natasa-kozlevcar-neodvisna-zenska-z-bicem-financna-neodvisnostPovzetek knjige: Neodvisna ženska z bičem, 10 korakov do tvoje finančne neodvisnosti

Avtorica: Nataša Kozlevčar

Leta 2015, ko sem stopila na pot neodvisnega osebnega finančnega svetovanja, sem začela na svet financ gledati povsem z drugega zornega kota. Ne moreš svetovati, če ne poznaš stranke celovito. Ne moreš poznati stranke celovito, če ni zaupanja. Če ni zaupanja, potem ni svetovanja. Stranki se enostavno zahvalim za srečanje, a ji ne morem pomagati. Prijel se me je vzdevek - ženska z bičem -,ki zahteva, da se stranka sleče do hlač. V finančnem smislu seveda. In to je privedlo do tega, da sem o stranki izvedela vse. Izzive, s katerimi se sooča, nerodnosti, ki jih dela … Moja vloga je, da ji pomagam, da je pot bolj ravna in da je cilj bliže. Veliko stvari razumem. Vem, da življenje ni linearno in da se nam dogajajo raznorazne stvari. A izgovorov res ne maram. Vem, da nam včasih pridejo prav, a so premnogokrat izvir tistega, česar si ne želimo.

Sama verjamem v moč misli in načrtovanja. Če si neko stvar močno želiš, o njej razmišljaš, jo načrtuješ, vzameš stvari v svoje roke, je velika verjetnost, da se bo zgodila. Res je, kar nekaj ovir je lahko na poti, a naj te to nikar ne odvrne od tvojih ciljev.

Naše življenje je, hočeš nočeš, povezano z denarjem. Upravljanje z njim je znanost, ki se je žal nismo nikjer naučili. Le malokatera pa ima to srečo, da je imela dobre vzornike, ko je odraščala. Bolj ali manj smo prepuščene same sebi in lahko le upamo, da so naše odločitve kolikor toliko prave.

A moje izkušnje kažejo, da žal niso in da so finance najpogostejši vzrok za stres.

Ženske imamo vsaj 5 skupnih značilnosti, ki imajo velik vpliv na našo prihodnost:

 • ne želimo veliko tvegati in so zato naši cilji težje dosegljivi;
 • imamo v povprečju nižje plače in s tem nižje pokojnine;
 • živimo dlje;
 • smo strastne nakupovalke; ja, res smo strastne nakupovalke. Težko gremo mimo izložbe, ko vidimo tako lepe čevlje, jakno ali torbico, kajne?!
 • Živimo v limitu; banke so tako dobre z nami, da nam odobrijo limit, nato pa nam ga po potrebi še malce povišajo. 

“Če nečesa ne znaš razložiti 6-letniku, sam ne razumeš kaj želiš povedati.” Albert Einstein

Imaš občutek, da si se odpovedala svoji svobodi? Da te potolažim, to ni bila tvoja zavestna odločitev, to je odločitev Sistema, ki te počasi upogiba, da boš nekoč dovolj upognjena in boš lahko delovala tako, kot te potrebuje on, Sistem.

dr. Vesne Godina: »Vsi nasveti in postopki, ki nam jih trg ponuja, so namenjeni samo temu, da trg ostane. Kreme proti gubam ne delujejo, ker proizvajalci niso tako neumni, da bi v kremo dali nekaj, kar bi resnično delovalo. Trg ne bo dajal dejansko koristnih nasvetov, ker to kapitalu ni v interesu. Živimo v najbolj nesrečni družbi od vseh možnih. Cilj kapitala je samo to, da ugotoviš, da nisi popolna, nato pa ukrepaš. Če bi bila kronično zadovoljna, bi bila namreč zelo slaba potrošnica.«

Odločitev je vse, kar potrebuješ. Ne pravim, da postani revolucionarka. Želim pa si, da ima tvoje življenje smisel. Bodi drugačna od drugih.

