BEING-THE-STRONG-MAN-A-WOMAN-WANTS Elliott KatzPovzetek knjige Timeless wisdom on being a man, Elliott Katz

Celotna knjiga je opeta v zgodbo, kako se pogovarjata vnuk in dedek, kateri je ravno praznoval zlato poroko s svojo ženo. In ga vnuk sprašuje, kako sta lahko skupaj toliko časa, saj se on nikakor ne razume s svojo ženo že po nekaj letih …

Zdrava ženska želi močnega moškega, kateri sprejema odločitve, na katerega se lahko zanese, kateri najde najboljše plati svoje ljubljene, moškega, kateri naredi pravo stvar (in ne najlažjo ali najbolj popularno stvar).

Ko pride v odnosu do težav, je lažje kriviti drugega kot prevzeti odgovornost. Potem spoznaš, da je partnerski odnos ogledalo in vse te težave so priložnosti za osebno rast.

Biti v partnerskem odnosu je kot da bi plesal. Če ON ne vodi, ONA ne more slediti.

Ženska želi moškega, ki je trden in odločen. Tako se ženska počuti varno in ljubljeno. Želi možatega moškega, ki jo lahko obvaruje. Moškega s hrbtenico. Moškega, ki ve, kaj hoče. Le tako ga lahko spoštuje. In le tako lahko izpolni njene čustvene zahteve.

Težko je občudovati moškega, ki ves čas govori o svojih težavah.

Ženska želi občudovati svojega moškega in se zgledovati po njem. Ampak ob tem ne želi, da on gleda na njo, kot da je nižje, manj od njega. Ženska želi, da moški prevzame kontrolo, vendar ne, da jo kontrolira.

Zelo pomembno je, da moški vodi družino do skupaj zastavljenih ciljev. Vedno. Tudi če je utrujen, slabe volje …

Ironija je, da včasih moški želi zadovoljiti svojo žensko, se ves čas trudi, a je nikakor ne more zadovoljiti. Če bi ji pokazal, da točno ve, kaj sam hoče, bi ga ona bolj spoštovala. In tako bi dosegel več. Ni dovolj, da rečete: »Ah, ni pomembno, bom pustil na miru …« Ne, partnerja se morata spoštovati in podpirati.

Mussolinijeva hčer je rekla, da je bila mama tisti pravi diktator v hiši. Winstona Churchila so vprašali ali verjame, da bodo leta 2000 svetu zavladale ženske, in je odgovoril: »Še vedno bodo vladale, kaj ne?«

Prodajalec avtomobilov je štel, pri koliko primerih ŽENSKA odloči, kateri avto bo moški kupil, moški se potem le strinja in ga kupi. Šele pri šestem primeru, je MOŠKI rekel: »Tega bom vzel,« in se je ženska strinjala. Prodajalec komentira: »Super, vsaj en moški, ki je prevzel kontrolo in odločil.« In ta moški malo sramežljivo doda: »Moja žena mi je rekla, za katerega naj se odločim …«

Bili boste zelo nesrečni in razočarani, če mislite, da je denar in obilje dovolj, da ste pravi oče družini.

Židje imajo lep običaj, ko častijo umrle. Del tega ima naziv: »Moj oče, moj učitelj,« in ne: »Moj oče, ki mi je plača vse, kar sem hotel.«

Moški rabi biti vodja svojih otrok. Mora jih naučiti, kaj je prav in kaj narobe, in kako se soočati s težavami v življenju. Mora jim pomagati odrasti. To so očetje počeli tisoče let. Stvari so se izredno spremenile, ko so očetje začeli odhajati od doma, na delo, od jutra do večera. In otroci so odraščali z ŽENSKO, mamo, včasih z varuško, ŽENSKO, se učili od učiteljic v šolah, ŽENSK …

Razlika je med »biti močan moški« in biti »obseden s kontolo, controlling«. Biti močan je težko delo. Pomeni sprejemati odgovornosti za vse, kar se dogaja, vzeti vodenje v svoje roke, najti rešitve v vsakem problemu. Biti »controlling« pa pomeni, da ženska nekaj želi, vi pa zahtevate, da vaša obvelja, za vsako ceno, samo zato, da ste glavni. Če vztrajate pri nečem, kar kaže na to, da vam je mar le zase – to je »controlling«. Ko pa postavite cilj, ki kaže na to, da vam je mar za vašo ljubljeno, in ostajate pri tem ne glede na vse, to je biti močan.

