Pozabljena iskrenost

Toliko je govora o iskrenosti, a tako malo je je zaznati.

Včasih se mi zdi, kakor da sem na nekem posebnem planetu, kjer ljudje trpijo, a imajo nasmehe na obrazu. Kjer njihove oči jočejo, a besede govorijo o sreči. Pravijo, da občudujejo naravo, a ne vidiš oči, ki bi to zares počele. Kjer se ljudje objemajo z največjo mero hladnosti, kar je premorejo. In drugi ljubijo, da je to čutiti na vseh ravneh življenja, a ostanejo na mestu in ljubezen tako ostane neizražena.

Ta planet bi še bil razumljiv glede na to, da v splošnem vedno bolj čutimo in zaznavamo stvari tudi onstran mask in besed, a je boleče opazovati, da je prav tistim, ki ne igrajo te nesmiselne igre zanimivega planeta mask in pretvarjanj, na koncu sojeno.

Na Caminu sem spoznala pravo iskrenost – predvsem do sebe. Ko ti je lepo, pokažeš, da ti je lepo. Ko si utrujen, pokažeš, da si utrujen. Ko si ganjen, pokažeš, da si ganjen. Tvoji občutki so v skladu s tem, kar pokažeš navzven.

Biti iskren (najprej do sebe) je težnja verjetno kar vseh. Hkrati se mi zdi, da je ena najtežje osvojljivih stanj. Vsi zatrjujemo, da smo iskreni do sebe, a hkrati iščemo "svojo pravo naravo", kot se klišejsko radi izrazimo. Lahko bi tudi rekli, da s tem nekako iščemo, kaj sploh je naša prava iskrenost.

Verjetno je vseživljenjski proces, da najdemo naše iskrene esence sebe, ter delujemo v skladu s tem. Enostavno? Niti ne. Sploh pa ne v tem svetu, kjer ...

Začnemo lahko s tem, da na vprašanje "Kako si?" zares odgovorimo kako se počutimo. In ne le klišejski avtomatizem: "V redu." Bolj kreativni dodajo še: "V redu, hvala. Pa ti?" In tudi vprašaj le takrat, ko te iskreno zanima odgovor. 

Iz knjige CAMINO - Od suženjstva do svobode >>

 

2018-10-03T07:29:52+00:00

2 komentarja

 1. Neva 02/10/2018 at 9:18 dop - Reply

  Hvala za bse vase misli, besede, stavke…. Vsakic mj polepsajo jutra, ko jih prebiram, spijem kavico in preprosgo se umirim

 2. Martina Pirec Bole 16/10/2018 at 12:11 pop - Reply

  Draga Petra….lepo pozdravljena.

  Midve sva se že večkrat srečali na tvojih predavanjih, seminarjih in pa tudi na dogodku 500 podjetnic, na katerega sem se udeležila tudi letos. Celo fotografijo imam od nas vseh….pošljem, če želiš! 🙂

  Rada bi ti povedala, da te rada spremljam ter vedno, ampak res, z navdihom in čustvi rada berem vse tvoje zapise, knjige, maile, tvoje izpovedne misli, izkušnje in citate, katere deliš z nami, bralci. Tvoja knjižna dela so izjemna – iskrena, gola in srčna? Ne vem ali tako močno zaznavam pisca ali enostavno sva si enakih pogledov ter občutenj na več področjih, pa tudi imava podobno dojemanje do okolja, do odnosov z ljudmi, ter nama je mar do narave in živali. Ampak res, kot da bi čutila tvoje besede, doživljanja in občutke ter se prav poistovetim s tabo.
  Imam občutek, da nam je včasih težko že zaradi tega, kar vidimo okrog nas in želja po spremembi na boljše nas včasih spravlja v jezo, negotovost. Živim pa vedno v upanju na ozaveščenost, uvidenje in pozitivnost sprememb vseh ljudi na svetu, upam na večjo solidarnost, empatijo, prijaznost in povezanost med ljudmi. Hvala, ker vse tvoje izkušnje, izzive, občutke in življenjske pustolovščine deliš z nami!
  Zame si res neverjetna oseba in srčna pisateljica, ki s svojo energijo seže v človeška srca. Hvaležna, da sem te srečala na svoji življenjski poti.

  Prijazen pozdrav k tebi,
  Martina Pirec Bole

Vesela bom komentarjev!

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

close-link
Kako napisati knjigo... in z njo zaslužiti?
Brezplačen 20-stranski E-priročnik

close-link