O Dewesoftu, Katapultu in podjetništvu skozi oči dr. Jureta Kneza

AKROBATI - dr. Jure Knez

(Petra Škarja)

Redna cena: 19,90 €

jure knez knjiga akrobati dewesoft
  • Število strani: 220
  • Prva izdaja: marec 2021
  • Format: 14,7 x 21 cm
  • Platnica: Mehka z zavihki

Mnenja o knjigi AKROBATI - dr. Jure Knez

To je biblija za zdravo podjetništvo. 

Matjaž Čadež

Akrobati so iskreni. O podjetništvu, odnosih, pa tudi o tem, kar boli. Veliko (zelo veliko!) izvodov sem že kupila in poklonila. In še jih bom.

Eidta, Mediade

Neprecenljivo dragocena zgodba za vse podjetnike! Podjetniki doživljamo zares unikatne preizkušnje, ki jih razume redkokdo, v resnici postaneš težek čudak za percepcijo normalnega človeka že zelo hitro.

Nejc Šimenko

Hvala tebi in Juretu, tole je top izkušnja - knjigo berem tretjič, prvič pa sem jo prejel pred 4 dnevi (vmes jo je dvakrat prebral tudi partner - efektivnost) in mimogrede, tudi midva že vključujeva zaposlene v lastniško strukturo, temeljne vrednote in kulturo pa sva za vsak slučaj že kar postavila. Petra in Jure, mislim da se še ne zavedata kako bosta iskreno pomagala podjetnikom!

Nejc Šimenko

Petra, čestitke za še eno super berljivo knjigo, ki močno presega okvire običajnega opisa zgodbe o uspehu dr. Kneza/Dewesofta z razmišljanji in življenjskimi spoznanji, ki so lahko vodilo vsem, ki iščejo nekaj več v življenju in pri delu. 

Jani Kraner

Čestitke Petra Škarja in Jure Knez za knjigo, kot seveda tudi življenjsko pot obeh, ki je vodila k njenemu nastanku! Pred mesecem dni sem jo po večerji vzel v roke, malo da prelistam, preden si splaniram čas za branje. Nekaj čez polnoč sem končal pri zadnji piki. Zanimiva, navdihujoča ... Priporočam v branje vsem, ki še niso prijadrali do nakupa.

Rene

Hotel sem tebi in Juretu izraziti spoštovanje. Zlepa ne preberem slovenske knjige. Tale pa je v trenutku ujela mojo pozornost. Ni razočarala. Še več, navdušen sem. Nad vsebino. Nad slogom pisanja. Ekstra pohvale za inovativnost. QR kode + številčenje ... kapo dol 🙂

Jaka

Še enkrat hvala za odlično branje Akrobati, ki mi je vrnilo upanje v boljši svet, tudi poslovni.

Petra

Čestitke, res čudovita knjiga, zanimiva, koristna, zabavna, navdihujoča in še kaj. Hvala, ker si jo napisala.

Sara

Po dolgem času knjiga, ki je nisem mogla odložiti. Markerja pa tudi ne. 🙂 Preprosta, berljiva, človeška, topla. Njeno sporočilo tudi!

Maya

Navdušil me je slog pisanja, vsebinsko pa ta njegova preprostost. Res navdušen nad to njegovo preprostostjo.

Nik

Petra, čestitke za še eno super berljivo knjigo, ki močno presega okvire običajnega opisa zgodbe o uspehu dr. Kneza/Dewesofta z razmišljanji in življenjskimi spoznanji, ki so lahko vodilo vsem, ki iščejo nekaj več v življenju in pri delu.

Jani

Akrobati ... Uau ... O delavnici med kravami pa zmaga. 🙂 🙂

Gregor

Ena izmed najboljših branj - res živa knjiga ... top!

Erika

Kliše - ampak prebrala sem jo v enem dnevu (okej, videe sem pogledala šele naslednji dan, ampak to ne šteje - ali pač?). Vsekakor vse pohvale za izvirne domislice v zvezi z video posnetki, številčenjem strani, narečnimi zapisi pod slikami ... Hm. Takole bi rekla, praktično skozi celo knjigo se je izmenjevala paleta različnih (pozitivnih) čustev. Marsikaj bi lahko napisala o tem, kaj me je presenetilo, ganilo, nasmejalo, (skoraj) spravilo v jok, ampak menda moraš bistvo zajeti v dveh minutah. Torej ta izbruh ne bo šel skozi. Bistvo je, da sta speljala res en prisrčen in poučen osebni ''projekt''. Hvaležna sem, da sta to delila z nami v zapisani besedi in da se lahko tudi mi kaj naučimo iz tega.

