Zdrava kmečka logika

Prijatelj Aleš mi je pred kratkim rekel: "Nisem socialistično usmerjen, niti kapitalistično. Sem le človeško usmerjen." Kako lepo povedano.

Mi je dal misliti. Sama bi verjetno rekla podobno: "Nisem za socializem, niti za kapitalizem. Sem le za zdravo kmečko logiko."

In prav zdrava kmečka logika srčnega in družbeno odgovornega podjetnika, ki ga neizmerno spoštujem in občudujem, je privedla do projekta #ZaPodjetnoSlovenijo (Več na: www.zapodjetnoslovenijo.si)

V naši vasi 20-ih hiš in 25-ih štal (malo pretiravam, a ni bistvo v tem), so me naučili nekakšne kmečke logike, ki je na splošno v politiki res ne najdem. Pa iščem z lupo, res iščem. Moja usmerjenost je (skoraj) vedno v iskanje dobrega in v težnji po rešitvah. Tako da res iščem, a ne najdem. 

Ker po kmečki logiki znaš neke osnove matematike. Če imaš 10 jabolk, jih ne moreš med prijatelje podeliti 20. Ne gre. Pa tudi tistega, ki ti je dal teh 10 jabolk (če jih nisi sam pridelal), ne boš zaničeval. 

Po kmečki logiki moraš nekaj narediti, malo zašvicati, se malo pretegniti, da se nekaj ustvari. Samo z ustvarjenim, pridelanim, vzrojenim lahko narediš roštilj in zabavo za celo vas. Iz nič ne bo šlo. 

Po kmečki logiki imamo vsi več od tega, če si pomagamo in stopimo skupaj, ko je to potrebno. 

Po kmečki logiki se ne ubija krav, ki dajo največ mleka in so najbolj plodne; se ne ubija kokoši, ki znese največ jajc; se ne uniči njive, ki najbolj rodi. Ali povedano drugače - zlatih gosk se nikoli ne ubija, dejstvo. Še martretira in psihira se jih ne. Namesto tega ji raje še malo lepše posteljemo.

Po kmečki logiki se ve, da ne moreš vse dneve ležati, samo opazovati in kritizirati soseda na njivi,  ob tem pa pričakovati, da boš imel dovolj ozimnice, da preživiš zimo, kaj šele vse leto, da o več letih sploh ne govorimo. Ne gre. 

Po kmečki logiki smo vedno cenili tiste, ki se trudijo, ki veliko delajo, ki ustvarjajo tako zase kot za druge sovaščane. Cenili smo tiste, ki so bili pobudniki za vaške veselice, ki so bili pobudniki za spremembe in so vlekli vse niti naprej. Seveda se to spoštuje, ker takih ni veliko, imajo pa pogum, da se izpostavijo in rinejo dalje. Poklon takim!

Po kmečki logiki so nas že otroke naučili, da se piti vedno najprej nese majstru - tistemo, ki vodi projekt, ki je glava dela. Moj oče je bil zidar, on je vedno dobil prvi in največ piti (no, kar ni vedno spodbudno), ostali delavci, ki so sledili njegovim napotkom, za njim. Tudi za mizo so ga vedno počakali, preden so posegli po obloženi mizi. 

Po kmečki logiki roka in izrečena obljuba veljata veliko več kot neka spisana pogodba. Roka? Roka! No, kakšna pogodba neki, tega sploh ni bilo. A če si prelomil obljubo, je vsa vas izvedela za to, ker tega se pa res ne dela!

Po kmečki logiki je poštenost pogoj, da se lahko z dvignjeno glavo sprehajaš po vasi in poklepetaš s sosedi, greš včasih (no ja, velikokrat) na enega (na Dolenjskem enega pomeni en liter, ne en kozarec) in poveš, kaj te tare. 

