Brazilija: sladko sadje, kokosi na vsakem koraku, pivo Petra, prikupne opice in kilometri rajske plaže. 

Ilhéus Brazilija

V to eksotično okolje sem tokrat prišla na povabilo Stanke in Franca Jagra. Tam imata svojo fazendo - posestvo, na katerem imata poleg hišice z bazenom hektare zemlje, na kateri dobita kokose, banane, ribe v ribniku, zelenjavo ... Ovito v bujno zelenje daje prijeten hlad v sicer vročem podnebju. 

Premalo časa je bilo, da bi kaj bolj raziskali ta del Brazilije - Bahio, blizu mesta Ilhéus. Šli smo le na FAZENDO VIDA. Žalosten je bil pogled na to propadajoče posestvo, za katerega se vidi, da je bilo zgrajeno z dušo in srcem. Zgradila ga je Slovenka Vida Vidmar, dokaj poznana v duhovnih krogih. Na FAZENDO VIDA so prihajali ljudje s celega sveta. Tam so imeli meditacije, predavanja o duhovnosti, vegetarijansko hrano … in predvsem stik z naravo. Ne, tam ni interneta, ni niti signala za telefon. Je pa izvirska voda, reka z zdravilnim blatom, bujno rastje ... in kar nekaj komarjev. 

Vidino vodilo je bilo: živeti za danes. Včeraj je zgodovina, jutri je skrivnost, današnji dan je darilo, ki ga ni nikoli zavrgla ali odklonila, ampak se ga razveselila. 

Nekdaj uspešna poslovna ženska je v Nigeriji pomagala postaviti tovarno gospodinjskih aparatov Gorenje s 300 delavci. K njej na dom so prihajali vladni ministri, nekajkrat se je srečala celo z jugoslovanskim in nigerijskim zunanjim ministrom. V njeni težnji po ustvarjanju in grajenju je imela tudi pomembno vlogo pri ustvarjanju temeljev slovenske industrije osebnih avtomobilov.

Kljub zavidljivi poslovni karieri je iz leta v leto bolj čutila, da je njeno poslanstvo drugje. V nigerijskem svetišču Osun je dobila močno sporočili in vedenje – moja pot je drugje … V duhovnosti. Pomagati ljudem pri premagovanju težav in jim dati vero v moč misli, saj so misli žive sile. Pri 56. letu starosti je spakirala majhen kovček in šla po svetu. Ni vedela točno kam, vedela pa je, da bo začutila, kje bo njeno mesto. Pravi prostor za uresničevanje tega poslanstva je začutila v Braziliji, blizu mesta Ilhéus. Tam je svoje tretje življenjsko obdobje posvetila duhovnosti.

Kupila je več hektarov veliko posestvo in ga preuredila v velik, lepo zasajen in urejen park, zgradila nekaj hišic za bivanje, pomol za skok v rečni rokav, skupen prostor za predavanja in vsakemu obiskovalcu fascinantno piramido za meditacije. Z leti je to postajalo vedno bolj znano območje z imenom Fazenda Vida. Ker podjetniške žilice človek ne more zanikati, kaj šele potlačiti, je tudi tu našla poslovno priložnost in uredila nekaj jezer za gojenje rakov, ki so postali dobičkonosen posel. A večji del srca je posvetila obiskovalcem fazende, ki so vsak dan izvajali vodene meditacije in duhovne vaje, zaradi česar je bilo vedno več pričanj o ozdravitvah in življenjskih premikih ljudi.

Maya Angelov je nekoč zapisala, da bodo ljudje pozabili, kar ste rekli, ljudje bodo pozabili, kaj ste naredili, a nikdar ne bodo pozabili, kako se se ob vas počutili. Veliko ljudi še danes razlaga o prijetnih občutkih, ki so jih imeli na Fazendi Vida. 

Med njimi tudi Franc Jager, ustanovitelj trgovin Jager, ki se je tu prvič bolj poglobljeno srečal z duhovnostjo. Vida mu je takrat dala knjigo Učbenik življenja, Martin Kojc. Vedno je cenil ljudi, ki gradijo, namesto da bi rušili, ki ustvarjajo, namesto da bi lenarili. Vida, takrat stara že okoli 80 let, mu je bila tam inspiracija.

Leta kasneje je tudi sam v bližini kupil posestvo, kamor se s partnerko rada umakneta med našo zimo. Ker s Francem ravno piševa knjigo o njegovi poslovni poti, sem bila delček tega raja deležna tudi jaz. 

Hvala, Franc in Stanka! Vem, da se bom še velikokrat v mislih rada vračala na te dni - na prečudovite sončne vzhode in stalno šumenje morja, na kavico ob morju pri vedno nasmejanem paru in obiske malih opic, na kokosovo vodo in na božansko okusno sadje, na večere v bazenu pod zvezdicami in na dolge večerne sprehode ... Pa tudi na brazilske kopalke - ja, Brazilke so res seksi. 🙂