moc-misli-jana-spehPovzetek knjige Moč misli - V resnici lahko uresničiš vse, kar želiš; Avtorica: Jana Špeh

Bogastvo današnjih dni zaznam v tem, da se med hitenjem naučimo ustaviti in pogledati vase.

Danes se izgublja osredotočenost na tisto harmonijo, radost in mir, ki je naravni del človeškega bitja, ne da bi si bili primorani za to stanje spokojnosti priskrbeti ali kupiti nekaj novega. Izgublja se odgovornost, ki jo ima vsak pri soustvarjanju kakovosti svojega življenja, in vsak zase išče tisto dodano vrednost le še v okolici. Pozablja na to, da je dodana vrednost, ki jo vsak potrebuje, da bi uresničil sebe, del, ki ga že ima v sebi. Vse tisto, kar brezupno iščete drugod, od vedno prebiva v vas, v sebi nosite najpomembnejše.

Vsak človek ima možnost izbire, samo poveže naj se s svojo notranjo resnico. Predvsem je pomembno zavedanje: Ne da bi prisluhnili sebi in se posvetili tistemu, kar je resnica znotraj vas, ne morete sprejeti te resnice in tako ne spoznati duhovne naravnanosti, ki vas lahko osreči.

Spoznati sebe, se poglobiti in delati na tem, da uresničite, kar želite, na način, ki ga sami najbolje poznate, je neprecenljivo.

Ljudje se neprestano prilagajamo okoliščinam in skušamo v vsakem trenutku potešiti svoje potrebe! Pomembno je, da se v sebi zavedate dejstva, da ste sami edini prispevek temu, kar sprejemate v svoje življenje. Vsaka odločitev, ki jo sprejmete, vsak korak, ki ste ga pripravljeni narediti, in vse to, kar ste pripravljeni storiti, da bi uresničili želeno, je le vaša izbira.

Pazljivi bodite z izbiro svojih misli in bodite pozorni, kaj boste izbrali kot predmet vašega osredotočanja.

Pomembno je zavedanje zakona vzroka in posledice, ki govori, da je vsak rezultat posledica nekega vzroka. Le s tem zavedanjem lahko ustvarite pogoje, da se ne boste predajali le čustvom in občutkom.

Osredotočanje na pomanjkanje je v današnjih časih zelo razširjen pojav, saj je tudi večina medijske pozornosti usmerjena v pomanjkanje.

Zavedajte se, da sami odločate, kaj je tisto, kar želite biti - neodvisno od zunanjih razmer, časa in kraja. Pomembno je zavedanje, da je vsak posameznik notranje motivirano bitje,

 • da lahko le sam postaneš, kar želiš postati, in
 • da lahko le sam izbereš biti neomajen pri tem, kar si se odločil postati.

Ni pomembno, kolikokrat padete, važno je, da vsakič znova vstanete!

V življenju boste deležni preizkušenj, velikokrat vas bodo nekatere 'spravile iz tira'. Ampak od vas samih je odvisno, kako boste stvari sprejemali. Vedite, da je vsaka preizkušnja namenjena, da se od nje nekaj naučite. Lahko izberete med tarnanjem nad izzivi ali sprejemanjem teh kot nekaj dobrega na poti osebnega razvoja.

Pretiravanje v čemerkoli je lahko destruktivne narave in vsaka prekomerna uporaba česarkoli lahko vodi do uničenja.

Ob nastopu frustracije je zelo pomembno naučiti se umiriti. Skušajte razbremeniti miselni vihar. Naredite tisto nekaj, ob čemer se počutite dobro in umirjeno. Lahko je to sprehod, meditacija ali športna aktivnost, morda za nekoga branje knjige ali ogled filma.

Sami vodite svoj čoln (življenje), krmilo (nadzor uma) je v vaših rokah in vi ste edini soustvarjalec svojega življenja in gospodar svojih srečnih dni. 

Dobra pobuda za osvoboditev ega: Osredotočite se na ljubezen, osredotočite se na to, da ste božansko bitje, in imejte vero. V vas je vsemogočna moč. Nekoč ste najbrž izbrali pobude ega, vendar lahko danes, ko se zavedate, da tega ne potrebujete, izberete drugače.

Vse, kar nas obdaja, nas nikoli ne bo privedlo do sreče, dokler sreče ne poiščemo v sebi. 

"Vse, kar nas draži pri drugih, nas lahko vodi do spoznavanja nas samih." Carl Jung

Preprosto lahko rečemo, da je vse le energija, iz česar sledi, da smo vsa bitja energija in da vsak oddaja vibracije. Vibracije, ki jih oddajate, pa vedno pritegujejo tisto, po čemer kličete!

Pozitivno mišljenje vas bo privedlo tudi do boljšega fizičnega počutja, dobro počutje pa vas bo privedlo do zaupanja. Ko se boste dobro počutili in zaupali, ne boste več odprti za sprejemanje možnosti kot ovire.

Vse tisto, kar slišite ali vidite, je le informacija. Šele z interpretacijo vsak pripiše informaciji pomen, vrednost in lastnost ter jo tako interpretira na svoj način.