Po kmečki logiki moraš najprej poskrbeti za svojo njivo, za svoje pridelke, potem pa seveda obvezno pomagaš tudi ostalim. Več ko imaš svojih pridelkov, več jih lahko podeliš tudi z drugimi, če imajo ravno to leto kakšno krizo v družini, slabo letino, karkoli. To se pač dogaja, to je življenje, in to je vsem jasno. Zato pa stopiš skupaj, saj veš, da bodo prišla tudi leta, ko boš sam rabil pomoč. 

In po kmečki logiki ni potrebno razlagati in pametovati, kako pomembno je biti pravičen, pošten,  zmeren, nenadut, delaven, kako pomembno je varovati naravo/zemljo, kako pomembno je dati tudi kaj za vas, za skupnost (vsaj vsake toliko časa kakšen dober roštilj). Tako pač je. Dejstvo. O tem se ne izgublja besed.  To te naredi dobrega človeka. In kdo ne bi rad bil dober človek? 

...

Ko sem stopila iz te vasi v svet, sem se večkrat spraševala (in se še vedno) - kje se je v tej evoluciji človeštva stalnega napredka in obljub vedno bolj zlatih blaginj ta kmečka logika izgubila? 

No, saj ni tako črno, v bistvu se ni (še) povsem izgubila, daleč od tega. Mnogi jo imajo. Danes bi s to svojo kmečko logiko lahko povlekla smernice s podjetnostjo. Podjetnost je v bolj modernem svetu tista, ki opisuje to, čemur smo mi rekli le preprosto - zdrava kmečka pamet

Podjetnost je ustvarjanje, inovativnost, akcija, povezovanje ljudi, ustvarjanje novih izdelkov, izboljševanje obstoječih stvari, usmerjenost v rešitve, širina razmišljanja, sprejemanje različnosti ... Vse to je podjetnost. Pa tudi ustvarjanje novih delovnih mest, reševanje izzivov okolja, gradnja podjetij, smotrno poslovanje in skrb za okolje ... 

Z vsem svojim delom že precej let spodbujam podjetnost, ob tem pa zelo močno cenim podjetnike. Tiste prave podjetnike, podjetnike zdrave kmečke logike, kar pomeni tudi pravih moralnih načel. Vsak mesec bolj in bolj spoznavam njihove zgodbe vzponov, padcev, neprespanih noči, borb in dosti kamenjanja s strani državnih zakonov, ki jim res ne olajšujejo ves ta trud, in na drugi strani pritiske s strani množic, v očeh katerih je podjetnik še vedno nek slab lik. Tudi zato, ker kljub vsemu še vedno vztrajajo in se borijo, jih izjemno spoštujem in cenim. 

Vse to je povod, da podpiram njihovo gesto, da se najdemo tisti, ki podobno razmišljamo. Ki podpiramo to zdravo kmečko logiko. Najdemo se na strani: www.zapodjetnoslovenijo.si

Projekt vodi meni res izjemen podjetnik neverjetno srčnega karakterja, vse skupaj pa je popolnoma apolitično. Ne gre se za politiko. Gre se za to, da izgubljamo podjetnike, mladi pa ne gredo na to pot, ker nimamo okolja, ki bi jih podprlo. Ki bi to vsaj ne zbijalo. Dolgoročno bo to katastrofa za Slovenijo, saj ubijamo zlate goske

Zato je to pomemben korak, da poskusimo kaj spremeniti. Ne vem ali bo pomagalo, pojma nimam, a nekaj je dejstvo - škoditi ne more, če vsaj poskusimo. 

Torej tisti, ki podpirate podjetnost ali/in podjetništvo, ki cenite zdravo kmečko logiko, bodo/bomo veseli tudi vaše podpore. Več na: www.zapodjetnoslovenijo.si

2018-09-07T18:50:58+00:00

2 komentarja

 1. Hermina Kundih 07/09/2018 at 9:29 dop - Reply

  Stokrat podpisem, hvala Petra za to objavo.

 2. ana lamperger 07/09/2018 at 1:58 pop - Reply

  Se pridružujem zgornjemu komentarju.
  Bom že končno spregledali?
  Vse dobro, 5ra in veliko uspeha.
  Ana

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link