Ne glede na to, po kako visokih vrhovih boš posegal v življenju, bodo prišli trenutki, ko te bo tudi ustavilo. Saj če stalno rasteš, potiskaš sebe višje in višje, stalno ustvarjaš, se že po zakonu povprečja predvideva, da boš včasih tudi padel.

In ko boš na tleh, si želim, da se spomniš tega: Končni neuspehi sploh ne obstajajo. Neuspeh je le življenje, ki te želi potisniti v drugo smer. Sicer ko si tam, v kotu na na tleh temnega hodnika, bo morda res izgledalo kot neuspeh in hud padec. Ko ta trenutek pride, je povsem OK, da se nekaj časa počutiš slabo, da žaluješ za tem, kar misliš, da si izgubil ... A tu je ključ življenja: uči se iz vsakega neuspeha.

Vsak neuspeh je tam zato, da te nauči in prisili, da postaneš še boljša oseba, da iz sebe narediš še več, kot si do sedaj. Iz vsakega takega neuspeha se zato nečesa nauči, nato pa razmisli, kaj je naslednji pravilni korak. Ključ življenja je razviti notranji moralni GPS, ki te bo usmerjal na tvoji poti.

Izziv življenja je zgraditi življenjepis, ki ne govori le zgodbe, KAJ želiš biti, ampak KDO želiš postati. Je zgodba, ki ne govoril le o tem, KAJ želiš doseči, ampak ZAKAJ. Je zgodba, ki ni le zbirka NAZIVOV in POZICIJ, ampak zgodba tvojega življenjskega NAMENA. Sprašuj se, kaj je tvoj namen, pravi klic, tvoja dharma? Ker ko boš tam na tleh, bo to zgodba, ki te bo dvignila pokonci.

 

oprah winfrey govor harvard

 

Ko se naučiš, uči dalje. Ko prejmeš, podeli dalje. Tu se ustvarja tvoja prava zgodba življenja.

Čeprav ste v dobi interneta in predavam na fakulteti, kjer je bil Facebook ustvarjen, upam, da boste poskušali iti ven in imeli več pogovorov z ljudmi iz oči v oči. Upam, da boste imeli pogum pogledati jih v oči in povedati svoje mnenje. Upam, da boste pomagali, da hitrost, razdalja in anonimnost današnjega sveta ne bo cena tega, da izgubimo našo sposobnost empatije, da stopimo v čevlje nekoga drugega. To je ključnega pomena za vas kot posameznika kot tudi za celotno skupnost.

V resnici imamo v življenju le en bistven cilj - postati največ, kar lahko v izražanju sebe v tem svetu. Postati kar največ, kar lahko kot bitje tega sveta. In izkoristiti svojo energijo, da dvigujete sebe, svojo družino in ljudi okoli vas.

Ne sprašujte se, kaj potrebuje svet. Vprašajte se, kaj vas naredi žive in potem delajte to. Kar svet potrebuje, so ljudje, ki delajo s strastjo in so resnično živi.

Zagotovo boste imeli neuspehe. Zagotovo boste imeli dvome o tem, kar počnete in kdo ste. Zagotovo boste imeli veliko vprašanj na svoji poti ... A če sledite tistemu svojemu notranjemu glasu, potem vam garantiram, da boste OK, da boste srečni in da boste naredili spremembo v svetu. 

(Oprah Winfrey v res odličnem govoru na Harvardu)

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?