.
mia kankimaki zenske na katere mislim ponoci

Vzeto iz knjige Ženske, na katere mislim ponoči; Po sledeh junakinj iz zgodovine ... Avtorica: Mia Kankimaki

Karen Blixen - Pridelovalka kave, pozneje pisatlejica. Januarja 1914. leta se je pri 28 letih preselila v Britansko vzhodno Afriko. Skupno je v Afriki preživela 18 let in v tem času vodila pridelavo kave. Stara 46 let je julija 1931 zapustila Afriko, v depresiji in obolela za sifilisom, brez denarja in kakršnegakolio imetja. Po vrnitvi v domovino se je naselila pri mami v svojem domu iz otroštva in začela pisati svojo prvo knjigo. 

Morebiti se je sprijaznila, morebiti pa je z razglabljanjem poskušala priti do nekega racionalnega zaključka. Ali neporočeni štiridesetletnici brez otrok sploh lahko ostane še kakšna druga možnost, kot da si sestavi življenje s pomočjo tistih kart, ki so ji bile podeljene? "Ni važno, kakšne karte dobiš, ampak kako z njimi igraš," je zapisala Karen. Na razpolago sta namreč samo dve možnosti; objokovanje lastne usode ali miselnost, da so podeljene karte ključ do neke druge, čudovite možnosti, ki nam sicer ne bi bila ponujena, in v skladu s katero potem začnemo živeti. 

V Afriki so vsa čustva mnogo bolj intenzivna, tako pozitivna kot negativna. Tu je vse ekstemno: fantastična narava, nsusmiljena revščina, norost belcev. 

Njeno resnično vzorništvo je to, da ji je kot štiridesetletnici, ki je ostala brez družine, dela in doma, uspelo ponovno sestaviti svojo podobo. Da se je šele pri šestinštiridesetih letih lotila tega, zaradi česar jo danes poznamo. Da je začela pisati. Da je po vsem tem postala pisateljica, in to ena največjih. 

Nasveti nočnih žensk: 

- Bodi pogumna. Nič zato, če te je strah. 
- Odigraj s tistimi kartmati, ki so ti podeljene. 
- Četudi si bolna, lahko vseeno polno živiš. 
- Če izgubiš vse, začni pisati. 

Isabella Bird - Stara devica, pozneje svetovna popotnica in piska potopisov. Trpela je za depresijo, bolečinami v hrbtu in nespečnostjo, vse dokler ji ni zdravnik predlagal kratkega morskega izleta. Na koncu je sama obkrožila svet, in takoj ko je odpotovala, ni mogla več nehati potovati. "Če te mučijo depresija, zafrustriranost ali glavobol, se odpravi na potovanje." 

Nasveti nočnih žensk: 

- Potuj sama, po možnosti v čim bolj zahtevnih razmerah. 
- Potuj, četudi si bolna. Še zlasti potuj, če si depresivna, zafrustrirana ali sita življenja. 
- Ni važno, če nisi plemkinja, bogata, lepa, izjemno nadarjena, mlada ali popolnoma zdrava. Na svoja najbolj naporna potovanja greš lahko tudi pri svojih šestdesetih letih. 
- Ne boj se. Bodi zagrizena. Bodi marljiva. Napiši deset knjig. 
- Nauči se fotografirati in uporabljati znanstvene instrumente, če je potrebno. 
- Piši, o čemer imaš - pa naj bo to o botaniki ali o etnografiji - in četudi nimaš izobrazbe s teh področij. 
- Bodi nezadržno nabrita. 

Ida Pfeiffer - Žena in mati, pozneje svetovna popotnica in piska potopisov. Vzorno je vzgajala otroka in skrbela za moža, medtem ko je na skrivaj preučevala globus in se potem pri štiriinštiridesetih letih odpravila na svoje prvo potovanje. Z zelo omejenimi sredstvi je dvakrat obkrožila svet. Denar za potovanja je služila s pisanjem knjig, ki so jih prevedli v sedem jezikov. "Cenjeni bralec; prosim te, da ne zameriš, ker pišem toliko o sebi. Mnogi menijo, da ljubezen do potovanj ni primerna za žensko, a upam, da mi bodo za to mojo prirojeno lastnost oprostili. Ne sodi me preveč strogo in mi raje privošči to radovednost, ki nikogar ne oškoduje, mene pa tako osrečuje."

"Za potovanje ne potrebuješ razloga. Potuj s plitvimi žepi. Če je mogoče, si izprosi prenočišče."

Mary Kingsley - Stara devica, pozneje raziskovalka na odpravah in piska potopisov. Najprej je vestno skrbela za svoje starše, dokler niso umrli, potem pa je odšla v džungle zahodne Afrike, kjer je v svojem dolgem črnem krilu poprijela za veslo in se spoprijateljila z ljudožerskimi plemeni in evropskimi trgovci. O svojih potovanjih je napisala dve izjemno priljubljeni knjigi, v katerih se neumorno norčuje iz same sebe. 

