Razmišljam, kako najbolj smiselno opisati doživetja in občutke na 6. Kongresu podjetnikov Slovenije. Lahko bi napisala roman o vseh podrobnostih, lahko pa bi vse skupaj strnila le v nekaj stavkov. Kot je zapisal g. Dušan Olaj: »Ker v bistvu je tisto, kar počnem v svojem poslovnem življenju, izjemno enostavna stvar in vse znanje in sporočila se da spraviti na nekaj strani. Za nekaj tednov ...«

Tako lahko svoj pogled na ta kongres spravim le v nekaj stavkov: Letos se mi je še potrdilo mnenje, da je to res izjemen dogodek za podjetnike v Sloveniji. Neprecenljivo je biti v družbi takih ljudi, ki so na lastni koži preizkusili mnogo tega, na kar se jaz šele podajam. Redke so lokacije, kjer se počutim tako sprejeto, kjer je toliko spoštovanja in hkrati preprostosti – ne komplicirajo, uporabljajo 'navadno kmečko logiko' ob vsem izjemnem znanju in inteligentnosti, ki jo imajo.

kongres podjetnikov slovenije

Ker pa je moje delo in hkrati veselje pisanje, si bom dala malo duška in zapisala še malo bolj na dolgo:

Ni bistvo v podanih vsebinah s strani govornikov podjetnikov, v katerih besedah se čuti izkustvo vsega povedanega. Tudi ni bistvo v izmenjanih vizitkah. Pa tudi ni bistvo v iskanju novih poslovnih poti in nasvetov tistih, ki so podobne poti že prehodili (čeprav je to pomemben del kongresa). Meni je bilo bistvo v občutku sprejetosti, spoštovanja in na nek način domačnosti, kar sem čutila tam.

Tam je zbrana množica takih, ki zares razumejo in zato spoštujejo pot, ki jo prehodiš na poslovni poti. Pri tem ni tako pomembno ali si komaj stopil na to pot, pot preizkušenj in mnogih spotikanj ter hkrati zanimivega ustvarjanja in igre, ali si na tej poti že več 10 let. Niti te ne sprašujejo ali si v lanskem letu imel 10.000 evrov prometa ali 10 milijonov evrov prometa. Res spoštujejo vsakogar, ki se poda na to pot, ki si upa biti drugačen od še vedno z večine Slovencev pričakovane poti varnih rednih zaposlitev. Vedo, ker so na lastni koži to čutili, kaj pomeni orati ledino. Vedo, kako se je včasih počutiti malo vesoljca, ko vidiš in verjameš v stvari, ob omembi katerih se mnogi le smejijo.

Čeprav v tem niso sami, in to lahko začutiš ravno na takih kongresih, saj imamo v Sloveniji mnogo takih 'posebnežev', ki v skupini posebnežev niso več posebneži, ki premikajo gospodarstvo, ki ustvarjajo novosti na trgu, ki orjejo ledino in postavljajo poti za tiste, ki raje bolj v miru sledijo tej poti kot ustvarjajo svojo. In prav to je čudovita plat tega dogodka, Kongresa podjetnikov Slovenije. Ljudje, ki razumejo preko česa greš na začetku poslovne poti, ljudje, ki spoštujejo ta trud, ljudje, ki te znajo spodbuditi in podati konkretne nasvete. Omeniš jim lastno težavo, izziv, in natančno vedo, o čem govoriš, brez da bi na dolgo in široko razlagal. Razumejo. Preprosto – razumejo … Nekaj, kar v vsakdanjem okolju ne srečaš ravno na vsakem koraku, saj so podjetniki še vedno v našem okolju v manjšini.

Všeč mi je tudi bilo, kako te ne sodijo na podlagi enega stavka, produkta, enega dejanja, kar je dostikrat praksa v 'splošni javnosti'. Navidez majhna razlika, a v praksi ogromna med tem, da kritično sodiš nek produkt, dejanje, besedo ali storitev, ali obsodiš na podlagi tega kar osebo ali podjetje v celoti.