Anja

Danes sem prejela knjigo Akrobati in jo v enem dihu prebrala. Čestitke, me je res potegnila. Res mojstrica besede in lepo prepletanje tematik ter prikaz podjetniške poti. Petra, hvala. Res koristna knjiga za mlade podjetnike in nas, ki smo na prelomnicah oz. v krizah. 

Zdenka

Knjiga AKROBATI mi je polepšala dan in samo želim si lahko, da bi povsod imeli tak odnos do posla, do soljudi, do življenja nasploh.

Mojca

Navdušen nad pogumom, da si se lotila pisanja na ta način. Navdušen nad tem, kako si zakapirala zasavsko dušo. Nad tem, kako enostavno si znala predstaviti nepojmljivo Juretovo veličastnost.

Marko

"Živa" knjiga AKROBATI (dr. Jure Knez) vsebuje:

znanje + zgodbe + smeh + inspiracija + slike + video vsebine

Knjiga ima kar 17 videov, do katerih pridete preko QR kod. Naprimer: 

Lahko bi ji rekla ...

Lahko bi ji rekla knjiga podjetništva, kajti z njo boste posegli v razmišljanje uspešnega podjetnika, ki ga vodijo pozitivne vrednote
Lahko bi ji rekla knjiga upanja, saj iz 20-letnih praks prikazuje, kako imaš ob blaginji in krizah, ob uspehih in padcih, ob pridobitvah in izgubah vedno v svojih rokah moč, da si narediš življenje barvito in smiselno.  
Lahko bi ji rekla knjiga pogovorov, saj prav globoki pogovori odpirajo tiste delčke v nas, ki skrivajo največ bogastva življenja.
Lahko bi ji rekla knjiga za ljubitelje gora, ker so nama prav gore ponudile prostor in čas, da doseževa tiste misli in razmišljanja, do katerih ni moč priti ob bežnih srečanjih sredi hrupa doline.
Lahko pa bi ji preprosto rekla – knjiga življenjskih razmišljanj. Sto bralcev, sto bistev knjige. Vsakdo bo zase našel tisto, kar se ga bo na nek način dotaknilo.

Kdo je dr. Jure Knez?

Poslovno?

dr Jure Knez, Dewesoft in Katapult- soustanovitelj in večinski lastnik podjetja Dewesoft, kjer razvijajo visoko inovativne merilne instrumente,
- ustanovitelj podjetniškega pospeševalnika Katapult,
- podjetnik leta (2008),
- prejemnik nagrade za globalno prodornost slovenskega inženirstva - Zveza strojnih inženirjev Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani,
- finalist za Delovo osebnost leta (2020),
- podjetje je prejelo: zlata gazela 2012, srebrna gazela 2009
- ...

Jure: "Nehaj s temi nagradami no, ker niso tako pomembne ..."

Petra: "Ja, ja, saj vem ... Pomembni so odnosi."

Jure: "Točno tako."

Petra: "Ampak tole moram še omeniti, ker vem, da si ponosen nanjo: NASINA nagrada Tech Briefs: 2009 in 2019 dobljen naziv "Product of the Year" 

 

Neposlovno?

Jure Knez knjiga AKROBATI Dewesoft- oče štirih otrok
- ljubitelj feratanja (trenutno je njegova najljubša gorska pot Via Italiana na Mangart)
- po duši strojnik in matematik
- rad prenavlja stare stavbe (kulturna dediščina mu je izjemno pomembna)
- ...

Petra: "Jure, kaj naj še napišem?"

Jure: "Napiši, naj preberejo knjigo. Notri vse piše."

Petra: "Ok."

Za več informacij o Juretu Knezu pa preberite knjigo AKROBATI. 