"Če si sama in te nihče ne potrebuje, lahko mirne duše odideš umret v zahodno Afriko in se celo pot smeješ."

Mislim, da je njeno modro spoznanje, da po vsakem nemiru vedno nastopi mir - da nobeno čustvo ni večno. 

Sočutje do sebe in drugih; poskusi videti resnico o sebi, pa naj bo še tako neprijetna; modro porabljaj svojo energijo; ne obešaj se na nič, pa naj bo to fizično ali duševno; ne obešaj se na svojo identiteto in ne predstavljaj si, da je nespremenljiva, ker se v bistvu ves čas spreminja. 

Alexandra David-Neel - samosvoja feministka, pozneje budistična redovnica, popotnica in pisateljica. Preoblečena v beračico je leta 1924 postala prva bela ženska, ki ji je uspelo priti v prepovedano mesto Lhasa. 

"Sledi poti, ki se odpre pred teboj. Ne izkoristi povratne vozovnice."

Nelli Bly - Novinarka, feministka, svetovna popotnica, pozneje nasledila svojega moža kot industrijska magnatinja in iznajditeljica. Z eno ročno torbo sama obkrožila svet v dvainsedemdesetih dneh. 

"Nauči se priti do dobrih idej. Potuj praktično samo z eno ročno torbo."

Sofonisba Anguissola - Hči iz plemiške družine, pozneje postala prva svobodna umetnica in vzor vsem drugim umetnicam. Dobila službo na španskem kraljevem dvoru. Naslikala še posebej veliko avtoportretov. "Počni, kar hočeš. Jaz bom slikala."

Nasveti nočnih žensk: 

- Če hočeš kaj narediti, potem to naredi.
- Izkoristi priložnost. Sledi svojim strastem, pa čeprav se zaradi tega enoletni projekt zavleče za trinajst let. Važen je samo končni rezultat - in potovanje. 
- Če hočeš doseči razsvetljenje, se preseli v jamo. 
- Sledi intuiciji. Preživi z malim. Če je treba, se preobleci in zamaskiraj. 
- Če bo kdaj malo bolj naporno ali mrzlo in ne boš imela ničesar za pod zob, boš že preživela. 
- Ne sekiraj se in se odpravi. "Stvari se ob predhodnem razmisleku praviloma zdijo mnogo težje in strašljive, kakor takrat, ko nastopi trenutek za dejanja."

Lavinia Fontana - Umetnikova hči, pozneje žena, mati in karieristka. S slikanjem preživljala svojo veliko družino. Ustvarila si je sloves najbolj popularne umetnice med plemkinjami in služila kot moški. 

"Bi rada imela tako kariero kot družino? No problem. Lahko imaš vse."

Če hočeš postati uspešna premožna karieristka, se moraš obleči, kakor da si že postala uspešna premožna karieristka. Če hočeš obogateti, moraš imeti v denarnici sličico čeka za milijon evrov in si predstavljati, da je pravi. 

Nasveti nočnih žensk: 

- Če hočeš bleščečo kariero, si jo ustvari. 
- Če hočeš obenem roditi enajst otrok, si poišči moškega, ki mu bo to prav. 
- Sledi svojim nočnim ženskam. Oglašuj samo sebe. Naslikaj se takšno, kot si sama želiš biti. 
- Poveži se z ženskami, a služi kot moški. 
- Bodi hudo marljiva. 
- Delaj s strastjo. 
- Če te doletijo strašanske izgube, se zaradi njih ne ustavi. 

Artemisia Gentileschi - Umetnikova hči, pozneje tudi sama umetnica. Po sodnem procesu zaradi posilstva je bila ob ves ugled, potem pa je ustvarila blestečo umetniško kariero v Firencah, Rimu, Benetkah in Neaplju. Kot samohranilka je vzgojial 1 - 2 hčeri. Slikala je gole ženske in močne amazonke, ki so počele, kar so hotele. 

"Predelaj svoje travme. Ubij Holoferna. Vse lahko služi kot material."

Yayoi Kusama - Avantgardna umetnica, milijone vredna blagovna znamka, vzorčni primer deloholičarke. Živi v prihiatrični bolnišnici v Tokiu. 

"Podaj se v to, česar te je strah. Delaj kot nora."

Nasveti nočnih žensk: 

- Igraj s tistimi kartmati, ki so ti bile podeljene. Bolezni in šibkosti lahko služijo kot material. 
- Obkroži se s tistim, česar se bojiš, in se temu smej. 
- Vprašaj nočne ženske za nasvet, vsekakor bodo odgovorile. 
- Uredi si življenjske razmere, v katerih boš lahko živela - pa čeprav to pomeni psihiatrično bolnišnico. 
- Nadaljuje z delom. 
- Nadaljuj. 
- Še naprej.

Vzeto iz knjige Ženske, na katere mislim ponoči; Po sledeh junakinj iz zgodovine ... Avtorica: Mia Kankimaki