“To pa ni ravno seksi poklic!”

Stojim v ozadju športne dvorane in čakam, da se osnovnošolci posedejo po klopeh in blazinah. Dren in hrup več razredov skupaj. Še kar prihajajo notri, medtem ko razmišljam, kako naj jim predstavim delo pisateljice. 

Iz gneče se izlušči majhna postava, opazno manjša od svojih vrstnikov. Z dolgimi koraki odločno stopi do mene. Pocuka me za hlače in me gleda z njenimi velikimi rjavimi očmi: "Veste kaj?" "Kaj," jo z radovednostjo vprašam. Res me je zanimalo, kakšno vzgojno mi bo dala ob taki pokončni in odločni drži, roke uprte na boke. "Pisateljica pa ni ravno seksi poklic!" Ja, prav zares je rekla seksi. Nisem mogla, da se ne bi nasmehnila. "Prav imaš. Res ni."

Seksi poklic, je rekla mala ...

"Kaj pa je seksi poklic?" jo vprašam. "Youtuber!" je izstrelila kot iz topa. Youtuber, pravi ... No, začuda obstajajo trenutki, ko se celo jaz počutim že staro. 

Zanimiv začetek predstavitve ne-seksi poklica pisateljice. 

"Kaj mislite, da dela pisatelj?" Piše. Ok, ampak kaj še? "Vmes gre še jest in na wc," sem dobila prav resni odgovor. Kako si predstavljate pisatelja?

No, pa sem dobila, kar sem iskala. Naslikali so mi starega strička z brado (in staro tetico skrivljene drže in z ogromnimi očali), ki zdolgočaseno sameva v temni sobi in toliko da ne tipka še na tisti star stroj. Nečimrn, nezadovoljen, dolgočasen. S preveč domišljije. Ja, tudi to so mi povedali, da imajo pisatelji preveč domišljije, da pišejo stvari, ki sploh ne obstajajo. 

Fajn. 

Morda pa ni tako pomembno KAJ delaš, ampak KAKO se tega lotevaš. 

Poznam podjetnike, ki imajo skrajno dolgočasno delo - sedijo v pisarni od jutra do večera, odgovarjajo na maile in dvigujejo telefone. Poznam pa podjetnike, ki imajo sestanke ob plezanju po gorah, ki med obiskom poslovnih partnerjev v tujini preizkušajo še tamkajšnjo kulturo nočnega življenja, občudujejo turistične znamenitosti in preizkušajo vsako zabavno norost na poti.

Poznam učitelje, ki iz leta v leto stopajo v isti razred z istim učnim načrtom in vsebinami. Poznam pa tudi učitelje, ki noro popestrijo vsako uro, enkrat so zunaj, drugič notri, enkrat plešejo, drugič se učijo, enkrat pripovedujejo zgodbe, drugič se strogo učijo ... 

Poznam Youtuberje, ki ... Ne, v bistvu ne poznam Youtuberjev. A se mi zdi, da lahko tudi oni naredijo svoje delo povsem enolično in dolgočasno, ali pa si ga noro popestrijo. 

In pisatelji

Ker nimam še 50+ let življenjskih izkušenj in jih tudi ne morem prehitevati, sem primorana nekje nekako pobirati zgodbe, doživetja. Zato toliko potujem. Ja, potovanja so del mojega dela pisateljice. Da dobim inspiracijo, lezem po hribih z računalnikom v nahrbtniku kar v sredo dopoldan. Zakaj bi pisala v pisarni, če lahko na vrhu Velike Babe? Potem so tu še predavanja, ki je vsako po sebi posebno, zanimivo. Toliko ljudi, toliko doživetij, toliko zgodb ... Zadnjič s soavtorjem prihajajoče knjige kar nisva in nisva našla idej, kako nadaljevati knjigo ."Pridi, greva," je rekel. Kam? Na morje. Ob osmih zvečer? Ob osmih zvečer. Res je bilo lažje najdi kreativne ideje ob šumu morja na terasi Hotela Bernardin.

In seveda, najbolj Hollywoodski del - podpisovanje knjig! Le kaj bi bilo za avtorja v večji ponos kot to. 🙂 

Torej ja, verjamem, da ni tako pomembno KAJ delaš, ampak KAKO se tega lotevaš.

Ne glede na to, kakšen poklic imaš in kje je tvoje delovno mesto, vedno si ga lahko popestriš. Ker - kaj si na koncu zapomniš za vedno, kaj ti gradi čudovite spomine življenja? Ravno te posebnosti. Ko si storil nekaj, kar ni v tvojem vsakdanu. Več je tega, bolj barvito je življenje. A ni ravno ta proces bistven - in ne izdelek ali končni uspeh? 

Vsak dan se tako trudim narediti življenje čimbolj barvito. Tudi če imam totalno ne-seksi poklic. 

 

P.s.: Nekako sem jih prepričala, da biti pisateljica le ni tako slabo. Mislim, da jih je najbolj prepričala omemba, da k temu delu sodijo tudi fotografi in novinarji, radio in kamere - torej nekaj, kar je še najbližje Youtuberju. 

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

KLIKNITE ZA PRENOS
Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link

 

2019-03-26T20:57:13+00:00

Komentar

  1. Barbara 04/04/2019 at 12:33 dop - Reply

    Hehe, ja drugi časi, otroci so veliko bolj direktni in samozavestni. Ampak še vedno potrebujejo kakšno prizemljitev, da pa le ne vedo vsega in da tudi mi “stari” nismo dolgočasneži. Tebe pa to sploh ne rabi skrbeti, boš še na stara leta polnila dvorane in telovadnice 😉

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link