»Jure, ali verjameš v posmrtno življenje?« Dr. Jure Knez je uspešen podjetnik, ki ga javnost pozna predvsem po poslovnih dosežkih, po številkah in matematičnem umu. Prav zato me je zanimalo njegovo razmišljanje o temah, ki jih novinarji ali poslovni partnerji, s katerimi je dan za dnevom obdan, ponavadi ne zastavljajo. 

»Ne vem, o tem ne razmišljam. Če bo še kaj po smrti, bom navdušen.« Seveda. Tipično. Kaj bi se obremenjeval z nečim, česar še ni tu.

»Vem pa, da je vsak dan unikaten, neponovljiv in ga je treba izkoristiti. Zjutraj je treba narediti načrt, zvečer se je treba uleči k počitku z mislijo, da je bil današnji dan res poseben.«

Počasi sva tisti dan prestopala kamne, prepenjala varovala in puščala odtise svojih rok na skalah na poti na Mangart. To je bila pot, kjer sva se prvič pogovarjala o njegovi bolečini ob smrti očeta. Jure vsako žalost hitro prekrije s humorjem ali pozitivnim zaključkom.  Seveda, takšen je. Tako deluje. Žalosti ne zanika, se ji pa tudi ne predaja.

»Sem se pa takrat resno spraševal o življenju in o svoji vlogi v podjetju. V čem je smisel vsega? Ali je smisel v tem, da bi namesto 20 milijonov ustvaril 40 milijonov? In potem 60 milijonov? To ne predstavlja neke velike razlike v kakovosti življenja.«

»Kaj si ugotovil? V čem torej vidiš smisel vsega dela?«

»Smisel so takšni majhni trenutki, ki v očeh drugih morda sploh niso nič posebnega. Nekomu je to le objem otroka, drugemu je glasno petje najljubše pesmi, tretjemu je branje knjige, četrtemu dobra fešta ... nekaterim pa lep dan v gorah.« Ob tem je pogledal v dolino Bovca in občudoval let kavke.

Usedla sva se na skalo in nekaj časa molče gledala naš prečudovit gorski svet, s hribovskim nasmeškom na rahlo zagorelem obrazu. Višina daje neko drugačnost ... Še težke tematike in bolečine so drugačne, kot bi jim odvzel utež, ki te sicer vleče k tlom. Tu je drugače. Lažje. Lahkotneje. Nekakšno spoštovanje življenja in vsega, kar ti prinese – tako dan kot noč, srečo in žalost, uspehe in padce. Sprejmeš vse, ker se zavedaš svoje veličine in majhnosti obenem, kar ti daje ponižnost pred življenjem samim.

V čem je torej smisel življenja? V takih malih, čudovitih trenutkih, ko se ti spontano nariše nasmešek, telo umiri, oči zasvetijo, srce pa otopli ... 

 

Iz knjige AKROBATI >>

jure knez knjiga akrobati dewesoft