Nekaj lepih misli in slik iz knjige AKROBATI - dr. Jure Knez

Odlomek iz knjige AKROBATI - dr. Jure Knez

Da bi si prihranila vsaj kakšno nesmiselno napako, me je zanimalo: »Jure, si v komisiji izbora mladega podjetnika leta. Poleg tega v Katapultu pomagate mladim s poslovnimi idejami. Na podlagi česa se odločiš, v koga je smiselno vlagati čas? Katere so najpomembnejše stvari, ki jih mora nekdo imeti, da bo njegova poslovna ideja uspela?«

Urša nama je skuhala že drugi kapučino, Jure pa je ob njegovem vonju le zavihal nos.

»Po vseh teh letih dela z mladimi bi paket za uspeh opisal s tremi besedami: pozitivna strastna norost. Všeč mi je, da je storitev ali izdelek, ki si ga nekdo zamisli, noro dober, moderen ali unikaten. Zadnjič sem srečal dekle, ki v Sloveniji proizvaja prehranska dopolnila za dirkalne kamele. Toooo, le kako se tega ni spomnil že kdo prej!«

»Čakaj, si rekel dirkalne kamele?« sva obe z Uršo zamrznili čas od presenečenja nad slišanim.

»Ja, prav zares. Dirkalne kamele. Zdaj vem, da je v Sloveniji šest kamel, ampak niso dirkalne. Vidiš, koliko pomembnih stvari takole izvem.«

No, ta je pa dobra … »Kaj je poleg norih idej še pomembno?«

»Temelj vsega je strast do tistega, kar počneš. V času rasti in razvoja podjetja niso samo lepi trenutki, so tudi slabi. Če neke ideje ne živiš z resnično strastjo, lahko precej hitro obupaš. Vodje in člani ekip morajo biti vsaj malo upaleni, da vlagajo dolge ure, tedne, mesece in leta v dosego svojega cilja. Brez vztrajnosti torej ne bo šlo.

Vsekakor je za uspeh potrebna tudi dobra strategija, tu pa že lahko pomagajo Katapult ali druga podporna okolja. Nikoli in nikdar pa ne more nadomestiti žara in predanosti podjetnika.«

»Mislim, da razumem …« sem bila nič kaj prepričljiva, kar je Jure seveda opazil. Urša je medtem že tekla v zgornje nadstropje, kjer so jo potrebovali drugi.

»Ti bom povedal drugače, z zgodbo.« Odlično. To je moj jezik, ja. »Imel sem priliko leteti z Jagom Štembergerjem, enim najboljših akrobatskih pilotov daleč naokoli. Z ogromno ljubezni vzdržuje in dodeluje akrobatsko letalo Ultimate, edino takšne vrste na svetu. Leteti s takšnim letalom je čista erotika. Komur se v krvi pretaka vsaj nekaj oktanov in je imel priliko preizkusiti kaj takšnega, ve, o čem govorim.«

Da je v mladosti precej letal z jadralnim padalom, mi je povedal že v gorah, ko je tako milo pogledoval z vrha. Ja, vem, Jure, lahko bi užival v zraku, zdaj te pa čaka še nekaj ur mučenja kolen … sem v mislih sočustvovala z njim.

»Akrobatsko letalo je po svoji naravi nestabilno. Če v zavoju izpustiš krmilo, bo strmoglavilo. Tako je okretnejše, da lahko čim hitreje spreminja smer. Potniška letala so narejena drugače. So stabilna in ohranjajo smer, na ta račun pa so neokretna.«

Precej netehničnemu tipu ženske je nezanimanje do razlik med akrobatskim in potniškim letalom strmo naraščalo. A vedela sem, da je v ozadju pomembna zgodba, saj prav vanje mnogokrat zavije pomembna sporočila. Balast v izražanju mu je tuj.

»Ljudje smo si v bistvu zelo podobni. Večina si želi usmeritev potniškega letala, torej jasna navodila in znane poti brez velikih pretresov. Nekaj pa nas je takšnih, ki nam utečene poti niso zanimive, ki si želimo z vedno novimi izzivi preizkušati svoje meje.

