Stara modrost že pravi, da naj bi za osmišljeno življenje vsakdo: posadil drevo, imel otroka in napisal knjigo. Vendar ali je v današnjem času digitalne prevlade sploh še smiselno pisati knjige?

Um bo rekel – ne. Srce bo reklo – da.

V Sloveniji se vsako leto izda približno 6000 knjig. V Evropi smo na prvem mestu po številu izdanih knjig na prebivalca, vendar nič kaj visoko, ko pogledamo statistiko števila prodanih knjig. Povprečna prodaja knjige v Sloveniji je le 350 izvodov. Če upoštevamo, da je povprečna cena nekaj manj kot 20 evrov in da avtorju pripada le 6 – 10 % zaslužka od prodane knjige, bo vsakomur jasno, da - se pisanje knjig ne izplača.

Vendar!

Knjiga ne sme biti zgolj papirnat produkt s ceno na platnici. Knjiga je umetnost. Vsak trenutek življenja nam hitro polzi mimo, ne da bi se večine sploh zares zavedli. Tik tak in mine dan, teden, mesec, leto … Le s fotografijo ali zapisano besedo lahko nek trenutek, dogodek ovekovečimo za vedno.

Kaj je bolj čarobnega kot to, da lahko samo s 25 različnimi črkami iz bralca izvabimo jok, smeh, ganjenost, strah, bolečine ali radosti? Kaj je močnejšega kot to, da lahko s kombinacijo 25-ih črk nekomu spremeniš življenje? Mu daš upanje, ko ga najbolj potrebuje; mu vliješ vere, ko mu že skoraj usahne; mu daš nauke, ki mu spremenijo pogled na svet; mu poveš zgodbe, ki ga naredijo (še) boljšega človeka. To je čarobnost knjige.

Torej, 5 razlogov zakaj izdati knjigo?

  • Ker tako čutite.

Maya Angelou je rekla, da: »Ni večje katastrofe kot v sebi nositi nepovedano zgodbo.« Imate občutek, da imate res dobro zgodbo, ki se lahko dotakne marsikaterega bralca? Čutite, in to ni moč zares opisati z besedami, da kar gorite od želje, da to prelijete na papir in daste v svet? Potem napišite knjigo. Saj ni pomembno, koliko ljudem bo spremenila življenje – zagotovo jo bo vam. To je že zadosten razlog.

  • Pisanje je terapija

Mnogo avtorjev govori o neverjetnih spremembah, ki se jim dogajajo po izdaji knjige. Energetsko gledano je pisanje zelo močan kanal, preko katerega predajamo čustva, misli, energijo na papir in v svet, torej ven iz sebe. Za marsikoga ni boljše terapije kot prav pisanje. Ko to energijo nekega dogodka, morda travme, ali nečesa lepega daš ven, v svet, je podobno, kot bi sebe očistil zastalih energij. Blokade se odprejo, svet okoli tebe se začne spreminjati. Mnogo, res mnogo avtorjev razlaga o neverjetnih spremembah, ki so jih doživljali ravno na področju, o katerem so zapisali knjigo.

  • Lahko postane vaše delo

Kljub začetni statistiki se vedno najdejo ljudje (tudi v Sloveniji jih ni tako malo), ki jim je bila knjiga začetek nove poslovne poti. Nekateri so postali priznani pisatelji in služijo od honorarjev, drugi so izdajali knjige v samozaložbi, tretji celo postavili svoje založbe. Če ne pričakujete milijonskih prihodkov podjetja, je tudi v Sloveniji knjižni trg lahko zadosten za vašo poslovno pot. Kaj je lepšega kot to, da delate to, v čemer uživate? Če je to pisanje in knjige, potem se požvižgajte na začetno statistiko.

  • Širjenje prepoznavnosti

Nekateri si želijo prepoznavnosti, drugi jo potrebujejo. Knjiga je odlično orodje, ki vam bo odprlo marsikatera vrata. Z nazivom »avtor knjige« pridobiš kredibilnost. Lažje stopiš do medijev, do poslovnih partnerjev, v podjetja … Znanih je veliko primerov ljudi, ki so svojo dejavnost možno razširili šele po tem, ko so izdali svojo knjigo. Torej jim je bila knjiga močna podpora za poslovno (in osebno!) rast.

Ob tem se zavedajmo velike odgovornosti – odgovornost do podajanja informacij, ki preko knjige vplivajo na ljudi in okolje, pa tudi odgovornost do slovenske besede. Večji vpliv ko imaš, večja je tudi odgovornost, ki jo nosiš s seboj.

  • Ker jih potrebujemo – knjige namreč

Dokler pišemo, bo obstajala naša kultura. Dokler pišemo, obstajamo – večno (če se malo poetično izrazimo).

 

Če imate izziv, kako iz mnogo nepovezanih zapisov narediti smiselno in berljivo celoto, vabljeni na seminar KAKO NAPISATI KNJIGO >>