najbogatejsi clovek v babilonu george s clasonPovzetek knjige Najbogatejši človek v Babilonu; Kratkočasne in poučne povesti, ki razkrivajo večne skrivnosti služenja, varčevanja in vlaganja denarja; avtor George S. Clason

"Prebivalci mesta Babilon so bili prvi inženirji, prvi astronomi, prvi matematiki, prvi finančniki in prvi, ki so imeli pisavo. Bili so tudi prvi, ki so imeli denar kot plačilno sredstvo. Dolga tisočletja so ponosno obzidje Babilona zmlela v prah, obdržala pa se je modrost mesta. Denar se danes podreja enakim zakonom kakor pred šest tisoč leti, ko so ulice Babilona polnile množice uspešnih ljudi."

Denar prihaja v obilju tistim, ki razumejo preprosta pravila njegovega služenja: 

 • Začnite pitati svojo denarnico. 
 • Nadzirajte svoje dohodke. 
 • Naj se vaše zlato razmnožuje. 
 • Svoje zlato varujte pred izgubo. 
 • Vaše prebivališče je dobra naložba. 
 • Priskrbite si dohodke za prihodnost. 
 • Povečajte svoje sposobnosti za služenje denarja. 

Naša dejanja ne morejo biti modrejša od naših misli. Naše mišljenje ne more biti modrejše od našega razumevanja. 

Babilon je najbogatejše mesto tistega časa postal zato, ker so bili njegovi meščani najbogatejši ljudje svojega časa. Znali so ceniti vrednost denarja. Pri služenju denarja so upoštevali razumna finančna načela. Ta so upoštevali tudi pri varčevanju in vlaganjih, s katerimi so ustvarjali nov denar. Njim je uspelo tisto, po čemer hrepenimo vsi, namreč zagotoviti si dohodke v prihodnosti. 

Babilonsko obzidje je izjemen zgled človekove potrebe in želje po zaščiti. Ta želja je prirojena vsem pripadnikom človeštva. Danes ni nič manj močna kakor takrat, vendar pa imamo obsežnejše in boljše načrte za doseganje istega cilja. V našem času se lahko - po zaslugi obzidja zavarovanj, prihrankov in zanesljivih naložb - zavarujemo pred nepričakovanimi tragedijami, ki lahko udarijo prav vsak dom in obiščejo vsako ognjišče. 

 • Denar je pripomoček, s katerim merimo "tuzemski" uspeh.
 • Denar omogoča uživati najboljše na Zemlji. 
 • Denar pride v obilje tistim, ki dojamejo preproste zakone služenja denarja. 
 • Denar se danes podreja enakim zakonom kakor pred 6000 leti, ko so ulice Babilona polnile množice uspešnih ljudi. 

"Pomagal si mi razumeti, zakaj nisva bila nikoli bogata. Nikoli nisva iskala bogastva. Ti si potrpežljivo delal, da bi se naučil izdelovati najboljše kočije v Babilonu. Vsa tvoja prizadevanja so bila usmerjena v to. In to si tudi dosegel. Sam sem si prizadeval postati spreten pri igranju na liro. Tudi meni je to uspelo. Uspemo pač v tistem, čemur namenimo največ prizadevanj. Če bi si prizadevala biti bogata, bi verjetno to postala."

Če si niste ničesar pridobili, marveč ste od takrat, ko smo bili mladi, samo živeli iz leta v leto, pač ne poznate zakonov pridobivanja bogastva ali pa jih ne spoštujete. 

Usoda je zla boginja, ki nikomur ne prinese trajnih dobrin. 

V mladosti sem gledal okrog sebe in opazil vse dobre stvari, ki prinašajo srečo in zadovoljstvo. Dojel sem, da bogastvo množi srečo in zadovoljstvo. 

Za uresničitev zaželjenega cilja biti bogat potrebujem čas in znanje. Časa imajo vsi ljudje dovolj. Vsi ste potratili veliko časa, ki bi ga lahko sicer porabili za to, da bi obogateli. Učenje? Mar nas ni naš dobri učitelj učil razlikovati dve vrsti znanja: eno o stvareh, ki jih poznamo, drugo pa o tem, kako odkriti tisto, česar ne vemo? 

Sonce, ki sije danes, je sonce, ki je sijalo tudi takrat, ko se je rodil tvoj oče, in bo sijalo, ko bo umrl tvoj zadnji vnuk. Misli mladih so svetle, kakor meteor, ki pogosto preleti nebo, modrosti starih pa so kakor zvezde stalnice, ki nenehno svetijo, da lahko mornar po njih uravnava svojo plovbo. 

Bogastvo raste kakor drevo iz majhnega semena. Prvi bakreni belič, ki ga boš shranil, bo seme, iz katerega bo zrastlo drevo tvojega bogastva. Prej ko ga posadiš, prej bo zrastlo. Bolj prizadevno ko boš gojil to drevo in ga zalival z nenehnim varčevanjem, prej se boš hladil v njegovi prijetni senci. 