Kaj je normalno? »Normalno je, da se oblečeš in odpraviš na delo. Se voziš v koloni z avtom na lizing, s ciljem priti v službo, da lahko plačaš obleko in avto in hišo, ki je prazna večino dneva, da si lahko privoščiš v njej živeti.« Ennie Goodman

Najpogostejši izgovori:

 • Ah, kje je še penzija!
 • Ko bom stara, bom imela nižje življenjske stroške.
 • Z varčevanjem sem že poskusila, a bila razočarana.
 • Ne znajdem se v množici finančnih produktov in jih ne razumem.
 • Od svoje plače bi lahko za varčevanje namenila tako malo, da nima smisla.
 • Zakaj bi varčevala, saj penzije tako ali tako ne bom doživela

Če si danes na poti, ki ti ne ustreza in te ne pelje tja, kamor želiš, moraš nekaj spremeniti. Nihče tega ne bo naredil namesto tebe. Ti si tista, ki imaš moč to spremeniti.

 1. Projekcije kažejo, da se bo delež starejših od 65 let iz 17 % v letu 2013, povečal na 29 % do leta 2060.
 2. Naša življenjska doba naj bi se podaljšala za 2 meseca vsako leto, to pomeni, da naj bi leta 2060 ženske v povprečju živele do 89 leta.
 3. Prav tako se razmerje med zavarovanci in upokojenci drastično niža. V letu 2015 dela samo še 1,3 človeka na enega upokojenca, medtem ko je bilo še 35 let nazaj razmerje 3:1.

natasa-kozlevcar-neodvisna-zenska-z-bicem

Odloči se! Zastavi si cilj in mu sledi. Hitreje kot boš hodila, hitreje boš prispela na cilj.

Osebne finance so tako kot šport: začeti je težko, a ko enkrat dobiš kondicijo, lahko tečeš hitreje in daljše razdalje.

Prvi korak – popiši svoje premoženje in obveznosti - koliko si "težka" (v finančnem smislu) danes

Drugi korak – popiši svoj proračun - , koliko prihodkov ustvarjaš ter koliko zapravljaš na mesec

Odhodki večji od prihodkov? Ne obupaj. Dodatno zaslužiti ni tako težko, kot se morda zdi. Je pa potrebno pogosto narediti spremembo pri sebi.

Tretji korak – moj cilj je super pokojnina

Zato te zdaj vprašam: »Koga imaš najraje?« In dobro premisli, kakšen bo tvoj odgovor. SEBE! Ja, odgovor je sebe. Dokler ne poskrbiš zase, ne moreš poskrbeti za drugega. Vsaj ne na dolgi rok. To je osnovno pravilo. V življenju nasploh.

Spoznala boš, da ko enkrat začneš z načrtovanjem, napredovanje v karieri, nepredvidene nagrade ne spolzijo več iz rok. Ker veš, česa si želiš. In ker imaš cilj, vsaj del teh sredstev pogosto nameniš njegovemu uresničevanju.

Četrti korak – preveri obstoječe rešitve

Za svojo prihodnost lahko varčuješ v 1., 2., in 3. stebru.

 • 1. steber pomeni prispevke, ki jih tako delodajalci kot delojemalci plačujemo v pokojninsko blagajno.
 • 2. steber pomeni dodatno pokojninsko varčevanje, v katerem že varčujejo mnogi, predvsem zaradi davčnih olajšav, ki jih država danes omogoča za ta steber.
 • 3. steber pomeni vse ostale načine varčevanja, kot npr. varčevanje v vzajemnih skladih, žlahtnih kovinah, delnicah, nepremičninah in zadnje čase tudi vedno bolj aktualnih skladih zasebnega kapitala

Peti korak – koliko tveganja si pripravljena prevzeti?

Zanimivo je, da pogosto ravnamo v neskladju s tem, kar bi dejansko morali početi. Pri denarju je to še posebej nevarno, saj lahko ravno zato pogosto zgrešimo svoj cilj. Ena najpogostejših napak se nanaša na percepcijo tveganja. Kadar finančni trgi padajo, imamo občutek, da je tveganje večje kot takrat, ko trgi rastejo. Zato se odločimo in delnice prodamo, ko trgi rastejo, pa delnice kupujemo. Ali vidiš, kje grešimo?

