Česar nas niso naučili v šolah – naslov predavanja, ki še vedno privablja tako profesorje kot učence. Radi bi slišali, kar šola ne poda, a na drugi strani tudi iskali potrditve, da: » … je šola brezveze.« No, tega drugega ne dobijo, mi pa s tem povedo, kako razmišljajo.

Preden sem stopila v učilnico dvestotih dijakov, smo imele z ravnateljico in nekaj profesoricami ob zelenem čaju in dišečih rogljičkih prav zanimiv klepet. Kaj se jim zdi glavna ovira, ki jo vidijo pri mladih?

"Vse želijo imeti takoj in v najboljši različici. Ni potrpežljivosti." Kako to mislite? »Se še spomnite, kako smo se včasih povezovali na internet? Kako dolgo je trajalo, da smo dobili povezavo in odprli eno sličico?" O ja, se spomnim. "Če danes čakajo tri sekunde, da bi se odprla stran, je že prepozno. Vse mora biti takoj, v trenutku, na dosegu roke. V takem okolju so odrasli, zato ni čudno, da tudi v vsakdanjem življenju pričakujejo podobno. Ko omenim, da se za uspešno podjetje trudiš nekaj let, zavijejo z očmi - ah to pa nikakor ne, mi bomo našli nekaj na hitro, da čez noč obogatimo. Res ni potrpežljivosti."

Druga je izpostavila: "Ne vidijo smisla. Vse jim je brezveze. Želela sem jih spodbuditi vsaj s tem, da naredimo zabavo, piknik v naravi. Še to jim je bilo odveč. Brezveze, so tarnali. Včasih so bile stvari težje dosegljive, a zato toliko bolj sladke. V življenju se moraš malo potruditi za stvari, da jih ceniš." Res je. Gora, na katero najtežje splezaš, ima najslajši priokus zmage ob osvojenem vrhu. 

V prostor je vstopil profesor športne vzgoje in le na hitro dodal: "Zakaj se taka predavanja," s tem je mislil moje predavanje, "vedno odvijajo v času športne vzgoje? Že tako premalo migajo, potem jim pa še na tak način odvzemamo te ure." Je bil jezen name, na ravnateljico ali na sistem?

Prehitro je minila ta ura zanimivega pogovora, ki ga bomo zagotovo še nadaljevali. Ravno s pomočjo profesorjev smo namreč izdali drobne knjige za srednješolce: Česa šole ne povedo? (izdana bo v maju, imela bo izgled telefona). 

Prva ura predavanja. Ko jim dovolim, da imajo na mizi telefon, so najprej zmedeni ali mislim resno ali je to kakšen trik. Ne, ni trik, resno mislim. Le tu in tam se je kdo opogumil in ga res položil na mizo. Sploh mi ne verjamejo, da mislim resno!

Prvo uro so brez vprašanj. A tu in tam zastrižejo z ušesi. Dober znak …

Med odmorom pristopi do mene profesorica angleščine in pravi: "Vidite, to pa jaz vidim kot največji problem današnje mladine – tako so osamljeni v izjemno povezanem svetu. Imajo tisoče Facebook in Instagram prijateljev, ves čas si pošiljajo sporočila in hecne slike, skoraj ni ure, da ne bi bili z nekom v stiku preko telefona, maila ali vsaj sporočila. Ampak poglejte po učilnici." S pogledom sem sledila njeni roki. Desno spredaj skupina lepih deklet urejenih pričesk – s telefonom v roki. Za njimi fantje, ki so se glasno smejali ob gledanju na ekrane telefonov. Na levi strani učilnice bolj vsak zase, s svojim telefonom. Le redki so vstali in šli verjetno na toaleto ali kakšen dim. "Če pogledate iz razdalje – so tako osamljeni. A ni po svoje žalostno, da je odmor, učilnica polna mladostnikov, iz katerih kar kipi energije, a je vse tako tiho. Ni osebnih stikov, ni osebnih pogovorov. Včasih smo se malo stepli, noreli in celo kaj razbili, se malo hecali, zbadali, fantje in punce osvajali … Imeli smo fizično interakcijo. Zdaj je kar ni …«

Še nikoli pred tem jih nisem gledala na tak način.

V drugi uri so se že bolj razgovorili. »Saj vsi vemo, da se morate učiti mnogo podatkov, ki vam nikoli v življenju ne bodo prav prišli,« ob tem so dvignili pogled in v očeh kazali tisti velik JA strinjanja. »Tudi vsi vemo, da je brezveze to piflanje, če pa imamo danes zakladnico znanja na dosegu roke, v telefonu,« in še večji JA strinjanja. »Ampak …« brez skrbi starši in učitelji, jim nadalje tudi povem, zakaj pa je pomembna šola in kaj je najbolj bistvenega v njej. A tokrat me je zanimalo kaj oni mislijo. Zakaj so tako nezainteresirani za šolo?

"Ker je brezveze!" se je napol pogumno napol frajersko oglasil fant z dolgo frizuro in športno trenirko v zadnji vrsti. "Zanimivo. Daj mi več povej o tem …" sem drezala vanj. "V bistvu mi gre na živce, da vsi mislijo, da smo mladi neumni …" Kaj misliš s tem? "Večkrat vprašam – ZAKAJ moramo to znati? KJE mi bo to prav prišlo?" ravno njega so mi profesorice omenile, da bo znal delati preglavice, ker naj bi bil med najbolj problematičnimi. "Pač ni mi jasno, zakaj mi nihče ne pove, zakaj moramo to znati. Samo to bi rad vedel. Če vem ZAKAJ, se bom naučil."

Nadaljnjo uro sem spremenila vnaprej pripravljeno predavanje in smo se posvetili le odgovoru na - ZAKAJ. Mislim (ali pa sem le želela tako videti) da so iz učilnice odšli z več volje in nekaj nasmehov zadovoljstva. 

Res ni neumen, fant. Če pogledam sebe, vedno rabim svoj ZAKAJ, da dobim voljo in motivacijo za delovanje, za ustvarjanje in za učenje. Brez tega je res vse brez smisla.

Veste, kaj mi je pri vsem tem všeč? Saj že vrabčki čivkajo o tem, da današnji šolski sistem ni ravno spodbuden za otroke, da bi se razvili v samostojne in odgovorne osebnosti. To že vemo, ne potrebujemo dodatnih potrjevanj. A opaziti je mnogo sprememb s strani profesorjev in ravnateljev. Ne morejo neposredno spremeniti sistema, a je vedno več takih, ki se z dušo in srcem trudijo dati mladim drugačen pogled na svet, jim razvijati sposobnosti, ki so zares pomembne za trdne temelje, na katerih bodo zgradili uspešno in srečno življenje.

P.s.: Mimogrede, zato tako podpiram knjige kot so SRČNI UČITELJ >>. Ni edina, je pa ena tistih, ki pokažejo pot učiteljem in staršem.

P.p.s.: Pa tudi ni vse tako črno - ravno pred nekaj dnevi sem ocenjevala projekte POPRI, kjer osnovnošolci pokažejo svojo kreativnost v predlaganih poslovnih inovacijah - neverjetno, kako izjemne ideje imajo! In kako se potrudijo speljati take projekte! Izjemno!