G. Miran Lampret, organizator kongresa podjetnikov Slovenije, z besedami: »Na tem kongresu ne bomo jambrali,« vsako leto otvori dogodek. 

Ne vem ali pomaga njegova sugestija ali preprosto miselna naravnanost udeležencev, med katerimi je večina uspešnih in spoštovanih podjetnikov, saj res ni bilo zaznati pritoževanj in izpostavljanja težav. Če že so bila, so jih takoj spremljale predlagane rešitve.

Ne znam povsem razložiti, zakaj mi je ta vsakoletni dogodek tako poseben, tako ljub. Bistvo ni v vsebini predavanj, niti v novih poznanstvih (čeprav so pomembna). Bistvo ni niti v širjenju prepoznavnosti lastnega podjetja, niti v dvodnevnem oddihu na morju. "Bistvo je očem nevidno," je rekel Mali princ. Prav to bi bil iz mojih oči najboljši opis dogodka Kongres podjetnikov Slovenije.

Bistvo je v občutkih – v tej družbi se počutim nadvse prijetno. Ni obrekovanj, ni po obleki ocenjujočih pogledov. Ni vzvišenosti posameznikov, ne občutkov večvrednosti. Že prvo leto kongresa so me sprejeli medse, kot da sem ena izmed njih – jaz, popolna začetnica v podjetništvu, med njimi, 'izkušenimi mački' nekaterih najuspešnejših slovenskih zgodb. Dušan Olaj, Marjan Batagelj, dr. Jure Knez, Sandi Češko, dr. Mark Pleško, Franci Pliberšek … je le nekaj imen, prisotnih na kongresu.

8 kongres podjetnikov slovenije 2019

8. kongres podjetnikov Slovenije

Kako internacionalizirati podjetje, moderno upravljanje človeških virov, umetna inteligenca in robotizacija, inovativna prenova poslovnih modelov, podjetniške zgodbe slovenskih podjetniških prvakov, priprava na bodočnost ... je le nekaj tematik več kot 30-ih govornikov kongresa. No, bilo bi skoraj preskromno, če ne bi omenila tudi svojega predavanja - govorila sem o svoji karieri nune. Brez heca. Kariera, ki me je naučila štirih budističnih principov do notranjega miru in pristne sreče. Kdor ni slišal na kongresu, si lahko prebere v knjigi Najdi svojo srečo in mir >>

Večerna zabava nas še bolj sprosti in poveže, moje strahospoštovanje se spusti na zdravo raven spoštovanja, kar ustvari pogovore, ki so mi vredni več kot vsak seminar ali knjiga. 

Letos me je še posebej impresioniral g. Marjan Batagelj (Postojnska jama d.d.). Njegov način govora, razmišljanja, njegovi nasveti in vrednote, ki jih je bilo prepoznati med vrsticami vsega povedanega, so mi še dodatno utrdili spoštovanje do njega. Močno! Z veseljem bi ga poslušala ure in ure …

Ko so ga naprimer vprašali, kaj bi podal kot zaključno misel, nasvet, je rekel: »Kje je tista mladina, ki bi morala zdajle že spati?« Med udeleženci je bila skupina osnovnošolcev, ki so zmagali na podjetniškem tekmovanju POPRI. »Zaradi njih sem danes tako dobre volje. Bil sem le pol ure z njimi in se pogovarjal, da lahko rečem, da upanje še obstaja. Mi, podjetniki, lahko dajemo to upanje – vzgled. To, kako nas družba vidi, je pravzaprav naš način obnašanja. Če bo ta zgled dober in se bo prenašal s takimi kongresi, potem je še upanje.«

In misel, ki je kodrala možgane mnogim izmed udeležencev: »Moraš se odločiti ali želiš biti bogat TI ali tvoje PODJETJE?«

G. Marjan, čestitke za res zaslužen naziv – Podjetnik leta 2019!

kongres podjetnikov slovenije marjan batagelj

Na sliki z leve: Tomaž Lah (nominiranec za podjetnika leta 2019, Lara Kalan (aktualna miss Slovenije), Marjan Batagelj (podjetnik leta 2019), Maja Zupan (miss Slovenije 2017)

Tomaž Lah, nominiranec za naziv Podjetnika leta 2019 je dodal: »Naša odgovornost je, da naredimo Slovenijo spet normalno. Ne kapitalistično, ne hlapčevsko in zaostalo, ampak normalno. Tu je cvet slovenskega podjetništva in mislim, da nam gre dobro.« Res je, na tem kongresu ne jambrajo.

Še kako držijo besede Maye Angelou: »Ljudje bodo pozabili, kaj ste rekli, ljudje bodo pozabili, kaj ste naredili, a nikoli ne bodo pozabili, kako so se ob vas počutili.« Ker večine besed se že sedaj ne spomnim več, niti dogajanj, a natančno vem, kako sem se počutila. Sprejeto, spoštovano, polna idej in inspiracije, polna zagona za ustvarjanje. In to mi vsako leto da Kongres podjetnikov Slovenije. Če se dva dni družiš z ljudmi, ki namesto pritoževanj govorijo o idejah, namesto težav o rešitvah, ki namesto vzvišenega pristopa ohranjajo človeškost in preprostost, ki razmišljajo drugače od množic … se vsaj nekaj tega nalezeš. Če imaš srečo, se še malo več. 

G. Miran Lampret, ko se lotite priprav na naslednji, že deveti kongres podjetnikov Slovenije, nas pocukajte za rokav, sam smo že v vrsti za prijavo in za kakršnokoli pomoč, da kongres še nadalje živi!

 

8 kongres podjetnikov slovenije

Finalistke izbora miss Slovenije 2019 s knjigami Založbe 5KA

Več o kongresu na njihovi spletni strani: www.kongres-podjetnikov.si