Paulo Coelho, Alkimist

alkimist paulo coelho

Preproste stvari so vedno nenavadne in samo modreci jih znajo razložiti.

Če videvaš zmeraj iste ljudi, kakor recimo v semenišču, sčasoma postanejo del tvojega življenja in ga naposled skušajo spremeniti. Nezadovoljni so, če ne živiš tako, kakor živijo sami. Vsi zmeraj natančno vedo, kako bi morali živeti. Nihče pa nikoli nima pojma o tem, kako bi naj živel sam.

Ljudje ne znajo krojiti svoje usode. Tako nas knjiga (Sveto pismo) navsezadnje pripravi do tega, da verjamemo v največjo laž na svetu: Da v določenem trenutku bivanja izgubimo oblast nad svojim lastnim življenjem, ki da mu od tistega trenutka ukazuje usoda. To je največja laž na svetu.

V mladosti vsak od nas natančno ve, kaj je njegova Osebna legenda. Ko smo mladi, se nam zdi vse preprosto, vse uresničljivo, ni nas strah sanjati in si želeti tisto, kar bi radi v svojem življenju uresničili. Kasneje pa nam neka skrivnostna sila hoče dokazati, da je Osebno legendo nemogoče uresničiti.

Tvoja želja je tvoje poslanstvo na tem svetu.

Uresničitev Osebne legende je človekova edina dolžnost. Vse je le eno. In če si nečesa res želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti te sanje uresničile.

Vsak človek ima možnost, da uresniči to, kar sanja.

Ljudje prezgodaj ugotovijo, kaj je smisel njihovega življenja. Morda zato tako zgodaj odnehajo.

Če že zdaj obljubljaš to, česar še nimaš, boš izgubil željo, da bi to sploh našel. Vsaka stvar ima svojo ceno.

Velikokrat smo pred odločitvijo med tistim, na kar smo vajeni, in tistim, kar si želimo.

Če hočeš najti zaklad, bodi pozoren na znamenja. Bog je v svet zapisal pot, ki ji vsak od nas mora slediti. Vse, kar moraš storiti, je to, da prebereš, kaj je zapisal tebi.

Nikdar ne pozabi, da je vse le eno. In ne pozabi na govorico znamenj. Predvsem pa ne pozabi hoditi po poti Osebne legende.

Skrivnost sreče je v tem, da vidiš vsa čuda sveta, a pri tem nikoli ne pozabiš na to, kar imaš v roki.

Če Bog tako previdno vodi živali, da vedno instiktivno vedo, kaj morajo storiti, potem zagotovo vodi tudi mene.

Svet je zame tak, kakršnega hočem videti, in ne tak, kakršen je v resnici.

Nenadoma je začutil, da lahko gleda na svet kot nesrečna žrtev nesramnega tatu ali pa kot pustolovec, ki išče svoj zaklad.

Če se bom naučil razumeti govorico, ki nima besed, bom razumel ves svet.

Bojim se uresničiti svoje sanje, kajti potem ne bi imel več ničesar, za kar bi živel. Bojim se, da bi me v resničnosti vse to strašansko razočaralo. Zato raje ostajam pri sanjarjenju.

Zmeraj moraš vedeti, kaj hočeš.

Ovce iščejo samo hrano in vodo. Mislim, da ovce nič ne naučijo, pač pa sem jaz tisti, ki se učim od njih.

Včasih je nemogoče obvladati tok življenja.

Odločitve so samo začetek nečesa, kar se še ima dogoditi. Ko se odločamo, se predamo mogočnemo toku, ta pa nas naplavi na kraj, ki si ga v trenutku odločitve nismo niti v sanjah predstavljali.

SREČA in NAKLJUČJE – to sta besedi, v katerih je zapisana govorica sveta.

Bližje ko smo svojim sanjam, toliko bolj je Osebna legenda tudi resnični smisel našega življenja.

Nihče se ne sme bati neznanega, zakaj vsakdo je sposoben ustvariti to, kar si želi in potrebuje.

Vse, kar obstaja pod površjem in na površju Zemlje, se neprestano spreminja, zakaj Zemlja je živa: ima svojo dušo. Del njene duše smo, a le redko se zavedamo, da ta dela zmeraj nam v prid.

Vsak se uči na svoj način. Njegov način ni moj in moj način ni njegov. Toda oba iščeva Osebno legendo in zato ga spoštujem.

Ne živim v preteklosti, niti v prihodnosti. Vse, kar imam, je sedanjost. Samo ta je pomembna. Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek.

Vsak, ki išče Osebno legendo, mora preko preizkušnje vztrajnosti in poguma.

LJUBEZEN – najpomembnejša in najmodrejša beseda govorice, ki jo svet govori in ki jo v globini svoje duše razumejo vsi ljudje na Zemlji. Ljubezen zahteva bližino ljubljene osebe. Ko ljubimo, imajo stvari več pomena.

Zakaj bi želel vedeti, kaj te čaka v prihodnosti? Če te čaka kaj lepega, bo to prijetno presenečenje. Če pa te čaka kaj hudega, boš trpel že mnogo prej, preden se dogodi.

Pogum je najpomembnejši dar tistega, ki išče Osebno legendo.

Vsebina je vzeta iz knjige Alkimist, avtor Paulo Coelho