zakaj-smo-brez-denarja-ales-babicAvtor: Aleš Babič

"Ne morem si predstavljati, da bi brez knjig postala človek, kakršen sem danes. Le kako bi sicer vedela, da je nad mojim malim, osamljenim, brezčutnim svetom še drug svet? Knjige so mi postale sinonim za svobodo. Dokazale so, da lahko človek odpre vrata in stopi skoznje." Oprah Winfrey

Navadili smo se hitrega zadovoljevanja naših umetnih želja, s tem pa smo sami sebe prikrajšali za radost, ki je prisotna na zmerni poti do uresničitve pravih želja.

V civiliziranem svetu se vse vrti okoli potrošništva, pozabljamo pa na stvari, ki so resnično pomembne, na ljubezen, mir, hvaležnost in medsebojne odnose.

Kdor misli, da se nam bliža globalna ekološka katastrofa, se moti. Ta je že tukaj, njeni učinki pa so dobro vidni. Žalostno je predvsem to, da se vse to dogaja kljub izrednemu tehnološkemu napredku ter domnevnemu poglabljanju etičnosti in ekološke ozaveščenosti.

Ali potrebujemo, kar kupimo?

  • Vprašajmo se, če izdelek zares potrebujemo.
  • Natančno izračunajmo, koliko časa moramo delati, da zaslužimo za stvari, ki si jih želimo.
  • Razmislimo, če bomo zaradi tega nakupa čez 1 leto živeli boljše življenje.
  • Izračunajmo, koliko denarja bi imeli čez 20 let, če bi ta denar varčevali v plemenitih kovinah ali vlagali v dobro stoječa podjetja.
  • Ali sedaj živimo boljše življenje, ker smo v preteklosti ves denar porabili sproti?
  • Ali nas imajo ljudje kaj raje zaradi naših preteklih nakupov?

Ljudje se ženemo za različnimi vrstami užitka in zanj plačujemo veliko denarja. Medtem se nam nekatere lepe stvari v življenju ponujajo zastonj, le izkoristiti jih moramo: pogovor s prijatelji, sprehod, gledanje video smešnic na YouTubu, nasmeh, poslušanje glasbe, ples s svojim prijateljem, prijazen pogovor z neznancem, gledanje sončnega vzhoda, družinsko kolesarjenje, večerni pogovori ob svečah, branje knjig, tek, igranje nogometa, gledanje dobrih filmov, pozitivnih dokumentarcev itd. 

Prebral sem precej knjig o marketingu in obiskal veliko seminarjev, na katerih predavatelji svetujejo podjetnikom, naj cen ne znižujejo, ampak raje zvišajo, ker bodo s tem povečali dobiček, poleg tega svetujejo, da je veliko bolje, če zraven kaj podarijo, saj kupci občutijo, da so pridobili več, pa čeprav morda tega niti ne potrebujejo. S takim marketingom še bolj prispevamo k uničevanju narave.

Res pa je, da si zaradi dvigovanja zavesti družbe v prihodnosti lahko obetamo lepše življenje. Zato je potrebno, da si nenehno dvigujemo zavest, saj z ljudmi, ki imajo višjo zavest, ne gre manipulirati. 

Ljudje živimo od plače do plače in kupujemo stvari, ki nam v resnici škodijo. 90% misli usmerjamo v stvari, ki nam ne koristijo. Zasvojeni smo s tem, da moramo imeti najnovejše stvari, da se moramo oblačiti po zadnji modi. Kupujemo hrano z raznimi škodljivimi konzervansi. Potem se pa čudimo, da nas doletijo različne bolezni. Sploh se ne zavedamo, da smo ravno kupci soodgovorni za vse grozote, ki se dogajajo na svetu, saj v večini porabimo denar za stvari, ki so škodljive za nas, družbo in okolje. 

Ljudem v ozadju lahko vzamemo moč le tako, da se znebimo dolgov, saj je njihov namen prav ta, da se ljudje zelo zadolžijo - takrat so zaradi strahu pred preživetjem namreč veliko bolj ranljivi in se da z njimi veliko lažje manipulirati. Zakaj mislite, da nas v šoli ne učijo, kako pravilno ravnati z denarjem?

Dolgov se lahko znebimo na način, da se sprejemamo takšnega kot smo in se ne pustimo zavesti reklamam in medijem, ki v nas spodbujajo občutek sramu, krivde, strahu, ljubosumja itd.

Časopisi večinoma objavljajo negativne novice, ki slabo vplivajo na našo podzavest. Pri branju takšnih novic se nam povečuje strah, ki je v življenju največja ovira do sreče in uspeha.

Finančno pismeni ljudje dobro knjigo raje kupijo, kot si jo sposodijo. Dobro je, da z nakupom knjige podprete avtorje, ki vam za nizko ceno nesebično nudijo nasvete neprecenljive vrednosti. 

Priporočljivo je, da se za vsak dosežen cilj nagradimo s simbolično nagrado.

Močneje bomo verjeli v cilj, hitreje ga bomo uresničili.

Hkrati pa ne pozabimo živeti tukaj in zdaj, saj je v sedanjem trenutku največ moči.

Modri ljudje so ugotovili, da je pot tista, ki nam prinaša srečo, in ne cilj. 

Moramo se zavedati, da živimo v informacijski dobi, zato je branje koristnih knjig veliko bolj pomembno, kot pred 20 leti. Če se bomo nehali izobraževati, bomo lahko že jutri izgubili zaposlitev. Torej ne moremo kriviti šefa, da nas je odpustil, ampak si moramo priznati, da smo odpoved dali sami.

(Brezplačno e-knjigo avtorja Aleša Babiča lahko dobite na spletni strani: AlesBabic.si)