skupaj smo mocnejsiNekaj dni nazaj sem pripravljala prezentacijo za predavanje na Fakulteti za organizacijske vede Kranj. Povabili so me z besedami, naj povem kaj koristnega za učence, stare okoli 20 let, pri predmetu podjetništvo. Hm ...

Grem v fitnes. Tečem. In razmišljam. Jp, med tekom ponavadi "sestavljam" predavanja in prezentacije 🙂 Šinila mi je misel - zgolj sama lahko zelo malo povem. Mnogo več koristnih nasvetov iz prakse bi izvedeli, če bi bistvene stvari izvedeli od večjega števila ljudi!

Aha, sem šla v akcijo in se mi zdi, da dobila precej luštno vsebino ne zgolj za te učence, ampak prav za vse. Tudi zase, z veseljem sem brala! 🙂

V klasičnem stilu Facebook generacije sem objavila na FB zid:

"Zanima me, KAJ VI MISLITE (sploh tisti, ki ste vsaj malo "pokukali" v svet podjetništva), da tej naši generaciji najbolj MANJKA? In na drugi strani, kaj so morda naše PREDNOSTI, kvalitete? Če bi vam rekli, da jim povejte ali jih naučite ENO stvar, kaj bi jim podali?"

In dobila zelo koristne nasvete. Preberite:

"Bodite to, kar ste in ne podlegajte vplivom 'copy paste' družbe." Biserka P. T.

"Jaz sem ustanovil s.p. zato, da sem dal lahko doktorat v stroške, da lahko sam izkusim podjetništvo, si sam vodim računovodstvo in da se zabavam ... Ni pravila pri podjetnikih, le kupca naj imajo vsaj prvega predno odprejo podjetje ..." Anton V.

"Da sta v življenju najpomembnejši valuti ČAS in POZORNOST. Kdor se tega zaveda in zna investirati v vredne stvari, uspeh ne izostane." Maja S.

"Basically you should focus first on Goal setting. Entrepreneurship could be a worthful fuel for them to achieve their goals ..." Jahanzeb R.

"Po mojem mnenju manjka življenjska izobrazba, izkušnje. Pozitivni aspekti pa so hiter dostop do informacij in izobraževanja, neomejene možnosti prakse (čeprav neplačane) in odprta vrata v tujino." Maja N.

"Če si izberejo delo, ki ga radi opravljajo, potem jim ne bo potrebno delati vse življenje ..." Olga P.

"The only way to do great work is to love what you do." Maya V., citat Steve Jobs

"Za začetek je problem šolski sistem, ki ne zna človeka pravilno usmerit, oz. ga usmerja k ovčji čredi ... Druga zadeva je ta, da glede na to, da mladini ne manjka samozavesti, jim pa primanjkuje znanje, kot je to, da je potrebno ustvarit trdne temelje, preden si kar koli privoščiš, najprej je vlaganje v podjetje, potem vse ostalo ... Tretja zadeva - da niso vse subvencije, da je potrebno tudi brez tega nekaj ustvarit ... Četrta zadeva - preden uspeš, moraš bankrotirati, kajti samo tako se boš naučil, kar te učni sistem ne nauči ..." David T.

"Naj poslušajo svoje srce, kaj so njihove sanje, ob čem res uživajo, ob čem pozabijo na čas in bi delali tudi brez plačila. Hobi naj spremenijo v svoj posel. Pa vztrajni naj bodo. Po vsakem padcu naj vstanejo, si obrišejo prah s kolen in naprej ... Jasne prioritete si naj postavijo. Zdravje naj bo na prvem mestu ..." Mojca V.

"Predvsem eno stvar jim je treba povedat: Mladi ste .. zagnani ste ... brez obveznosti ste ... PIČI V SVET, dokler imaš še čas!" Jurij D.

petra Škarja, Ameriški milijonarji so spregovorili in Česar nas niso naučili v šolah

"V družbi je veliko pomanjkanje socialnih veščin in posledično socialne kompetentnosti. Ker ima "socialen" malo čuden prizvok, nekaj pojasnil, kaj v tem mislim: odgovornost, pripravljenost na učenje (delanje napak), izgradnja lastne samopodobe, zaupanje vase in izražanje zaupanja drugim, zavestno prilagajanje oz. zavestno neprilagajanje, izgradnja vodilne osebnosti, spoštovanje drugih in drugačnosti, ustrezno reševanje konfliktov, ravnovesje telesa, misli, čustev in duha, sposobnost dajanja in sprejemanja ... Vse to so veščine in da se jih naučiti. Tako, da človek kot temelj sprejme tisto, kar že ima, in na tem gradi. Tudi tisto, kar zgleda na prvi pogled slabo ali trhlo, je lahko odličen temelj." Slava S.

