fokus upravljanje s casom meta groseljPovzetek knjige FOKUS; Vzemi si čas zase in za svoj uspeh! Avtorica: Meta Grošelj

Ogromno časa nam je znotraj delovnih ur prikrito »ukradenega« zaradi distrakcij ali motilcev, ki nam vsem sistematično jemljejo fokus, ki ga potrebujemo, da delo opravimo v doglednih rokih. Loviti pozornost je danes težko.

Če smo pred leti upravljali čas, danes upravljamo svojo pozornost. Mora biti zavestno pod našo kontrolo. Komu jo bomo namenili? Kdaj? In koliko? Vse to so danes ključna vprašanja učinkovitosti mentalnega dela.

Vse, kar ni akcija, je DISTRakcija.

Kljub temu da imamo v sodobnem svetu na razpolago toliko »pametne« tehnologije, živimo precej neumna življenja. Orodja, ustvarjena z namenom, da nam pomagajo ustvariti več, nas dejansko onemogočajo. Sistematično nam kradejo pozornost, ki jo potrebujemo, da se osredotočimo in delo zaključimo.

Tako smo danes dvakrat bolj utrujeni, imamo občutek, da se delavnik skoraj nikoli ne neha in da opravljamo delo dveh, treh ljudi.

Na naših »pametnih« delovnih orodjih ves čas plešejo, skačejo, piskajo in pingajo vabljive vsebine, ki se jim začuda ne moremo upreti. Zdijo se tako zelo pomembne, nujne in aktualne.

Danes živimo v tako imenovani »ekonomiji pozornosti«, v kateri je naša pozornost dobila menjalno vrednost. Kot bi bila dobrina. Predmet. Stvar.

Zaposleni pri Googlu, Twitterju, Facebooku …, ki so pravzaprav soustvarili ta zasvajajoča okolja, se sami oddaljujejo od interneta, naročajo svojim IT strokovnjakom, naj jim montirajo »varovala« pred surfanjem ali nalaganjem
aplikacij ter zaklepajo svoje pametne telefone v trezorje, da do njih ne morejo dostopati.

Pojem »ekonomija pozornosti« – celo izraz – prihaja iz izvorne celice te industrije, naravnost iz levjega brloga. 

Za globok fokus se je namreč treba potopiti v enako zabaven svet domišljije. Zapustiti morate glasnost mreže in se predati tišini svoje notranjosti.

Zavestno si morate dovoliti, da se zapeljete globoko. Globlje ko prodrete, več genialnosti najdete. Več dogajanja.

Produktivnost je rezultat absolutne hitrosti zaključevanja nalog.

Adderall, Ritalin in Concerta so samo nekatera od zdravil na recept, ki so na trgu znani kot »stimulansi pozornosti«. Ti so postali v ZDA najhitreje rastoči produkt farmacevtske industrije kot tudi črnega trga prodaje drog – v zadnjem desetletju.

»Ko se za nekaj ODLOČITE, se OD ostalega LOČITE.«

Če imate težavo s samoorganizacijo, obstaja velika verjetnost, da vas premočno mamijo impulzi. In ne gre za bolezen specifične generacije – da ne boste mislili, da ste imuni, če ste babyboomerji, generacija X, Y ali milenijci.

Produktivnost ni enostavna. Če bi bila enostavna, bi bili uspešni vsi ljudje na tem svetu. Pa niso. Kajti sposobnost vzdržati nivo bolečine je sposobnost redkih.

Moje mnenje je, da je današnja družba močno podtrenirana, ko govorimo o osredotočenosti.

»Kreativnost rabi varnost, da se lahko izrazi.«

Ugotovila sem, da bistvo produktivnosti ni v presežku časa – bistvo je v njegovem pomanjkanju. Manj imaš časa, hitrejši si!

Več ko sem imela discipline, več sem imela kreativnosti. 

Spoštovanje svojega časa kaže na spoštovanje samega sebe.

Ključna pravila jasnih časovnih meja

  1. Prva jasna meja: prihod-odhod.
  2. Druga jasna meja: pravilo jutranje akcije
  3. Tretja jasna meja: 120-minutni šprinti
  4. Četrta jasna meja: maili
  5. Peta jasna meja: dan brez sestankov
  6. Šesta jasna meja: združevanje telefonskih klicev
  7. Sedma jasna meja: jasne meje dopusta in prostih dni
  8. Osma jasna meja: jasen ritem prehranjevanja
  9. Deveta jasna meja: rituali športa
  10. Deseta jasna meja: sledite urniku brez izjem

Ocenjujte se takrat, ko ste delo zaključili. In izboljšujte. Početi oboje skupaj je namreč sizifovsko in ne pripelje nikamor.

Rutina namreč izčrpava. Rituali opolnomočijo.

Ne obljubljate več fokusa, kot ste ga pripravljeni vložiti. Od kakovosti vašega fokusa je namreč odvisna kakovost vašega življenja.

Meja med spoštovanjem in udinjanjem je nevidna in zelo hitro ste na drugi strani. Na napačni strani. Če samo kimate, ste na dobri poti, da v vsakem primeru izgubite spoštovanje.

Čas je. Vzeti si ga je treba.

Zavrnitev zares ni zavrnitev. Je priložnost, da jasno in glasno naznanite svoje spoštovanje do lastnih prioritet.

»Vaše sanje sodijo v VIP ložo, naj ne sedijo v čakalnici.«

Cilji so namreč kot semena, ki jih vržete v zemljo. Na vas pa je, da se odločite, katerega od ciljev boste zalivali. Kdaj. Koliko.

Fizična kondicija, vitamini in minerali ter socialna mreža so točno tiste tri stvari, ki vam omogočajo odpornost na visoke nivoje stresa.

Ravno pomanjkanje dopamina sproža brezvoljnost in čustveno praznino, ki jo čutijo ljudje ob izgorevanju strasti za delo in življenje. Dobra doza pa je ključna tudi za ustvarjanje opogumljajočega učinka samozaupanja, ki je ključno za dobre rezultate!

»Da bi slišali tihi glas v sebi, morate utišati glasni šum okolja.«

Najpomembnejša stvar, ki se je lahko naučite v življenju, je zaupati samim sebi.

Če razmišljate, ustvarjate in gradite. Če dvomite, podirate.

»Če morate komu zaupati, zaupajte sebi.«

Iz knjige FOKUS, Vzemi si čas zase in za svoj uspeh! Avtorica: Meta Grošelj