Ne-vseh-bonbonov-hkrati Joachim de Posada in Ellen SingerJoachim de Posada in Ellen Singer

Prisrčna zgodba uspešnega poslovneža in njegovega voznika, kateremu postopoma razlaga, zakaj so nekateri ljudje uspešnjejši od drugih. Bistvo je v tem, da uspešni ne pojedo vseh bonbonov hkrati. Kar pomeni, da se včasih odrečejo trenutnemu zadovoljstvu, da bodo kasneje prejeli še večjo nagrado. Naprimer:

Podjetnik vpraša voznika, kaj bi vzel, če bi mu ponudil naslednje: ali takoj milijon dolarjev ali pa takoj zgolj 1 dolar, vendar se ta znesek vsak dan v 30-ih dneh podvoji? Voznik se seveda odloči za milijon dolarjev (takoj "pojedel bonbon"). Bolje bi bilo, da bi izbral en dolar, naslednji dan bi imel 2, tretji dan 4, četrti dan 8 ... Na tak način bi dobil več kot 50 milijonov v 30-ih dneh. Preverite. Temu reče: "Ne pojej vseh bonbonov naenkrat, raje se zadrži in boš na koncu prejel precej večjo nagrado."

Podjetnik vozniku razloži, da se nikoli v življenju ne laže zaradi enega očetovega dejanja. Ko je bil mlajši, sta bila z očetom dogovorjena, da prevzame avtomobil pri mehaniku in pride očeta iskati ob določeni uri. Naš mladi podjetnik je avto dobil prej kot načrtovano, zato se je malo pozabaval, šel v kino ... in zamudil dogovorjeno uro z očetom. Ko je prišel, ga je oče vprašal, kje je bil. Odgovoril je, da se je zavleklo pri mehaniku in ni prej dobil avtomobila. In oče, ki je že pred tem poklical mehanika in tako vedel, da se sin laže, mu je odgovoril: "Sin, neizmerno mi je hudo, da te v vseh teh letih nisem naučil kako pomembno je govoriti resnico. In zdaj grem peš domov, saj moram razmisliti, kje sem ga polomil, da sem tako slab oče," in je šel skoraj 15 km peš, ob njemu se je vozil sin in ga prosil naj vstopi v avto, da mu je hudo, a oče tega ni storil. Od takrat naprej se ni sin (naš mladi podjetnik) nikoli več zlagal. Oče ni takoj pojedel bonbona (verjetno bi mu bilo v užitek in najlažje, da bi sina pošteno okaral in se nato peljal domov), ampak je dobil še večjo nagrado na koncu, ko je sina naučil, kar je želel.

Še več takih in podobnih zgodb pove podjetnik vozniku. Voznik si vsak dan zapisuje pomembne nauke, se uči "ne pojesti vesh bonbonov hkrati", varčuje denar in na koncu da odpoved. Zakaj? Ker je v 10-ih mesecih privarčeval dovolj denarja za univerzo, kamor se je vpisal, ker je šel svojemu uspehu naproti. Podjetnik je izredno ponosen nanj in mu tudi sam podari na koncu "bonbone", katere si je zaslužil - on sam mu namreč plača šolnino kot dokaz, da je ponosen nanj, da je sprejel njegove nauke in se odločil za uspeh v življenju.

Bistvena razlika med uspešnimi in manj uspešnimi je v tem, da so uspešni pripravljeni storiti stvari, ki jih neuspešni nočejo.

In prav to - ne pojesti vseh bonbonov hkrati, je lastnost uspešnih ljudi.