Piše: Islam Mušić v knjigi ČESA ŠOLE NE POVEDO >>

Kaj napisati, da boste mladi prebrali? Lahko bi vam pisal o uspehih, ki vas čakajo – a to že veste. O brezskrbnem poletju in zabavah – tudi to se bo zgodilo. Pisal bi vam rad o čudovitem življenju, ki je pred vami, a vem, da si boste takšno življenje sami izbrali. Življenje je izbira: izberite si pot, po kateri bi vi radi hodili in bo osrečevala vas. Drugi ne vedo, kaj je to, zato zaupajte le sebi. Ne bojte se življenja, to vam govorijo tisti, ki so se ga ustrašili. Vi izberite svojo pot.

Ne glede na to kam vas bo pot zapeljala, pa ne pozabite, da ste zanjo odgovorni sami. Nikoli ne krivite drugih za nastalo situacijo, saj s tem moč za razrešitev predajate njim. Vzemite svojo moč nazaj, vi ste tisti, ki ste za krmilom svojega vozila. Ne dovolite, da vas izgovori razorožijo in vam odvzamejo moč. Nekoč je ameriški pisatelj Mark Twain izjavil: »Nikoli nisem dovolil, da bi moje šolanje oviralo moje izobraževanje.« Ta izjava vam pove mnogo. Šola ni vse, a za svojo pot ste odgovorni sami. Brez izgovorov. Izberite si življenje, kot si ga sami želite.

In še nekaj. Raziskujte življenje in naj se to raziskovanje nikoli ne konča. Raziskujte življenje, raziskujte svoje domneve, svoja prepričanja, in to preverite objektivno. Zdaj že veste, kako. Ne verjemite vsem razlagam okoli sebe, tudi svojim mislim ne verjemite. Raziskujte. To raziskovanje je potovanje, ki se nikoli ne konča, a le tako boste tu in tam na trenutek ugledali »golo učiteljico« – resnico.

»Dvomi, a nauči se poslušati. Ne verjemi ne sebi ne nikomur drugemu. Dvomi o vsem, kar slišiš. Je res? Prisluhni nameri onstran besed in razumel boš resnično sporočilo.« (Don Miguel Ruiz)

cesa sole ne povedo, petra skarjaIslam Mušić, profesor programiranja na srednji šoli in podpornik podjetništva med mladimi v knjigi ČESA ŠOLE NE POVEDO >>