Malo za hec, malo pa tudi zares 🙂 Me je nasmejalo, ko sem to brala, zato delim dalje to zabavno primerjavo vzgoje v letih 1981 in 2017.


Peter in Marko se po šoli stepeta.

1981: Zberejo se firbci. Peter zmaga. Z Markom si sežeta v roke in postaneta najboljša prijatelja.

2017: Pokličejo policijo, ki zasliši fanta in njune starše. Oba otroka morata skupaj s starši vse leto obiskovati program za preprečevanje nasilja.


Roman je nemiren v razredu in moti ostale sošolce.

1981: Tovarišica ga pošlje k ravnatelju in ta mu da nekaj vzgojnih. Vrne se v razred, kjer potem sedi mirno in vsaj pol leta ne moti pouka. Potem se lekcija ponovi. Čez nekaj let se spametuje in pomiri ter postane cenjen kuhar.

2017: Romana pošlje k psihiatru, ki mu pripiše pomirjevala, Romanovi starši dobijo dodatek za invalidnost, Roman pa potrdilo o trajni zmanjšani prištevnosti. Roman čez nekaj časa pristane na zaprtem oddelku psihiatrične bolnice, od koder se nikdar več ne vrne.


cesar nas niso naucili v solah


Francija boli glava in vzame nekaj aspirinov s seboj v šolo.

1981: Franci dobi od tovarišice kozarec vode, da lahko vzame tableto.

2017: Učiteljica pove šolskemu psihologu, ta ravnatelju in ta pokliče policijo. Francija zaslišujejo zaradi morebitnega posedovanja drog. Franciju doma naredijo racijo, vsa vas še dolgo govori, da Franci je mamila.


Mali Janko razbije šipo pri sosedih, zato ga njegov oče da čez koleno in mu s pasom nariše klobase po riti.

1981: Janko je naslednjič bolj pazljiv, zraste normalen, gre v šole in postane uspešen podjetnik.

2017: Jankovega očeta priprejo zaradi zlorabe otrok. Janka dajo v rejo, čez čas pristane v lokalni tolpi, psiholog prepriča Jankovo sestro, da je bila v zgodnjem otroštvu zlorabljena tudi ona in njegov oče za pol leta pristane na Dobu.


Mihec izprazni nekaj petard v prazno pločevinko in z njo razstreli mravljišče.

1981: Mravlje si zgradijo novo mravljišče.

2017: Pokličejo policijo, vojsko in protiteroristično enoto. Mihca obtožijo terorizma, SOVA pridrži in vzame pod drobnogled starše, ostale otroke odpeljejo v varno hišo, zaplenijo jim računalnike. Mihčev oče pristane na seznamu državnih sovražnikov in nikoli več ne dobi službe.


Duško med igro pade in si odrgne koleno. Medtem ko joče, pride njegova učiteljica in ga poboža ter objame v tolažbo.

1981: Duško je takoj bolje in nadaljuje z igro.

2017: Učiteljico obtožijo pedofilije, vržejo iz službe in ji prisodijo 3 leta zapora. Po pritožbi zadeva konča na evropskem sodišču. Duško mora 5 let obiskovati terapevta.

Vir: neznan (ni pa moj osebni) ... 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?