V Sloveniji imamo kar nekaj organizacij, ki te naučijo, kako biti podjetnik, in ti pomagajo pri razvoju podjetniške ideje do nekega prototipa. Potem pa ste podjetniki sami. Sami morate ugotoviti, kako postaviti proizvodnjo, kako prodajati v tujino, urediti vse papirje, urediti nabavo … Kako v bistvu postaviti večje podjetje in svoj produkt dati na police v svet.

V Trbovljah se gradi čudovit podjetniški pospeševalnik Katapult, ki vam pomaga prav pri tem. Podjetnikom želijo pomagati skozi proces industrializacije, da boste lahko lažje rastli in ustvarjali svoje produkte. Tako vam ponudijo celoten spekter storitev, od pomoči pri postavitvi proizvodnje, testiranju njihovih izdelkov, najemov prostorov po ugodnih cenah, računovodske in administrativne storitve, pomoč pri nabavi in logistiki, pomoč pri dostopu do tujih trgov …

Ideja je, da vam ponudijo vse, kar potrebujete, da se lahko ukvarjajte samo s svojim produktom in ne z vsem, kar pride zraven. Meni se zdi celotna ideja in zgodba Katapulta res izjemna! To je del, ki nam je manjkal - mnogo je sedaj podpore pri podjetniški ideji do prvega izdelka, kaj pa potem? No, tu nastopi Katapult ...

"Ideja je nastala, ko so se na Dewesoftu pojavili fantje iz Chipola, ki so potrebovali pomoč. Na Dewesoftu so jim pomagali s svojo infrastrukturo. Chipolo pa je prvo leto ustvaril 50.000€, drugo leto 200.000, tretje pa že 2 mio €, kar je seveda rezultat trdega dela. Vso to infrastrukturo, poleg ostalega, bomo tudi startupom nudili, brez da bi vstopali v lastniško strukturo ali kaj podobnega – naš cilj je podpreti podjetja do te mere, da bodo lahko odpirala nova delovna mesta. Najbolj pa želimo pomagati podjetjem s fizičnim produktom, ki imajo izdelan nek funkcionalen prototip (po domače – da je nekaj za v roke prijeti in da že približno deluje)." pravi Jernej Pangeršič, direktor Katapulta.

jernej pangersicNo, ko sem že ravno imela Jerneja poleg, sem ga povprašala par stvari, ki se mi jih zdi smiselno deliti.

Direktor pri 21ih, del velike zgodbe - kako je do tega prišlo?

Jernej Pangeršič: "Vse skupaj se je začelo, ko sem bil kot prvi Slovenec sprejet na Watson University v ZDA. Zavedel sem se, da moram v enem mesecu in pol zbrati 10.000€, da bom lahko odšel na študij tja. Med drugim sem pošiljal prošnje po slovenskih podjetjih in prosil za njihovo podporo pri moji poti. Dobil sem sestanek na Dewesoftu in se oglasil pri njih. Tam smo se pogovarjali o tem, kdo sem, kaj počnem, kakšni so moji plani za naprej in podobno. Potem pa sta mi Andrej in Jure omenila Katapult – projekt, ki ga želita zagnati za pomoč mladim podjetjem v regiji. Takrat sta mi namignila, da iščejo nekoga, ki bo to vodil, vendar nisem razumel, da mislita mene. Dogovorili smo se za nov sestanek, kjer bomo dorekli višino sredstev in podpisali pogodbo.

Tisto jutro sem se zbudil in ugotovil, da je pretekli mesec prišel za mano – živel sem praktično od pice in energijskih pijač, in sem zbolel. »Nafilal« sem se s tableti, in odšel na sestanek. Spet smo se pogovarjali o Katapultu in kar na enkrat Jure reče: »Glej, mi iščemo nekoga, da bo vodil Katapult. Bi ga ti?« In od takrat naprej je moja pot v ZDA dobila novo razsežnost – naučiti sem se moral čim več, da bi lahko, ko bi prišel nazaj, začel s Katapultom.

