Ne zanima me, s čim se preživljaš. Hočem vedeti, po čem hrepeniš in ali si upaš sanjati o izpolnitvi svojega srčnega hrepenenja.

Ne zanima me, koliko si star. Hočem vedeti, ali boš tvegal, da te bodo imeli za norega na ljubezen, sanje, na pustolovščino, ki se ji pravi biti živ.

Ne zanima me, kateri planeti so v kvadratu s tvojo luno. Hočem vedeti, ali si se dotaknil središča svoje bolesti ali so te doživeta izdajstva odprla ali pa si postal stisnjen in zaprt iz strahu pred novim trpljenjem. Hočem vedeti, ali se znaš družiti z bolečino, mojo ali tvojo lastno, ne da bi jo želel skriti, ublažiti ali odpraviti. Hočem vedeti, ali znaš živeti z radostjo, mojo ali tvojo lastno; ali znaš razposajeno plesati in dovoliti, da te zanos preplavi do konca prstov na rokah in nogah, ne da bi naju opominjal, da morava biti previdna, realistična, ali da se morava zavedati omejenosti človeškega bitja.

Ne zanima me, ali je zgodba, ki mi jo pripoveduješ, resnična. Hočem vedeti, ali si sposoben nekoga razočarati, da bi ostal zvest sebi; ali znaš prenesti, da si obtožen izdajstva, ali si sposoben ohraniti zvestobo lastni duši. Hočem vedeti, ali znaš biti zvest in torej zaupanja vreden. Hočem vedeti, ali znaš videti lepoto, čeprav ni vsak dan dražestna, in ali znaš napajati svoje življenje z Božjo prisotnostjo. Hočem vedeti, ali znaš živeti z neuspehom, svojim in mojim, pa kljub temu stopiti na jezerski breg in zavpiti srebrnemu mesecu: Da!

Ne zanima me, kje živiš ali koliko denarja imaš. Hočem vedeti, ali si sposoben vstati sredi noči, polni bridkosti in brezupa, pobit in do konca zlomljen, in postoriti vse potrebno za otroke.

Ne zanima me, kdo si ali kako si se znašel tukaj. Hočem vedeti, ali boš stal z mano sredi ognja, ne da bi se odmaknil.

Ne zanima me, kje ali kaj ali pri kom si se učil. Hočem vedeti, kaj te podpira od znotraj, ko vse drugo odpade. Hočem vedeti, ali znaš biti sam s sabo; in ali ti resnično ugaja družba, ki si jo izbiraš v trenutkih praznine.

Povabilo, po navdihu Oriaha, gorskega sanjača, indijanskega poglavarja, maj 1994

Iz knjige CAMINO - Od suženjstva do svobode >>

 

camino od suženjstva do svobode jakobova pot do santiago de compostela CAMINO - Od suženjstva do svobode, Petra Škarja