6 kongres podjetnikov slovenije 5

Kar nekaj slišanega mi je zvabilo nasmešek na obrazu … Dostikrat se mi dogaja, da se okoli mene nabere mnogo 'strokovnjakov', ki mi dokazujejo in dostikrat dokažejo, kako vse delam napak. Ne pišem dobro, med govorom ne stojim prav, frizura ni v redu, obleke sploh ne, grafična podoba je katastrofalna, spletna stran narobe postavljena, mailingi povsem zgrešeni, Facebook pa prav neizkoriščen, prodajati ne znam, marketinga sploh nimam, da ne govorimo o vizitkah (ki jih sploh nimam) … Verjetno se kar dnevno najde nekdo, ki najde nekaj, s čimer me prepriča, da res ne znam delati ničesar prav … In seveda ob tem ponudi svojo storitev, svoj produkt, kako bom to z njegovo pomočjo izboljšala. Pridejo dnevi, ko me prepričajo v to. Pridejo dnevi, ko se res počutim, kot da nič ne znam in ne vem. In pridejo dnevi, ko se temu nasmehnem in si mislim: »Ne vem no, če res nič ne delam prav … če je res tako vse napak … neki rezultati pa vseeno so.«

Zato sem se nasmehnila, ko je Dušan Olaj na kongresu omenil, da (niso to njegovi dobesedni stavki, a zelo podobno temu): »Izvedel sem, da imamo vse narobe narejeno – od logotipa, grafične podobe … in se ponudijo ljudje, da nam to popravijo. Samo 1000 evrov, kaj pa je to za vas, rečejo. Pa tam še en za 1000 evrov, pa tam še en … in se kar nabere.« Ne vem no, če tako napak delajo, glede na njihove izjemne rezultate, ki jih imajo v podjetju DUOL. Šele pred kratkim so registrirali blagovno znamko, kar je popolnoma skregano z vsemi pravimi nasveti, ki jih dobite kjerkoli, ko se podajate na podjetniško pot.

Mnogo je bilo omenjenih stvari, ki so nekako povsem v nasprotju s tem, kar nas učijo seminarji, knjige, razni svetovalci … A ko pogledaš, kdo ima dejansko rezultate – se res vprašaš, kdo je zdaj tu nor …

Zanimiv je bil tudi komentar (Boštjan Bregar, 4th Office, v sklopu okrogle mize CEEDa): »Danes vsi toliko govorijo o tem, kako se je pomembno povezovati, obiskujejo mnoge dogodke, se učijo pravilnega mreženja, se pojavljajo vsepovsod … mnogi toliko govorijo o povezovanju, da so pozabili dejansko – se povezovati.« Spet, moram opomniti, da so to le njegove besede po mojem spominu, torej ne dobesedne.

Velikokrat iščemo kompleksne odgovore, 'skrivnosti' uspeha v postavljenih vprašanjih. Zanimivo mi je bilo poslušati odgovore teh podjetnikov, ker so tako preprosti, enostavni. Navadna kmečka logika, je bil velikokrat uporabljen izraz. Na vprašanje kako se širiti globalno, kako spremeniti ta mindset iz lokalnega v globalnega, je bil odgovor Boštjana Bregarja: »Verjetno boš razočaran nad mojim odgovorom, ker ni ničesar kompleksnega v tem. Je zelo preprosto. Dvigni rit in pojdi v svet. Moraš vedeti, kaj bi rad, kdo ti to lahko da in potem le – pojdi tja. Ni hude filozofije v tem, samo navadna kmečka logika.«

Na vprašanje kako spremeniti svoj mindset, oziroma ga osvojiti, je bilo rečeno: »Kaj pa vem. Verjetno je po preprosti logiki najlažje tako, da se obdaš z ljudmi, ki so že osvojili tak mindset, ki ga sam želiš. Se ga boš že nalezel.«

In tudi zato je bilo tako dragoceno biti v družbi takih ljudi, z njimi spiti kavico ali dve, se zvečer malo nasmejati na zabavi ob morju in prijetni glasbi … ter skupaj izkazati spoštovanje Podjetniku leta 2017 - Mirku Strašek, KLS Ljubno. Res poklon in čestitke!

6 kongres podjetnikov slovenije 2

Morda nam nekoč pa le uspe, da bo v našem čudovitem okolju podjetnik dobil zasluženo spoštovanje, da se bo prepoznala njega vrednost in cenila njegova pot oranja ledine. In da se nekoč odstrani ta splošen krivičen negativen pogled na podjetništvo. Saj gre že zelo na bolje … 🙂

Veliko zaslug pri tem ima prav g. Miran Lampret, vodilna sila tega kongresa. Hvala Miran za to predanost podpori podjetništva in podjetnosti v Sloveniji!