Steve Jobs: "Imel sem srečo. Zelo zgodaj v življenju sem spoznal, kaj si želim početi v življenju. Star sem bil 20 let, ko sva s prijateljem Wozzom v garaži mojih staršev snovala začetke Appla. Trdo sva delala in v 10 letih je Apple zrastel od zgolj dveh študentov v garaži v dvo-milijardno podjetje z več kot 4000 zaposlenimi.

Le leto dni pred mojih 30. rojstnim dnem smo dali na trg našo takrat najbolj revolucionarno stvaritev – Mackintosh.

In potem sem bil odpuščen.

Kako si lahko odpuščen iz lastnega podjetja?

Nekako tako - ko je podjetje Apple rastlo, smo zaposlili nekoga, za katerega sem menil, da je zelo sposoben in primeren za to pozicijo. Prva leta je vse potekalo super, a sčasoma so se naše vizije vedno bolj ločevale. Člani direktorjev v upravi so stopili na njegovo stran vizije in se strinjali, da me odpustijo.

Ko sem bil star 30 let, sem bil torej odpuščen iz podjetja, ki sem ga ustvaril. Bil sem odslovljen in javno zelo ponižan ...

Vizija, delo, fokus mojega celotnega odraslega življenja mi je šlo po zlu. Nekaj mesecev za tem nisem vedel kaj bi sploh počel v življenju. Imel sem občutek, da sem razočaral celotne prejšnje generacije podjetnikov, da sem uničil simbol in vzor podjetništva, ki mi je bil nekako nenapisano zaupan. Celo srečal sem se z Davidom Packardom in Bobom Noycem, da se jima poskusim opravičiti za svoj poraz. Ob vsem javnem ponižanju sem celo razmišljal, da zbežim iz Silicijeve doline ...

Ampak počasi mi je za tem razočaranjem prihajalo na površje vedenje, ki sem ga vedno imel - še vedno sem bil zaljubljen v to, kar sem delal. Vso burno dogajanja v Applu, javno ponižanje in neuspeh tega niso zamajali. Ja, bil sem zavrnjen, imel sem neuspeh, a še vedno sem bil zaljubljen v to, kar sem delal.

Zato sem začel znova. Takrat tega seveda nisem tako videl, a kasneje se je izkazalo, da je bila moja odpustitev iz Appla ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju.

Težo pritiskov uspeha je zamenjala lahkotnost biti ponovno začetnik, ki je manj prepričan o vsem. Osvobodilo me je, da sem lahko vstopil v enega najbolj kreativnih obdobij mojega življenja. V naslednjih 5 letih sem ustanovil podjetja NeXT in Pixar ter se zaljubil v izjemno žensko, ki je postala moja žena.

Pixar je naredil prvi računalniško ustvarjen animiran film Toy Story in je sedaj najuspešnejši animacijski studio na svetu. Po nekih neverjetnih naključjih je Apple kupil podjetje NeXT in tako sem se vrnil v Apple. Tehnologijo, ki smo razvili pri NeXTu pa vključili v nadaljne Applove produkte. Z Laurene pa sva ustvarila čudovito družino.

Nič od tega se ne bi zgodilo, če ne bi bil odpuščen iz Appla. Ja, bila je grozna neprijetna injekcija takrat, a izgleda, da je pacient ravno to potreboval.

Včasih vas bo življenje udarilo po glavi. Ne izgubite vere. Prepričan sem, da je edina stvar, ki me je takrat držala pokonci, to, da ljubim to, kar delam. Morate najti, kaj imate res radi. To velja tako za poslovno kot tudi osebno življenje.

Vaše delo bo zajemalo velik del vašega življenja. Edini način, da ste v življenju res zadovoljni, izpopolnjeni, je, da delate, kar verjamete, da je izjemno delo. In ustvarjati izjemne rezultate je možno le takrat, ko delate, kar res ljubite delati.

Če tega še niste našli, iščite dalje. Ne zadovoljite se z manj. Ko boste to našli, boste tako kot pri vseh stvareh, to močno začutili v srcu. In kot pri vsakem izjemnem odnosu, je tudi tu tako, da z leti postaja vedno boljše in boljše. Zato iščite dalje. Ne zadovoljite se z manj.

steve jobs zgodba o ljubezni in izgubi

 

Vaš čas je omejen. Ne zapravite ga tako, da živite življenje nekoga drugega. Ne ujemite se v dogme, kar pomeni slediti tujim navodilom in mnenjem. Naj glas ostalih ne preglasi vašega notranjega glasu intuicije. In najpomembneje: Imejte pogum, da sledite svojemu srcu in intuiciji. Nekako naravno vesta, kaj je najboljše za vas, kaj si resnično želite postati. Vse ostalo je drugotnega pomena."

Govor Steva Jobsa na Standfordu

 

Brezplačna E-knjiga:  NEUSPEHI USPEŠNIH
Česa se lahko naučimo iz neuspehov vseh tistih, ki so danes resnično uspešni in kako lahko to pomaga uspeti nam?

Neuspehi uspešnih
Brezplačna E-knjiga - česa se lahko naučimo iz neuspehov (tudi drugih).

Zapri