I ovdje prvi puta javno govorim o tome, o onome što mi je to obrazovno putovanje donijelo …

Tjedan dana nakon dolaska kući srušio mi se svijet. Doslovce. Dan, kada misliš da ćeš umrijeti. Za nekoga možda ne bi bio, ali  za mene jeste …

Prekinula sam s dugogodišnjim partnerom. Preko noći ostala sam doslovce bez svega. U novčaniku sam imala 200 eura i psića u svom automobilu.

Za sobom sam ostavila na pola sagrađenu vilu sa 600 kvadrata stambenih površina u koje sam ugradila svoje srce, kreativnost, sati i sate rada i dogovaranja (gradili smo je u vlastitoj režiji tako da sam skoro svaku ciglu imala u ruci). Vila je sagrađena na za mene lokaciji koja je najviše slična raju od svih, koliko sam ih vidjela – usred prirode pod najvišim vrhom Dolenjske s pogledom na Karavanke i čitavu dolinu Novog Mesta. Lokaciju smo odabrali nakon više od 100 osobno pregledanih zemljišta.

Ostavila sam stan kojeg smo zajedno gradili i opremali prije 4 godine, dakle, odabrala sam upravo svaki komad namještaja i dodataka koji se nalaze u stanu. U Ljubljani sam imala čak stan za iznajmljivanje …

Ostavila sam sve sate ulaganja u partnerovo poduzeće, odnose s javnostima za njega i ostale poslove. Ostavila sam sva planirana putovanja, snove, planove za budućnost i planiranje obitelji, djece.

I na kraju– za sobom sam ostavila osobu koju sam neizmjerno, skoro bolesno voljela.

Nisam imala ne svoj osobni račun, ne svoje poduzeće (sve što sam poslovno radila bilo je u sklopu partnerova poduzeća, i prodaja mojih knjiga).

Imala sam nekoliko tisuća eura duga zbog nepraćenja promjena zakona za studentske s. p.-je na što su me upozorili nakon 6 godina s. p.-ja i moram platiti skoro sve doprinose za 6 godina unatrag.

Kada sam napunila automobil svojim stvarima i sjedila u lokalu i pila zeleni čaj s mlijekom, znam da sam bila u potpunoj … Ne znam tko je bio oko mene, što se je događalo, ništa … Znala sam samo to da moram za nekoliko sati, prije nego što padne noć, pronaći stan za sebe i za svog psića. Nazvala sam nekoliko ponuđača stanova i hvala bogu pronašla gospodina koji je bio spreman već nakon jednog sata iznajmiti stan.

Sigurno je bio to najgori dan u mom životu. Mislila sam da ću trebati barem jednu godinu da ću biti sposobna ići među ljude, a kamoli nešto učiniti … Da ne govorim o financijskim dugovima i tekućim troškovima.

Plakala sam toliko da se je to pretvorilo u povraćanje i nesvjesticu … i hvala bogu zaspala sam …

Slijedeće jutro sam se probudila.

S teškom glavoboljom, međutim, velike količine obične vode izliječe skoro svaku glavobolju (ja sam protivnik tableta osim u najvećoj nuždi).

Psića sam odvela u kratku šetnju, zatim sam otvorila računalo …

Dobro, što imam, što znam?

Imam svoju knjigu. Znam predavati, pisati, imam ogromno znanja iz poduzetništva, psihologije, prodaje (normalno, više godina sam živjela s jednim od najboljih poduzetnika mlađe generacije u Sloveniji).

Što mogu učiniti još ovaj mjesec kako bih brzo došla do zarade i podmirila dugove?

Rodilo se mnogo ideja.

Što trebam za to?

Najprije – ili ponovno s. p. ili zaposlenje. Odmah. Hitno osobni račun i plaćanje dugova. Pretražim sve moguće subvencije – ništa. Dakle bez subvencija – što mogu učiniti?

S kim to mogu učiniti?

Opet puno ideja.

Kada mogu to učiniti?

SADA!

