah, saj je za silo dobro ..." Ne pozabite - polovico svojega odraslega življenja ... 

Karierni plac - karierni center za mlade

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH

Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

KLIKNITE ZA PRENOS!
Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

Zapri