Če bi imel pred sabo akrobatsko in jadralno letalo – v katerega bi se raje usedel?

Jure mi je pred kratkim povedal zanimivo primerjavo: »Imel sem priliko leteti z Jagom Stembergerjem, enim najboljših akrobatskih pilotov daleč naokoli. Z ogromno ljubezni vzdržuje in dodeluje akrobatsko letalo Ultimate, edino takšne vrste na svetu. Leteti s takšnim letalom je čista erotika. Komur se v krvi pretaka vsaj nekaj oktanov in je imel priliko preizkusiti kaj takšnega, ve, o čem govorim.

Akrobatsko letalo je po svoji naravi nestabilno. Če v zavoju izpustiš krmilo, bo strmoglavilo. Tako je okretnejše, da lahko čim hitreje spreminja smer. Potniška letala so narejena drugače. So stabilna in ohranjajo smer, na ta račun pa so neokretna.«

Precej netehničnemu tipu ženske je nezanimanje do razlik med akrobatskim in potniškim letalom strmo naraščalo. A vedela sem, da je v ozadju pomembna zgodba, saj prav vanje mnogokrat zavije pomembna sporočila. Balast v izražanju mu je tuj.

»Ljudje smo si v bistvu zelo podobni. Večina si želi usmeritev potniškega letala, torej jasna navodila in znane poti brez velikih pretresov. Nekaj pa nas je takšnih, ki nam utečene poti niso zanimive, ki si želimo z vedno novimi izzivi preizkušati svoje meje.

Vsako podjetje potrebuje oboje: ljudi, ki vestno in skrbno opravljajo naloge, povezane z dnevnim poslom, sledijo zakonodaji, izdelujejo in dobavljajo visokokakovostne proizvode, na drugi strani pa akrobate, ki odločajo o smelih in drznih potezah, s katerimi vedno znova prestavljajo podjetje na višjo raven. Podjetje, ki ima oba tipa ljudi in spoštovanje med njimi, lahko dela čudeže.

No, podobno je v življenju.«

»Kako to misliš?«

»Lahko si izbereš življenje jadralnega letalca – predvidljivo, umirjeno, varno. Lepo pluješ z vetrom. Nič hudega se ti ne more zgoditi. Zna pa biti včasih malo dolgočasno.

Ali pa imaš bolj akrobatsko življenje – nevarno, ne veš, kam te bo odpeljalo, dostikrat hodiš po robu, veliko tvegaš, stalno moraš biti na preži in v pripravljenosti … Ampak, ali veš, kako noro uživaška je takšna vožnja?!«

Kakšen nasmešek in iskrice v očeh ob omembi akrobatske vožnje. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, v katero letalo bi se usedel on.

Iz knjige AKROBATI (Petra Škarja) >> 

Knjiga AKROBATI, dr. Jure Knez