Morda je zdaj pravi čas, da se začnemo bolj gledati v oči in manj v obleke.

OČI. Ogledalo duše. Skladišče izkustev. Polje resnice. Pokazatelji vseh čustev. Povezava z globino Bitja posameznika ...

V Burmi mi menihi  (več o tem v knjigi Najdi svojo srečo in mir >> ) niso zaman odgovorili na vprašanje:  »Kaj mislite, da je 'tehnologija', ki je v našem zahodnem svetu naredila največ škode posamezniku, da smo izgubili stik sami s sabo, z naravo in pristnimi vrednotami in občutki,« odgovorili – sončna očala.

Petra Skarja ozadje

Ljudje smo si z besednim izražanjem naučili postaviti obrambni zid, ki je v resnici tako površinski, plehek ... Z besedami smo si pridobili enostavno in hitro komunikacijo, dostopno in bolj ali manj razumljivo vsem, a hkrati ustvarili zid, ki onemogoča pravo globino spoznavanja in povezovanja z ljudmi ... Besede so tako zelo omejene. Pravi pogled v oči pove več kot 1000 besed. Pogled, kjer ob očesnem stiku z osebo v sebi začutite mnogo čustvenega dogajanja in pravih resnic ...

Z besedami ljudje lahko manipulirajo, lahko prepričujejo, lahko ustvarjajo namišljeno resnico. Z besedami lahko dominirajo, podrejajo, goljufajo in se izmikajo. Z besedami lahko selekcionirajo kaj povedati in pokazati ter kaj skrivati. A z očmi ne morejo. Pogled lahko le umaknejo in s tem hote ali nehote pokažejo, da nam nečesa še nočejo izdati. To je tudi vredu, spoštujmo to. A ko se zazremo v oči, resnično pogledamo v oči, bomo vedeli mnogo več kot v urah pogovorov ... Morda ne VEDELI več, zagotovo pa ČUTILI, DOJELI in RAZUMELI več.

oci6

Zazrite se v oči in se ob tem opazujte – opazujte svoj notranje občutke, opazujte svoja doživljanja in opazujte miselne prebliske ... Morda ne boste še razumsko znali opisati, kaj točno je na gledani osebi in kaj s temi informacijami narediti. A točno boste občutiti ali si s tem človekom morate kaj »predati«, ali se ob njem počutite dobro ali slabo, ali v vas vzbuja pozitivne ali negativne občutke, ali se ga bojite ali ga občudujete, ali je moder in globok ali zelo površinski, ali je prišel v vaše življenje kot izjemno močan ali le bežen utrinek ter, morda najpomembnejše – kakšni so njegovi nameni. Pozitivni ali negativni. Oči povedo vse.

Ne moreš se niti zaljubiti, dokler se resnično ne pogledaš v oči.

Ljudi, ki jih ne maramo ali se jih bojimo, spontano težko pogledamo v oči. Ker naše bitje ve, da s pogledom v oči tega človeka vzbudi v nas neke negativne občutke – in tega se vedno izogibamo, saj stalno iščemo pozitivne občutke v vsem in ob vsakem.

In kadar imamo nekoga radi, ga izjemno radi gledamo v oči. Ker vemo, da nam vzbuja pozitivne občutke. Vse to vemo, naše bitje to spontano ve – le z besedami smo si naredili malo prepreke, zaradi katere včasih pozabimo na to čudovito zmožnost prepoznavanja vsega resnično pomembnega z močnim pogledom v oči.

Ustvarjalci risank vedo, zakaj pozitivnim likom dajo tooolikšne oči ...

najdi svojo srečo in mir, petra škarja

OČI ... V Burmi mi menihi niso zaman odgovorili na vprašanje:  »Kaj mislite, da je 'tehnologija', ki je v našem zahodnem svetu naredila največ škode posamezniku, da smo izgubili stik sami s sabo, z naravo in pristnimi vrednotami in občutki,« odgovorili – sončna očala.

Poskusite se pogovarjati o globokih čustvenih tematikah in se povezati  s sogovorcem, ki nosi sončna očala, skozi katera ne vidite njegovih oči. Ne gre.

Morda je zdaj pravi čas, da se začnemo bolj gledati v oči in manj v obleke.

Še nimate knjige NAJDI SVOJO SREČO IN MIR?
Predstavljajte si, da živimo v svetu, kjer smo vsi dobri, pošteni, iskreni, nasmejani ... srečni in mirni. Nemogoče? Morda pa je mogoče ...