"Petra, ena zadeva je zanesljivo tole: Največje ovire, ki jih boste morali kadarkoli premagati, so tiste, ki jih predstavljajo vaša lastna samoomejevalna prepričanja. Brian Tracy" Marko S.

"Ne hodite tja, kamor vodi utečena pot. Namesto tega pojdite tja, kjer ni poti, in pustite sled. Samo tisti, ki si drznejo iti predaleč, lahko ugotovijo, kako daleč lahko sežejo. T. S. Eliot" Marko S.

"Premalo so samozavestni, sramežljivi, ne znajo in ne upajo izpostaviti svojih kvalitet, so bolj "ziheraški", ne upajo tvegati .... Veliko je potrebno z njimi delati, saj so zelo zelo učljivi in dojemljivi, če se jim zna zadevo predstaviti kot zanimivo, so tvoji!" Helena K. Z.

"Petra, naredi jim kratko meditacijo, naj gredo z dihanjem vase, naj se začutijo po celem telesu, naj začutijo svoj izvor, svoje misli, svoj utrip, ko bodo v sebi, bodo lahko delovali iz svoje ustvarjalne energije in brez dvoma izražali vse mogočno, kar so. Umirjeni bodo v sebi in spoznali bodo moč, pogum in vse dobro, kar se skriva v njih. Upali si bodo tudi to izraziti, ko bodo zaupali najprej samim sebi, da ni nič narobe, da so drugačni od drugih. Ko se bodo sprejeli, bodo lahko tudi navzven zažareli." Nina P. C.

"Za uspeh podjetja je potreben čas od 1 do več let, da postane prepoznavno. Potrebna je torej tudi potrpežljivost in vztrajnost." Uroš Z.

"Da gredo vsaj leto dni po izkušnje v tujino :)" Dragica K.

"Vsak delovni dan potrebuješ 100 EUR zaslužka (razlike v ceni), da pokriješ stoške prispevkov, DURS, Ajpes, Sigenca, kilometrino, malico, internet, telefon, pokriješ izgube zaradi prisilne poravnave, nekaj kupcev enostavno ne plača, potrebuješ zagonski kapital, prostor in pozitivno okolje." Aljaž S.

"Kvalitetna komunikacija (dejansko artikulirano povedat, kaj mislijo) in odgovornost. Tega ni. In hvala, ker ti ni vseeno." Martina U.

"Delati na področju, kamor jih vodi srce, opazovati spremembe, jih implementirati sebi v prid in vztrajati. Negativno: ne obremenjevati se s promocijo negativnosti." Mateja K. G.

"Manjka pogum, vztrajnost in upanje, da jim bo, če se bodo trudili, sigurno uspelo. Ker, če ni še uspelo, ni še konec ..." Andreja K.

"Predvsem to, da ideje, v katere verjamejo in živijo za njih, so prave, naj jih REALIZIRAJO." Petra H.

"Delati z veseljem in verjeti vase ..." Marjeta F.

"Predvsem jim povej, da se jim izplača učiti. Meni to v srednji šoli ni noben povedal, zato pa sem imel tak uspeh, kot sem ga imel." Tomaž G.

"Tudi sama predavam študentom. Manjka jim VIZIJE in OPTIMIZMA. Imeli bi vse in zelo malo bi v to vložili napora. Moje iskreno mnenje in posledica 10-letnega dela na fakulteti." Maja N.

"Razumljiva in učinkovita predstavitev česarkoli v 1 minuti (ekstremno) ali v 3 min (dovolj za manj zahtevne vsebine) ali v 6 min, ko je moč predstavit tudi najbolj kompleksne karkoli." Bojan Ž.

"Samo to, da imajo življenje v svojih rokah, in naj ne čakajo na državo, da jim bo kaj (če) dala. Ni druge, čeprav jih uradno ŠOLSTVO uči drugače, uči jih, da naj bodo OVCE." Janez M.

"Kar jaz mislim, da je meni manjkalo, je to, da se nisem upal it v akcijo in sem čakal nekoč pravi trenutek (tako kot pravi Nike - just do it). Vedno imam v glavi, da rabim nekaj več znanja, nekaj še, kar ne vem, pa v bistvu vse imam. in vse, kar šteje, je to, da greš in delaš." Blaž B.

nike-006

"To je v bistvu dokaj preprosto vprašanje. Pomankljivosti: fokus + akcija. Prednosti: lažji dostop do strank + lažji dostop do denarja." Tilen M.

