V mestu mi je korak zastal pred izložbo knjigarne, kjer se je moj pogled zasidral na delih izjemnega Hamingwaya. Razmišljam, kaj se je moralo plesti po glavi tega genija pisateljstva, prejemnika Pulitzerjeve nagrade za fikcijo in Nobelove nagrade za književnost, da je naredil (uspešno) samomor. Sicer, če se spomnim decembra lanskega leta, ko sem ves mesec posvetila branju njegovih del, mi ni jasno, kako bralci takrat niso slutili, da bo kmalu pricurljala novica o samomoru … Ali so umetniki v splošnem tako zagrenjeni, v tako močnih bolečinah, da so zmožni pisati takšne mojstrovine?

Ob tem mi je skoraj strašljiva misel, da se imam sama včasih za umetnico …

Ne skrbi, Hemingway, bom sama ustvarila ravnovesje s kakšno bolj pozitivno in smešno knjigo za Nobelovo nagrado. Čeprav, po zadnji knjigi sodeč, dvomim, da grem v pravo smer.

Nobelova nagrada … Ko sva se s prijateljem, ki ima že dva doktorata in ga imam na sumu, da si bo v življenju priboril še kakšnega, pogovarjala, kaj bi bil cilj, ki naju res vznemirja, sva se skoraj enoglasno strinjala: potegovala se bova za Nobelovo nagrado! On bi dve, ker po njegovem eno lahko dobi vsak. Brihtnež. Jaz sem skromnejša in mi ena zadostuje.

V tišini besed, a hrupu vsak svojih lastnih misli in narisanih slik Nobelove nagrade, sva v večerni meglici stopala dalje po poti na Rožnik do prav izbranega drevesa, ko sem morala pripomniti: »Ali veš, da je bil Alfred Nobel lastnik velikega podjetja, ki je izdelovalo orožje in iznašlo dinamit? Ker je imel v tistih časih tako slabo javno podobo nekoga, ki financira vojsko in ubijanje, je želel to spremeniti s financiranjem prav nasprotnega – nagrade za mir. In uspelo mu je. Ali ni po svoje ironično?«

»Ali veš, kaj je še bolj smešno pri vsem tem?« se oglasi še on in kar takoj sam odgovori: »Da ne obstaja Nobelova nagrada za matematiko in nikoli ne bo.« 

»Zakaj pa to?« 

»Ker mu je neki matematik speljal punco. Zato je zahteval, da se matematikom nikoli ne da nobene njegove nagrade!«

Iz knjige CAMINO - Od suženjstva do svobode >>