Dejansko to pomeni, da bi bile trgovine z oblačili polne takrat, ko bi oglaševale, da je cena kavbojk za 30 % dražja. Ko bi oglaševale popust v višini 50 %, pa bi bile trgovine prazne. Ali si predstavljaš to ironijo?

Šesti korak – izračunaj višino varčevanja

Sedmi korak – išči primerne rešitve

Pogosto slišim: »Raje ne varčujem, ker bom sicer padla v višji razred za plačilo vrtca«. V redkih primerih je to upravičeno, v večini pa gre le za izgovor.

Osmi korak - Spremljaj svoj načrt enkrat letno in ga po potrebi prilagajaj

Deveti korak - Vztrajaj in doseži finančno neodvisnost

Ko danes govorim o finančni neodvisnosti in sprašujem ljudi, kaj jim pomeni, imam občutek, da mislijo, da so to lahko le sanje, ki niso nikomur dosegljive. A to je vse prej kot resnica!

Danes boste stopile na to pot. Včasih mislimo, da so potrebna leta, da lahko nekaj spremenimo. Ni res, potreben je le trenutek. In ta trenutek je zdaj. Ta trenutek boste sebe popeljale na drug vlak in si tako omogočile biti finančno varne, nekatere pa se boste odločile in stopile še korak dlje; dosegle boste finančno neodvisnost.

Tvoj cilj bo doseči več in hitreje kot si si prvotno zamislila. Da boš lahko mirno odšla v zgodnjo upokojitev, se:

 • drži bolj tveganih rešitev, torej v našem primeru več delnic kot obveznic;
 • investiraj na dolgi rok in naj te vožnja na poti, tudi če je cesta luknjasta, ne moti;
 • išči rešitve z minimalnimi stroški,
 • stopnjo izplačila drži pod 4 % svoje glavnice.

Ne vem zakaj, a v Sloveniji se pravzaprav ne pogovarjamo o dediščini, dokler smo živi in zdravi. Morda se o njej začnemo pogovarjati pred smrtjo. Takrat, ko ima človek, ki odhaja, občutek, da njegovi bližnji komaj čakajo, da se polastijo njegovega denarja.

Kaj pa, če bi zadevo malce obrnila in se o tem pogovarjala že dovolj zgodaj, ko si še zdrava in mlada? V tem primeru ne bi imela neprijetnega občutka, hkrati pa bi ravnala odgovorno in ne bi prepustila dediščine naključju.

Bodi odgovorna do sebe in do svojih bližnjih in se primerno zaščiti. V času, ko ti zdravje ne služi najbolje, se ne želiš ukvarjati s financami. Te morajo biti takrat pod kontrolo, ti pa moraš svoje moči usmerjati v to, da ozdraviš oziroma da ozdravi tvoj bližnji.

 

Pablo Neruda: Počasi umira
Počasi umira, kdor postane suženj navad,
ki si vsak dan postavlja iste omejitve,
kdor ne zamenja rutine,
kdor si ne upa zamenjati barv,
kdor ne govori s tistimi, ki jih ne pozna …
Počasi umira, kdor beži pred strastmi
in njihovimi močnimi emocijami,
zaradi katerih se zasvetijo oči
in znova oživijo osamljena srca …
Počasi umira, kdor ne zamenja življenja,
ko je nezadovoljen s službo ali z ljubeznijo,
kdor se zaradi sigurnosti odreka morebitni sreči,
kdor ne sledi svojim sanjam,
kdor si ne dovoli vsaj enkrat v življenju
ubežati pametnim nasvetom …
Počasi umira, kdor ne potuje, kdor ne bere,
kdor ne posluša glasbe, kdor ne najde miline v sebi …

Ne dovoli si počasnega umiranja.

Tvegaj in uresniči sanje še danes!
Živi za danes!

Povzeto po knjigi NEODVISNA ŽENSKA S BIČEM, Nataša Kozlevčar