Prvi put u životu osjetila sam da ŽIVIM slogan Just do it! Da ŽIVIM ono što me je naučila Amerika, dakako na temelju proteklog znanja.

Danas je petak, jutro. To se je dogodilo u nedjelju (dakle, prije 5 dana). Imam napisanu novu knjigu Američki milionari su progovorili koja večeras ide u tisak (budući da čekam CIP-ov kod imala sam mogućnost dopisati i ovo poglavlje). Imam svoje s. p. i podmirenu polovicu mojih dugova …

U ponedjeljak imam sastanak sa časopisnom kućom Dnevnik kako bi moje knjige uključili u subotnje priloge. U utorak imam sličan sastanak s novom revijom Ženski svijet. Pored toga imam sastanke s nekoliko web trgovina …

U četiri sam dane prodala 60 mojih knjiga Ono što nas nisu naučili u školi . S jednim od najvećih stručnjaka s područja internetskog marketinga i optimizacije u Sloveniji dogovorila sam da moju knjigu prodaje putem različitih oglasa. S tim poduzećem sam dogovorena i to da nekoliko dana ili tjedana radim besplatno za njih, a oni će me u zamjenu za to naučiti ono, što znaju …

Krajem slijedećeg tjedna imam sastanak s američkim veleposlanstvo sa željom da pronađemo neki način za prodaju knjige koju upravo čitate. Slijedeći utorak imam sastanak u Zagrebu gdje ćemo tražiti načine kako se probiti i povezivati u inozemstvu.

Za 2 tjedna imam već rezerviran prostor za radionicu Izrada web stranica na koju očekujem 13 učesnika (istina, još nemam prijava ali doći će). Dogovorena sam s portalom Mladi poduzetnik da za njih pišem članke o vlastitoj prepoznatljivosti i promociji. Dogovorena sam s VEM točkom glede sudjelovanja na tjednima poduzetništva.

U ponedjeljak sam pozvana kao gošća sa svojim knjigama na tjedan učenja u Trzin. Dogovorila sam promociju knjige u nekoliko medija, već sam se dogovorila za ukupnu distribuciju (smeta me samo službeni 72-satni rok za dobivanje CIP-ovog koda, inače bi knjiga već danas bila na policama). Slijedeći tjedan imam dogovoreno točno 16 sastanaka (nešto za sudjelovanja, nešto za promociju, nešto za razgovor glede ideja …).

Već sam napisala i 170 stranica buduće treće knjige Sloboda u zatvoru. Danas se idem uspinjati (dječje želje), sutra na moje visoke planine. Svaki dan trčim ili šećem u prirodi …

Dragi moji, za pet dana …

I jamčim vam – sve to samo zato jer primjenjujem stečeno znanje iz Amerike, o kojem govorim u ovoj knjizi! Ne mogu vam reći koliko drugačije DJELUJEM u usporedbi s mojim djelovanjem prije putovanja kada sam po nekoliko mjeseci razmišljala, što bi, ako bi, kako bi …

Prije tog obrazovnog putovanja razmišljala sam kako prodati jednu i još jednu knjigu. Danas razmišljam kako prodati 1000 knjiga odjednom. I sve to dolazi automatski.

Prije putovanja jako me brinulo mišljenje okoline. Danas više ne. Normalno da je lijepo čuti nešto pozitivno i manje lijepo nego negativno, međutim, važno je da mišljenje okoline ne utječe na moje djelovanje.

Prije toga sam razmišljala kako bi sudjelovala sa svakim koji će biti za to. Danas razmišljam samo kako doći do najvećih.

Ne tvrdim da mi nije teško … Doživljavam i mnogo odbijenica i neugodnih iznenađenja. Međutim, važno je da JA djelujem drugačije nego što sam djelovala nekada. Odazivi i odluke ostalih nisu moja stvar i ne mogu utjecati na njih.

Zato CIJENITE to što ste pročitali i ŽIVITE to! To je zaista NEPROCJENJIVO!