Ko nek odnos postane za vas nekaj samoumevnega, razvijate pričakovanja do oseb, s katerimi ste v odnosu. Pričakovanja do drugih so skoraj vedno povzročitelj razočaranj ali vzrok za tegobe in nezadovoljstvo, ki ga razvijate v odnosih.

Vsakdo, brez izjeme, je sposoben zaznavati energije.

Večji del komunikacije med ljudmi poteka na energetski ravni, čeprav so nekateri zmotno prepričani, da komunicirajo le preko jezikovne govorice.

Ljubezen je vsemogočna energija - energija, ki zdravi.

Ljudje smo neprestano v iskanju nečesa zanimivega, čemur bi lahko sledili. Ko najdemo motiv, bomo našli tudi energijo, da pridemo do izpolnitve tistega, kar smo si zadali.

"Če mislite, da zmorete, ali če mislite, da nen zmorete - v obeh primerih imate prav." Henry Ford

Pomembni dve vprašanji:

 • Ali se zavedate življenja, ki ga živite?
 • Ali se zavedate življenja, ki ga želite živeti?

Zavedajte se, da lahko življenje, ki ga živite, z načrtnim delovanjem preusmerite v življenje, kakršnega želite živeti.

Vzemite si pomemben čas, čas zase, ki ga boste pripravljeni preživeti sami s seboj. Potrebno je, saj si boste le tako omogočili stik s samim seboj in se tako povezali z možnostjo, da spoznate vse tisto, kar nočete biti, ter tako stopite na pot preobrazbe v to, kar bi želeli postati. Šele ko boste spoznali sebe in opredelili svoje želje, boste lahko osvojili, kar želite, saj ta vsemogočna sila prebiva znotraj vsakega.

Izpraznite iz svojega vsakdanjega nahrbtnika, kar vidite kot breme, in s seboj v novi dan vzemite nahrbtnik, poln optimizma. Naj bo nasmeh vaše vodilo. Sprejmite se in postanite krojač svoje sreče!

Sestavite si akcijski načrt. Preprosto in enostavno, s tokom zakona privlačnosti. Potrebujete le pravi odgovor na preprosto vprašanje: "Kaj je tisto, s čimer želim vplivati in tako izboljšati kakovost svojega življenja?" Potem si postavite cilj. Sprejmite dogovor s samim seboj, da boste odločni spodbujevalec samega sebe pri procesu ponotranjenja. Bodite osredotočeni na to, kar ste si zadali - ne odnehajte in ne obupajte. Vera in zaupanje sta tisto, kar vas bo motiviralo.

Odpustite preteklost, saj zdaj gradite za boljšo prihodnost. Ljubezen vam bo v pomoč pri odpuščanju preteklosti. To je namočnejše orodje, ki ga imate!

Osvobodi se svojih misli, prežetih z dvomom. Edino ti lahko zaustaviš svoj proces ustvarjanja dram in tegob. Edino ti lahko postaviš sebe na novo.

Pri novem začetku, za katerega se odločate sedaj, v tem trenutku, v tem obdobju vašega življenja, se morate zavedati, da bo treba nekaj pustiti za seboj.

Zberite pogum in vedite, da nimate česa izgubiti, če se znebite starih slik in sprejmete nove navade. To je ciklus življenja. Kadar se nečesa osvobodite, istočasno ustvarjate postor za nekaj novega.

Vsaka pot, naj bo krajša ali daljša, za nekoga lažja ali težja ..., čisto vsaka se prične z odločitvijo in prvim korakom.

Kdaj začeti s spremembo? Takoj zdaj.

Cilj nam služi, da ozavestimo življenje, za motivacijo in kot ključni dejavnik pri usmerjanju. Šele ko boste svoj cilj začutili v srcu, ga boste lahko izpolnili. To je ključni pogoj, saj si tako ne boste dopuščali ovir.

Edina ovira je cona udobja, prilagajanje življenjski paradigmi in omejevanje sebe z delovanjem znotraj posameznih okvirjev.

Če ne greš naprej, greš nazaj!

Nikoli ne pozabite, da ima vsaka izkušnja določen namen. Ker je vse z razlogom, je pomembno, da v sebi poiščete odgovor, ki vam bo razkril smisel. Ne dovolite si, da bi nad nečim obupali, zlasti preden jasno ne dojamete smisel lekcije, ki vam jo izkušnja prinaša.

"Odločimo se, da stvar lahko naredimo in da jo bomo vsekakor naredili, nato pa bomo našli način." Abraham Lincoln

Nekaj dejavnikov, ki jih potrebujete, da ostanete zvesti sebi in svoji odločitvi ter ob tem razvijete vztrajnost:

 • določenost namena
 • goreča želja
 • vera vase in v svoj cilj
 • priprava načrta
 • močna volja
 • zaščita uma pred možnimi negativnimi vplivi
 • povezovanje

"Edina omejitev je tista, ki si jo človek sam postavi v umu." Napoleon Hill

Vse se začne pri tebi. "Če želiš videti spremembo v svetu, moraš ti biti ta sprememba." Gandhi

Povzetek knjige Moč misli, Jana Špeh