Vsako podjetje potrebuje oboje: ljudi, ki vestno in skrbno opravljajo naloge, povezane z dnevnim poslom, sledijo zakonodaji, izdelujejo in dobavljajo visokokakovostne proizvode, na drugi strani pa akrobate, ki odločajo o smelih in drznih potezah, s katerimi vedno znova prestavljajo podjetje na višjo raven. Podjetje, ki ima oba tipa ljudi in spoštovanje med njimi, lahko dela čudeže. No, podobno je v življenju.«

»Kako to misliš?«

»Lahko si izbereš življenje jadralnega letalca – predvidljivo, umirjeno, varno. Lepo pluješ z vetrom. Nič hudega se ti ne more zgoditi. Zna pa biti včasih malo dolgočasno.

Ali pa imaš bolj akrobatsko življenje – nevarno, ne veš, kam te bo odpeljalo, dostikrat hodiš po robu, veliko tvegaš, stalno moraš biti na preži in v pripravljenosti … Ampak, ali veš, kako noro uživaška je takšna vožnja?!«

Kakšen nasmešek in iskrice v očeh ob omembi akrobatske vožnje!

Knjiga AKROBATI - dr. Jure Knez je obogatena z barvnimi slikami. 

dr. Jure Knez

Pogovor o AKROBATIH - dr. Jure Knez in Petra Škarja

Kako je nastajala knjiga AKROBATI - dr. Jure Knez (Petra Škarja)

Jah, dolgo. Iz tiste prve ideje sredi neke ferate 'kaj če bi to zapisala v knjigo', je takoj prešlo v 'ah, brezveze, kdo bo pa to bral'. Potem se je pa gibalo med 'to moramo zapisati' in 'brezveze, to ni za knjigo'.

Minilo je leto, dve, tri, knjiga spisana. Potem pa Jure pride z idejo: "Veš kaj bi bilo pa res kul?"

Petra: "Kaj?"

Jure: "Da naredimo ŽIVO knjigo."

Petra: "Živo knjigo?"

Jure: "Ja. Nekaj med knjigami in filmi. Nekdo, ki bere knjigo, bi morda pa rad v živo videl vse to. Zakaj ne bi dodali QR kode, ki bralca pripeljejo na video vsebine, da si v živo pogleda to, o čemer govorimo?"

Petra: "Vrhunsko!" ne da bi takrat vedela, da bo to zavleklo izdajo knjige vsaj še za pol leta ... 

Nekaj odlomkov iz knjige AKROBATI - dr. Jure Knez

"Verjamem, da bo vesolje poskrbelo za ravnotežje in da ti v pravem trenutku postavi na pot morda čisto drugo, a pravo osebo, ki ti pomaga na način, kot ti pomagaš drugim. Tako delujemo v naši družini že generacije in nikoli se zaradi tega nisem čutil prikrajšanega. Prej obratno. Več kot daješ drugim, bogatejši si.«

Samo močno sem lahko pokimala ob strinjanju. Tudi v naši družini je bilo tako, kar se mi zdi ena najlepših vrednot, ki sta mi jih predala starša.

Jure je še kar nadaljeval: »Ampak pri tem svojem razmišljanju sem prišel do zelo pomembne ugotovitve.

Zelo me je namreč prizadelo, ko so mi ljudje, ki sem jim s srcem in dušo nesebično pomagal, v nekem trenutku obrnili hrbet in začeli izkoriščati to naklonjenost. Počutil sem se ogoljufanega, saj sem pričakoval vse kaj drugega.

Ko zdaj gledam nazaj, se mi zdi, da nisem pravičen. Če nekaj pričakuješ v zameno, potem ne daješ, temveč menjaš. Tako delaš preračunljivo za svoj račun, kar pa vsekakor ni v skladu z načeli dajanja.

Zdaj sem spremenil svoje osnovno načelo dajanja. Dajati je treba na način in v tolikšni meri, da za to ne pričakuješ plačila. Več kot delaš za druge, srečnejši si, vendar samo v primeru, ko za to ne pričakuješ hvaležnosti ali plačila.«


»Vrednote se zrcalijo v vsem: v odnosu do strank, do sodelavcev, do samega dela, do delovnega okolja. Stranke to čutijo. Najpomembnejše pa so, kadar dobimo novega člana ekipe. Novi član se hitro nauči pozitivnega razmišljanja, še hitreje pa tudi slabih navad.«

»Če te razumem, torej vedno gledaš, kakšne vrednote ima človek, ko se odločaš, ali ga sprejmeš v podjetje ali ne?«

»Ja, seveda. Pa tudi sicer, ali ni prav to najpomembnejše med prijatelji, ljudmi, s katerimi se družiš, tudi pri partnerju …«


»Vsak izziv ali padec je treba jemati kot šolo za življenje. Zaradi te izkušnje so zdaj naši izdelki boljši, temeljiteje testirani in bistveno kakovostnejši.« Seveda. To se je slišalo naučeno, uradno, pravilno. Kar bi želela slišati, je, kako se je ob tem zares počutil ... A verjetno ta del sodi v tisti njegov odgovor ‘nihče’ na novinarsko vprašanje, kdo ga pozna do obisti.

