Spoštovanje do knjig

Knjiga ne sme biti zgolj papirnat produkt s ceno na platnici.

Knjiga je umetnost. Vsak trenutek življenja nam hitro polzi mimo, ne da bi se večine sploh zares zavedli. Tik tak in mine dan, teden, mesec, leto … Le s fotografijo ali zapisano besedo lahko nek trenutek, dogodek ovekovečimo za vedno.

Kaj je bolj čarobnega kot to, da lahko samo s 25 različnimi črkami iz bralca izvabimo jok, smeh, ganjenost, strah, bolečine ali radosti? Kaj je močnejšega kot to, da lahko s kombinacijo 25-ih črk nekomu spremeniš življenje? Mu daš upanje, ko ga najbolj potrebuje; mu vliješ vere, ko mu že skoraj usahne; mu daš nauke, ki mu spremenijo pogled na svet; mu poveš zgodbe, ki ga naredijo (še) boljšega človeka. To je čarobnost knjige.

Želim si, da knjigam povrnemo spoštovanje, ki si ga zaslužijo. Želim si, da bi na trgu bilo več res kvalitetnih knjig, pa četudi jih bo zato manj. Želim si, da se sredi trgovine ne bi po tleh valjale knjige po evro ali dva. Ni spoštljivo do avtorja, ni spoštljivo do knjige same.

Že Egipčani so se zavedali veličine pisarjev in le na njihove kipe poleg faraonovih dajali diamante za oči. Kaj sprejmemo za resnico zgodovine? Tisto, kar je pisar zapisal. In ne nujno tisto, kar je dejansko bila resnica. Zato vsak pisatelj s seboj nosi tudi veliko odgovornost – odgovornost do podajanja informacij, ki preko knjige vplivajo na ljudi in okolje, pa tudi odgovornost do slovenske besede. Večji vpliv ko ima, večja je tudi odgovornost, ki jo nosi s seboj.

Dokler pišemo, bo obstajala naša kultura. Dokler pišemo, obstajamo – večno (če se malo poetično izrazim).

2018-10-01T08:36:52+00:00

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link