Če boš potreboval nasvet o draguljih, ga poišči pri trgovcu z dragulji. Če želiš vedeti resnico o ovcah, pojdi k pastirju. Nasvet je stvar, ki jo hitro damo, bodi pa pazljiv in spoštuj samo tiste, ki si to zaslužijo. 

Priložnost je ohola boginja, ki ne izgublja časa za nepripravljene. 

Moč volje ni ničesar drugega kot trden namen, da opravimo nalogo, ki smo si jo zadali. Če si zadanem neko nalogo, jo bom izpolnil ne glede na to, ali je velika ali majhna. 

Bogastvo raste povsod tam, kjer ljudje vlagajo svojo energijo. 

Opazujte stare ljudi in ne pozabite, da boste v prihodnosti tudi vi stari. Zato svoje blago vlagajte kar najbolj pazljivo, da ga ne bi izgubili. 

Majhen, a zanesljiv zaslužek, je dragocenejši kot tveganje.

Uživajte v življenju, dokler ste živi. Nikar se pretirano ne naprezajte niti ne poskušajte privarčevati kar največ. Če je desetina vaših dohodkov največ, kar lahko zlahka date na stran, naj ta odstotek zadošča. Živite po svojih zmožnostih, ne postanite skopuh, ki se boji porabiti denar. Življenje je dobro in polno lepih stvari, v katerih moramo uživati. 

Bogastvo Babilona je nastalo kot posledica modrosti prebivalcev. 

Koliko vase je včeraj imelo prazno denarnico? Vsi. Vendar pa ne zaslužite vsi enako. Nekateri zaslužijo več. Nekateri morajo preživljati večje družine. Pa vendar so na koncu vse denarnice enako prazne. Tisto, kar imenujemo naši "nujni stroški", bo vselej raslo sorazmerno z rastjo naših prihodkov, razen če se temu ne upremo. 

Vsi ljudje imajo več želja, kot jim lahko ustrežejo. 

Človekovo bogastvo ni v beličih, ki jih ima v denarnici, marveč v dohodkih, ki jih ti ustvarijo, v zlatem viru, ki nenehno teče v denarnico in skrbi za njeno debelino. 

Preden se ločite od svojega zaklada, pazljivo preučite, ali ga lahko tudi varno dobite nazaj. Nikar ne pustite, da bi vas zapeljale mamljive želje, da bi hitro obogateli. 

Človek mora poskrbeti, da bo dobival dohodke v dneh, ki prihajajo, v dneh, ko ne bo več mlad, in tudi zato, da poskrbi za varnost svoje družine, če bi se zgodilo, da jo prezgodaj zapusti. 

Človek, ki spoštuje sebe, mora narediti nekaj stvari: 

 • Kar najhitreje mora vrniti vse dologve, medtem pa ne sme kupovati ničesar, česar ne more plačevati. 
 • Skrbeti mora za člane svoje družine, da bodo o njem govorili samo dobro. 
 • Napisati mora oporoko za primer, da bi ga bogovi poklicali k sebi, da si bodo njegovo premoženje lahko častno in pošteno razdelili. 
 • Biti mora sočuten s poškodovanimi ali prizadetimi v nesreči in jim pomagati. Ljudem, ki jih ima rad, mora delati dobra dela. 
 • Povečati moč učenja. Tako postanete tudi modrejši, spretnejši, poleg tega pa se boste tudi začeli spoštovati. Tako boste pridobili tudi samozavest, nujno potrebno za doseganje skrbno izbranih želja. 

Sreče ne moremo pritegniti z omahovanjem. Srečo prikličemo s tem, da izkoristimo priložnosti. 

Tisti, ki imajo zlato, ga brez modrosti hitro izgubijo, z modrostjo pa ga lahko tisti, ki ga nimajo, pridobijo. 

Če bi rad pomagal prijatelju, stori to tako, da ne prevzameš prijateljevega bremena. 

Lepo je pomagati ljudem v težavah. Pravilno je tudi pomagati tistim, ki jim usoda ni bila mila. Lepo je pomagati tistim, ki so se podali na pot uspeha, in stremijo k temu, da bi postali ugledni meščani. Vendar pa je treba to pomoč modro dati, kajti lahko se zgodi, da zaradi svoje želje, da bi jim pomagali, sami prevzamemo breme, ki je sicer njihovo. 

Boljša je majhna pazljivost kot veliko obžalovanje.

Duša svobodnega človeka življenje pojmuje kot zaporedje težav, ki jih je treba rešiti, in jih tudi reši, duša sužnja pa se pritožuje: "Le kaj sploh lahko naredim, ko pa sem samo suženj?"

Povzeto iz knjige Najbogatejši človek v Babilonu, avtor George S. Clason