Si pa pred leti nikoli ne bi mislil, da bom pristal tu."

Kaj ti je dala Amerika?

Jernej Pangeršič: "Ena najboljših stvari, ki mi jo je ZDA dala, je ljubezen do Slovenije in naše regije. Očitno sem moral na Slovenijo pogledati od daleč, da sem začel ceniti vse njene lepote. Seveda sem se tam ogromno naučil – v tistih štirih mesecih sem se naučil več, kot prej v vseh letih srednje šole in študija. Na Watsonu smo imeli privilegij poslušati (serijske) podjetnike, investitorje, filantrope, milijarderje in milijonarje, ki so z nami delili svoje izkušnje."

Nisi ravno tipičen predstavnik mladih - kaj bi svetoval svojim sovrstnikom, ki ne dobijo služb, pravijo, da se ne da ...

Jernej Pangeršič: "Hm, ja, res nisem tipičen predstavnik mladih. Sem veliko bolj čuden. 🙂 Problem pri večini mojih vrstnikov je, da ne razmišljajo o prihodnosti. Nekako mislijo, da jim bo diploma že prinesla službo, po eni strani pa se pritožujejo, kako je službo težko dobiti. Ne potrudijo se, da bi naredili kaj več, kolikor se od njih pričakuje. Večim sem že svetoval, da naj se kot prostovoljci vključijo v kakšne organizacije, oz. prosijo kakšno podjetje, če se lahko zastonj učijo pri njih, pa sem še vedno dobil odgovor »zastonj pa ne bom delal/a«. Jaz sem začel delati takoj, ko sem bil dovolj star za registracijo na študentskem servisu. In ker noben ni hotel najeti 15. letnega mulca, sem delal zastonj. Naredil sem kar nekaj spletnih strani za različna društva in organizacije, da sem se zraven učil. Kljub temu da delam po 12 ur na dan (no, o Katapultu itak razmišljam 24/7), imam trenutno minimalno plačo."

katapult jernej pangersic

Katapult med gradnjo

Kaj misliš, da so pomembne vrednote, sposobnosti, način razmišljanja in delovanja, da si uspešen?

Jernej Pangeršič: "Za uspeh so po mojem mnenju ključnega pomena po eni strani vrednote, po drugi strani pa način razmišljanja in delovanja. Če se osvobodiš miselnosti, da se nič ne da in da je neuspeh grozen, lahko marsikaj narediš. Po drugi strani pa so vrednote tiste, ki te usmerjajo da delaš skladno s sabo."

Zakaj si ostal v Sloveniji?

Jernej Pangeršič: "V ZDA sem dobil dve zelo mikavni ponudbi za službo – obe sta bili z začetno plačo $80.000. Na koncu je prevladalo to, da imam zelo rad izzive. Če bi ostal v ZDA, bi bil to »easy way out«. Poleg tega sva z enim od mentorjev govorila o zasavski regiji in težavami, ki jih imamo. Prišla sva do tega, da bo treba regijo korenito spremeniti, nakar me vpraša: »Če ne ti, kdo?«. Takrat sem nekako še dodatno začutil dolžnost, da novo pridobljeno znanje in svojo strast posvetim izboljšanju situacije v naši regiji."

Kdo se ti lahko javi za vašo pomoč v Katapultu?

Jernej Pangeršič: "Iščemo pa podjetnike s fizičnim produktom, ki že imajo narejen nek funkcionalni prototip. Torej iščemo tiste, ki niso več v fazi ideje."

Torej vsi, ki si želite pomoči pri širjenju vašega izdelka na trg tudi izven Slovenije, se javite Jerneju na jernej.pangersic@katapult.si. Nadaljnja navodila in način izbora vam bo Jernej sam razložil.

katapult jernej pangersic

 

Srečno in veliko uspehov vam želim!