Poslušajte žensko in njene nasvete. In upoštevajte, če so dobri. A odločite se sami. Če ji boste pa le avtomatsko sledili, brez da bi se zanašali na svojo presojo, lahko vaše življenje postane pekel.

2000 let nazaj so rekli, da ostaja 3 vrste življenj, ki niso življenja.

  1. Lačen človek, ki mora jesti za sosednjo mizo, da preživi.
  2. Oseba s telesom, ki je polno bolečin.
  3. Moški, kateremu vlada ženska.

Torej – prisluhnite ženski in njenim idejam. Potem pa uporabite sovjo presojo. Morate biti fleksibilni in pripravljeni sprejemati kompromise. Nikakor pa ne popuščajte pri stvareh, za katere veste, da so napačne. In prav pri najtežjih odločitvah in preizkušnjah se pokaže, ali ste močan moški.

Na moškemu je odgovornost, da bodo stvari potekale, kot morajo. Če je vreden, mu bo ženska sledila in pomagala. Če ni vreden, bo proti njemu.

Res je, da je v začetku lažje postaviti meje. A nikoli ni prepozno za popraviti zvezo, popraviti odnos!

Če res verjamete, da si zaslužite spoštovanje, ne boste sprejeli ničesar manj. In boste tudi reagirali tako, da vas bodo spoštovali.

Biti močan moški pomeni, da sprejmete popolno odgovornost, da boste stvari izboljšali. Ne krivite svoje žene za situacijo, kakršna je, za dejanja, katera ste naredili. To deluje zelo ne–moško. Sami ste odgovorni. Nehajte kriviti druge!

Ne krivite njenih prijateljev, niti njene vzgoje, kako je vplivala nanjo, da je taka, kot je. Spremenite lahko le sebe in svoj pogled na njo.

Zakaj izgleda, kot da ženska želi voditi, biti glavna, zakaj kritizira moškega? Vedno je v ozadju nek NAMEN. Morda ga želi testirati, kako je močan, če ima hrbtenico. Ker se le tako lahko prepriča, če jo lahko zavarujete, če se lahko počuti varno.

Vsaka preizkušnja, ki jo imate v življenju, je vaša priložnost za rast. Večja kot je, več se lahko naučite iz nje.

»Nič ni narobe z mano. Z vsemi se odlično razumem, le s svojo ženo ne.« Seveda, saj vas prav žena najbolj pozna od vseh ljudi – pozna vse vaše slabosti in vse vaše prednosti. In prav zato vam lahko najbolj pomaga »zrasti«.

Ljubezen in dajanje prideta skupaj. Če moški nekaj podari, da ženski, s tem poveča svojo ljubezen do nje. In če ženska nekaj da, podari moškemu, to ne pomeni, da jo bo zato imel moški raje. Ampak s tem se njena ljubezen do njega poveča. Zato je potrebno v zvezi ves čas dajati, da ohranjamo svojo ljubezen do partnerja. In ne da jo pridobivamo od njega.

Imeti morata skupne cilje! Morata vedeti, kaj želita in morata imeti plan, kako do tja. Pogovarjajta se o tem. To vama bo dajalo upanje in vero v težkih časih.

Da pa lahko vodite svojo družino, morate vedeti, kaj se z njimi dogaja. Zato jih pozorno poslušajte, vprašajte, kako se počutijo, kaj se z njimi dogaja, spremljajte njihova življenja, aktivnosti … Če imajo ljudje občutek, da vam je mar za njih, bodo lažje sprejeli vaše vodenje.

»People don't care how much you know until they know how much you care.«

Dobro razmislite, preden nekaj storite, preden reagirate. Ne zgolj slediti čustvom.

Če želi ženska delati,  ustvarjati, moški tega pa ne želi (želi imeti ženo le doma, kot gospodinjo), se moški moti.