modrosti-in-skrivnosti-za-ohranjanje-mladosti-marija-orelPriročnik Modrosti in skrivnosti za ohranjanje mladosti, avtorica Marija Orel

Ne sprašujmo se, kaj od nas hočejo okolica, starši, partner, sistem. Ko enkrat vemo, kaj hočemo, potem ne sprejemamo kompromisov ali približkov. Takrat si lažje upamo biti samosvoji, upamo si biti drugačni. Čeprav to ni preprosto, se lahko samo tako približamo svoji prvobitni naravi, ki je osnovni pogoj za srečo in svobodo.

Nihče ni tako izgubljen kot tisti, ki je zatajil svoje sanje. Tistega, ki jih zatajuje, ker o njih dvomi, bo začelo zatajevati življenje. Zato ne čakajmo in upajmo, da se nam bodo želje začele čudežno uresničevati - sami smo tisti, ki jih lahko oživimo.  Želje so esenca življenja in čudovit instrument, s katerim se izognemo životarjenju. Prej ko jih bomo spremenili v cilje, prej bo naša energija pravilno usmerjena.

Kdor ne zna uživati, medtem ko čaka, tudi ne zna uživati, medtem ko živi. 

Najlepših stvari na svetu nikoli ne moremo razumeti, lahko jih le čutimo. Skrita sila, ki pomaga ptičji duši splesti gnezdo, je prevelika za človekov razum. 

Samota je strašljiva zato, ker je ne poznamo, a prav ona je odlična učiteljica, saj v nas prebuja resnico; povezuje in vzgaja nas v najboljšega družabnika. Kdor se je naučil dotakniti lune, nikoli več ne bo osamljen. 

Lepota se zgrne v človeka in predenj, ko utihne. Šele ko se odlepimo od misli, lahko skozi nas spregovori tisto, kar nas presega. 

Človek, ki ni svoboden, ne more biti iskren, tako kot človek, ki ni iskren, ne more biti svoboden. 

Zavestno iščimo dobro in pozitivno; najprej v sebi, potem v vsakem in vsem. To je esenca, ki privlači in prinaša veselje ter pričara pogled na življenje, kakršno s resnici je. Veličastno. 

Najtežjo in hkrati najkoristnejšo bitko človek bije takrat, ko se bori za to, da bi prenehal skrivati svojo resnico in lepoto. 

Najboljši način, da se razveselim, je, da razveselim druge. Temu je namenjen nasmeh. 

Dokler razmišljaš v pojmih krivica in pravica, ne moreš spoznati, kaj je resnica.

Ljubeč človek te ne more raniti z grobimi besedami, medtem ko te neljubeč lahko z nežnimi. Ljubezen zahteva svobodo, svoboda zahteva zaupanje, zaupanje zahteva tveganje. Tako se konča životarjenje. 

Strah pred izgubo navidezne varnosti in udobja človeka sili, da se upira spremembi. Upirati se spremembi pomeni upirati se življenju. Takrat življenje postane kruto. 

Nihče ni bogatejši od človeka, ki ve, da je največje bogastvo on sam. 

Človek, ki te ljubi, bo tvoj tudi, ko bo daleč stran z drugimi. Tisti, ki te ne, ne bo tvoj niti takrat, ko bosta sama skupaj v postelji. Ljubezen je svobodna ptica. Če jo skušaš spraviti v kletko, boš sam sebe ogradil od nje. 

Povzeto iz priročnika Modrosti in skrivnosti za ohranjanje mladosti, Marija Orel


Več informacij o priročniku na povezavi: MODROSTI IN SKRIVNOSTI ZA OHRANJANJE MLADOSTI, Marija Orel >>