»Ste imeli veliko takšnih neuspelih projektov?«

»Ta je bil res velik projekt. Neuspešnih manjših, a tudi pomembnih, je bilo še veliko. Še vedno so. A hkrati je tudi mnogo uspešnih. Včasih te prav preseneti, kaj vse zmorejo naša dekleta in fantje.« Kot je v njegovi navadi, je pogovor zapeljal v pozitivno, kar sem pri njem vedno občudovala kot eno najlepših lastnosti. V še tako težkih situacijah išče – dobro. V še tako neprijetnem človeku išče – dobro. V še tako slabem dnevu – išče dobro.

»V majhnem podjetju smo vsi vedeli vse, sedaj pa to že dolgo ne velja več. Zdaj uvajamo procese dela in jasno definiramo postopke, pri čemer je potrebna velika mera previdnosti, da s tem ne omejujemo akrobatov. Težko ustvarjaš presežke, če imaš določen neki točno določen postopek.«

»Enkrat si mi rekel, da povprečje nikoli ne ustvarja izjemnosti. Presežki vlečejo razvoj, presežki ustvarjajo opazne spremembe.«

»Ja. Zamisli si, da pišeš knjigo ali pesem. Imaš točno določeno število strani, poglavij, želen rezultat, obliko in glavna sporočila bralcem. Kako na takšen način lahko ustvariš nekaj izjemnega?«

Nemogoče. Dolgčas. Počutila bi se kot ptiček v kletki, ki brez svobodnega čutenja vetra med perutmi izgublja voljo do petja. Čeprav zna in zmore in mu je dano vse potrebno za preživetje.

»Naredili smo kar nekaj izdelkov, ki so bili razviti po vseh predpisih razvoja, šli skozi vse faze preverjanja v podjetju, pa so bili neuspešni, ker so bili prepozno na trgu ali ker niso imeli duše – torej presežka, nekaj, kar strankam daje občutek izjemnosti.

Duša izdelka je namreč izredno pomembna. Ko pogledaš avtomobil, telefon ali obleko, začutiš, ali je to nekdo ustvaril z ljubeznijo in s strastjo ali pa je bilo izdelano po utečenih postopkih. Samo poglej razliko med japonskim fotoaparatom, ki sicer deluje brezhibno, izgubiš pa se med množico nepreglednih menijev, ali pa italijanskim športnim avtomobilom, ki sicer ne deluje vedno perfektno, ima pa dušo, ki prepriča uporabnike, da večno ostanejo zvesti znamki.

Glej, čisto preprosto: presežke ustvarjajo akrobati.«

Več v knjigi AKROBATI - dr. Jure Knez in Petra Škarja

 

knjiga akrobati dr jure knez in petra škarja

Dr. Jure Knez, Dewesoft in Katapult, knjiga AKROBATI

MOGOČE VAS ZANIMAJO ŠE:

Ostale knjige

Izobraževalno potovanje po Kaliforniji mi je bilo dokaz, da nas Američani lahko naučijo podjetnosti. Če znamo ta znanja prilagoditi na naše, slovensko, okolje, lahko dosežemo mnogo.

Ljudje smo si tako različni … A nekaj nam je skupnega – vsi si želimo mir v duši in srečo v očeh. Kaj bi dali, da bi nam nekdo dal navodila, kako to doseči v tem življenju?

Virusi so priučena in pridobljena (pomembno: ne naravna!) prepričanja, mišljenja, ki so glavni zaviralci uspeha in doseganja pristne sreče pri večini ljudi v Sloveniji.

camino kako izdati kjigo petra skarja

Knjiga za vse, ki ste si kdaj želeli odložiti težka bremena preteklosti.