saska_simonic_knjiga_rodila_sem_angela_Avtorica: Saška Simonič

Resnična zgodba za pomoč mamicam, ki se soočamo z umetno prekinitvijo nosečnosti zaradi z življenjem nezdružljivih diagnoz naših ljubljenih otrok. Vir odgovorov in nasvetov, ki lajšajo najtežje trenutke in predstavijo vse korake umetne prekinitve nosečnosti ter proces žalovanja.

"Saška Simonič nas v knjigi Rodila sem angela popelje na svojo najbolj tragično in hkrati najbolj izpolnjujočo bivanjsko pot. Ta jo pelje od blažene sreče pričakovanja novega življenja hčerkice Iris, preko nepovratnih življenjskih odločitev do procesov žalovanja in soočanja. Saška podira meje svojih/naših svetov, ko sprejme in v popolnosti razume vse vidike izzivov smrti, pred katere je bila postavljena, osvobodi sebe ter vse vpletene odgovornosti in skozi izgubo svojega najdražjega in nadvse ljubljenega otročička zaživi svoje poslanstvo.

Saška Simonič je izjemna mlada ženska, močna in mila hkrati, povezana s svojim izvorom. Tako je od nekdaj neizpodbitno vedela, da hoče postati mama. Življenje je njeni želji prisluhnilo že, ko ji je pri rosnih štirinajstih naklonilo srečanje z Igorjem, njeno veliko srčno ljubeznijo. V ranih študentskih letih v njuna življenja posijeta Alja in Staš in v letu 2016 je njihova družinska sreča blagoslovljena še s tretjo nosečnostjo, deklico Iris. V 13. tednu nosečnosti se na pregledu nuhalne svetline pokaže prvi dvom, ki nakaže, da bo Iris resnično njuna največja učiteljica. V nadaljnjih preiskavah se potrdi sum na trisomijo 13, genetsko motnjo, ki pri otroku povzroči številne razvojne motnje, več kot 80 % otrok pa ne dočaka prvega meseca življenja. Mlada starša sta postavljena pred najtežjo odločitev v svojem življenju. Zavedata se, da življenje v negotovosti, prebijanje skozi razburkano gladino vsakdana neznano dolgega oziroma kratkega bivanja Iris, ki bo zaznamovano z njenim telesnim trpljenjem, prinaša prikrajšano starševsko pozornost tudi Irisinima zdravima bratcu in sestrici. Hkrati pa se zdi nemogoče ločiti se od tako pričakovane in ljubljene hčerkice. Kako ji lahko naklonita več ljubezni: tako, da nadaljujeta nosečnost in pustita, da odide, ko ji bo namenjeno, ali tako, da jo odrešita trpljenja, ki ji je bilo namenjeno?

Zdi se, da je življenje postavilo mlado družino pred tragedijo, ki bo ne glede na odločitev za kar nekaj časa zamajala njihove srečne temelje. A Saškina volja do življenja, strast do odkrivanja globin svoje duše, skritih pomenov bivanja in nevidnih svetov ter vztrajnost, s katero se dvigne iz vsakega padca, ji ne dopusti, da bi ostala v solzah samopomilovanja, krivde, jeze in ostale množice občutkov, ki bi njej in družini precej otežili nadaljnje življenje. Ljubezen v njej je močnejša. Ljubezen v njej je tako močna, da se upa soočiti z vsemi svojimi temnimi platmi in z vsemi dvomi, ki se oglašajo. V svoji iskreni pripovedi nam razkrije prav vse in, ko že mislimo, da smo skupaj z njo podoživeli že vse najmočnejše sunke viharja, zaboli srečanje z delom nje, ki ni dovolil, da prekine življenje svoji hčerkici, a ga je morala potlačiti, da je stala za svojo odločitvijo. Skozi celotno pripoved bralcem sporoča, da je odločitev le v njihovih rokah in naj prisluhnejo sebi ter delujejo v skladu s svojimi občutki.

Saškina knjiga je na prvi pogled dnevnik njenega dogajanja, stvaren opis, ki bi si ga želel vsak starš v podobni situaciji, in zato verjetno edinstvena knjiga v slovenskem prostoru. Že naslov »Rodila sem angela« pa nakazuje, da se izza besed tke vzporedna zgodba, ki jo bodo duhovni iskalci posrkali vase, bralci skeptiki pa, tako kot urednica foruma, na katerem Saška napiše, da jo je Iris poklicala mamica, želeli, da ta druga plat raje ne bi obstajala. Knjiga bo najverjetneje prišla v roke predvsem mamam, ki se soočajo z boleznijo ali izgubo otroka. Želim si, da bi zašla tudi v roke bralcev, ki niso in morda nikoli ne bodo imeli takšnih preizkušenj. Skozi branje se seznanimo z močjo duha, ki je močnejši od smrti, mnogo močnejši, kako da ne, ko pa je smrt le del življenja. Seznanimo pa se tudi s komunikacijo s posmrtnim svetom. Saškin pogum je neizmeren, upa si pogledati izza zastora naših obče sprejetih prepričanj. Mnogi si ne upajo tja v nevidni svet. Želijo že, a prestrašeni se rajši predajo tuzemski resničnosti, ki pa jim morda še dolgo časa ne dopusti odpuščanja. Saška odkrito spregovori o stikih s svetovi umrlih in angelskimi sferami, o medijstvu in pogovorih z angeli. Nikogar ne prepričuje z besedami, njene izkušnje govorijo same zase. Pridobiva izkušnje in pozorno opazuje stik svetov, dokler ne spozna, da nevidni svet lahko sliši in čuti tudi sama.

Naslovnico knjige krasi čudovita deklica Iris in s svojim prezgodaj rojenim telesom naslavlja vse starše prezgodaj rojenih ali splavljenih otrok, naj jim priznajo sorodstveno vez starševstva. In prav vsaka spočeta duša, ki je odšla nazaj v nebo, si želi slovesa svojih staršev, četudi le za trenutek. Način, na katerega to naredi Saška, je njen intimen in materinsko srčen."

Povzetek je del predgovora knjige, ki ga je prispevala Bojana Darovec

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?