"Naj njihovo podjetje pooseblja vrednote, ki jih imajo sami. Bolj ko bodo strmeli k svojim vrednotom, prej bodo posegli po uspehu, če seveda vejo, kaj za njih uspeh pomeni." Anjana P.

"Po moje je ravno to, da imajo sedaj idealno priložnost, da probavajo različne zadeve, ker so brez obveznosti. Tveganja vseeno niso tako velika. Naj čimvečkrat padejo in potegnejo iz tega najboljše lekcije za naprej." Mika T.

"Prikazati jim podjetništvo tudi v drugi luči in ne samo tako kot jih uči šolski sistem. Kdo je podjetnik, koliko časa dela, kaj vse mora vedeti v poslu (to mislim predvsem na to, da mora biti poleg tistega kar upravlja npr. prevoznik tudi računovodja, finančnik, matematik, informatik, manager ... da mora poznati velko več kot če si v službi na delovnem mestu), delo je razporejeno skozi cel dan in ne samo 8 ur, dopusti so ponavadi omejeni ali pa jih ni, družina je po večini veliko sama ... Tega te ne naučijo nikjer in glavno, kar se meni zdi, je, da se v podjetništvo v prvi vrsti ne smeš podati zaradi zaslužka, temveč zaradi veselja do nekega dela, kajti le tako lahko na dolgi rok uspeš. Ter seveda poštenost!" Adrijana A.

"Po mojem te naše šole ne naučijo: kako zaslužiti veliko denarja in kako ga obrniti, da potem denar dela zate. In brez zamere: poln kufer imam omejitev, ki ti jih vcepljajo vsi v glavo: starši, okolica, šola, cerkev, mediji, prijatelji, znanci, neznanci ..." Gregor V. P.

"Spoznaj se. Tako se odkrije svoje potenciale in po načelu Življenja, daj naprej. Odpiraj svoje svetove drugim, da si širijo obzorja. Pri tem kaj zasluži. Ljudje imajo sicer najraje pripomočke, da pozabijo na pot do sebe, no, tudi to gre dobro v promet. Ni pa še to to. Odvisno od ambicij. Verjamem, da se bo v prihodnosti prodajalo to, kar vodi do Jaza, do samo-spoznanja. Kar je pa najpomembnejše, začeti je potrebno s stanjem. S sanjami. Z videnjem. Potem pride vse ostalo. Ne kako, ampak kaj. No to." Robert M.

skupaj smo mocni

"Nič ne gre iz danes na jutri ...vse in takoj v podjetništvu odpade ... Potrebno je verjeti vase, zavihati rokave in garati ... Pa tudi to ni garancija za uspeh ... Ampak, če ne poskusiš, ne veš, vsakič znova, dokler ne uspeš in počneš, kar te veseli ..." Leon H.

"Vse napisano podpiram, jim je pa treba tudi predstaviti resnico, da je za pravi uspeh potrebno zamenjati poslovno okolje. Kajti veliko zavrnitev v svetu dobiš ravno zaradi ugleda poslovnega okolja, v katerem posluješ." Nicola Di G.

"Delaj, kar te veseli. Izobražuj se in ko naletiš na zid, se obrni in poišči drugačno pot. Vztrajaj in vztrajaj ter vztrajaj. Četudi ne poznaš poti, imej tisto veliko sliko, kaj bi rad, vedno pred nosom." Veronika J.

"Bližnjic ni! Podjetništvo = na dolgi rok. Ko enkrat poizkusiš, ni poti nazaj. Vendar se moraš biti pripravljen za uspeh neprestano učiti in trdo delati. Ostalo je zelo preprosto." Aleš K.

"Petra Škarja Osebni Profil vse pohvale, ker si pokazala, kako se lahko sodeluje. Ja, spraševati druge. Povezovati. Ker vidim, da si prava ... Mogoče za razmislek. Potrebujemo nek delujoč podjetniški SISTEM. Brez posrednikov. Dandanašnji (tudi svetovni) sistem zahteva veliko od človeka. Mora imeti team, mora biti strokovnjak za mnoga področja, mora biti zrel, mora biti zaupanja vreden, mora biti tako inovator kot poslovnež, ekonomist, tehnik, električar, računalničar, vizionar, družaben, dobro je, da ima tradicijo v družini itd. Da bi max izkoristili potencial ljudi, potrebujemo nek sistem, kjer bo prišel do izraza tudi tisti, ki je npr. samo vizionar ali samo ekonomist npr. ali samo garač, nekdo ima potencial pa nima časa ali ne želi tvegati npr. Nakazujejo se rešitve, vendar bi me zanimalo, kako bi problematiko reševali mladi." Robert M.

skupaj smo mocnejsi 3