marjan rus karma na kroznikuKarma na krožniku; avtor Marjan Rus

Ali lahko s primernim odnosom do vseh bitij resnično zaživimo srečno življenje?

"Površen človek verjame v slepo srečo, močan pa v vzrok in posledico." (Ralph W. Emerson)

V življenju nenehno vplivamo na okolje, okolje pa nam v skladu s tem, kar pošljemo vanj, vedno vse povrne. Če delamo dobro, bomo dobroto tudi prejemali.

V knjigi Življenje je pravično (17) je zapisano, da ta zakon vsaj delno poznamo in sprejemamo vsi ljudje: »Če v službi garamo, pričakujemo večje plačilo. Če preveč jemo in se malo gibljemo, se zredimo. Če smo do nekoga prijazni, se nam prijaznost povrne. Če vozimo prehitro skozi ovinek, nas zanese s ceste.« Po zakonu karme ima vsaka misel, beseda ali dejanje bodisi dobre bodisi slabe posledice, ki jih bo človek deležen v prihodnosti. Pri tem ni pomembno, ali človek zavestno izgovori besedo in stori dejanje ali pa se tega ne zaveda.

Nasilje znotraj nas VEDNO rodi nasilje zunaj nas. In mir znotraj nas VEDNO vpliva na okolico zunaj nas. Karma poskrbi, da vse, kar pošiljamo v okolico, slej kot prej izkusimo na svoji koži. Zato je tako pomembno, da smo v življenju čim bolj umirjeni in ljubeči, saj to prenašamo tudi na ljudi, živali in naravo, nazadnje pa se vse vrne k nam.

Nekoč so se ljudje do živali in narave vedli veliko bolj spoštljivo. Danes pa zaradi popolnoma egoističnega pogleda na svet uničujemo vse pred seboj: »Na mestu, kjer je bila prej džungla, so pašniki za živino, plodna zemlja izginja, voda je zelo onesnažena, prav tako zrak. V veliki meri se je to zgodilo zaradi megalomanske proizvodnje mesa,« piše v knjigi Razcvet zavesti (121).

Če bi svoje življenje vzeli pod drobnogled, bi opazili, da naš odnos do živali pušča zelo bolečo in globoko sled. Nikakor nočemo dojeti, da v ozadju našega prehranjevanja deluje nevidna sila, ki je odgovorna za srečo, mir in zadovoljstvo v naših življenjih.

Zavedati se moramo, da bolj ko nekaj zanikamo (tlačimo v podzavest), močnejši vpliv ima to, kar zanikamo, na naše zdravje in življenje.

Kot razumna človeška bitja bi se morali odločiti, kakšen odnos bomo zavzeli do živali. Ali jih bomo ljubili ali pa ubijali za prehrano, je odvisno le od naše usmerjenosti oziroma odnosa. Kakšen bo ta odnos, pa je odvisno tudi od besed, ki jih v življenju izbiramo in izgovarjamo. V besedah se skriva ogromna moč. Z močjo besede lahko nekoga ubijemo ali pa ga povzdignemo v višave.

Vsi ljudje na tem planetu so v svojem bistvu ljubeča bitja. Večina ljudi ima rada živali in si želi živeti v svetu, ki bo boljši za vse.

Naše poslanstvo pa je, da razširimo svoj omejen pogled in odpremo srce za ljubezen do vseh živalskih vrst.

"Če bi resnično ljubili sebe, ne bi mogli škodovati drugim." Buda

V knjigi Življenje je pravično (27) je zapisano: »Dejstvo je, da se v tem neusmiljenem, krvoločnem, porabniškem svetu večina izmed nas velikokrat sooča s skušnjavo, da bi zatajili svoja načela. V trenutku, ko nečemu v zunanjem svetu damo prednost, zlahka pademo
v skušnjavo, da bi preslišali pomisleke svoje vesti. Ko smo okusili polno mero »sladkega«, s čutnimi užitki napolnjenega življenja, se lahko tako navežemo nanj, da ga nismo več pripravljeni opustiti.«

Če želiš biti srečen v življenju, potem se moraš začeti spraševati, kaj želiš življenju dati? Kar daš, se ti vedno povrne. Ali: kar daš, ostane za vedno tvoje. Ko dajem dobroto, usmiljenje in ljubezen, to tudi prejmem. Če pa drugim počnem slabe stvari, jim zadajam bolečino ali jim posredno, zaradi uživanja mesa, celo vzamem življenje, bom tudi sam prejemal le slabe stvari in trpljenje.

Če pa se ne bomo odpovedali nasilju do drugih živih bitij in ukoreninjenemu, staremu načinu prehranjevanja, bomo morali bolečino in trpljenje izkušati znova in znova, vse dokler se ne bomo naučili lekcije ljubezni in dokler ne bomo uvideli, da je vse v naravi med seboj povezano ter da obstaja pravzaprav ena sama vesoljna Ljubezen. Z enakimi težavami se bomo morali spopadati tako dolgo, dokler se nanje ne bomo zmogli odzvati z ljubeznijo. Karma poskrbi, da se iz življenja v življenje učimo ljubezni in čedalje večjega sprejemanja – sebe, drugih in vsega stvarstva. Je naša Učiteljica, ki nas nenehno usmerja na pot zavestnega in ljubečega življenja.

Iz knjige KARMA na krožniku, Marjan Rus