NASA-blog-Ivo-BoscarolAvtor: IVO BOSCAROL

Ena redkih knjig, katero sem prežvečila od začetka do konca brez premora. In ja, priznam, tudi solzica ponosa in sreče se je utrnila. Imela sem izjemen občutek ponosa ob branju teh vrstic in počutila sem se pomembno kot del te zgodbe, slovenske zgodbe uspeha.

Tokrat vam ne morem napisati obnove knjige. Zakaj? Ker je to blog - zapiski Iva Boscarola, ki jih je pisal na njihovem tekmovanju za nagrado NASE. Od začetka, od same ideje in odločitve, da gredo na to tekmovanje, do samega konca, ko so osvojili prestižno nagrado NASE. V bistvu je bila to že tretja zmaga zapovrstjo na Nasinih Stoletnih izzivih. Prejeli so tudi najvišjo denarno nagrado za letalstvo v zgodovini!

A pot ni bila enostavna. Nikakor ne. Polna "živčnih vojn", zapletov, neznanih poti, rizikov ...  Hehe, pa tudi smešnih in prisrčnih komentarjev na zapiske Iva Boscarola, katere so prav tako objavili v knjigi. Se moraš nasmejati ... 🙂

Končno sem razumela (vsaj približno) kakšen izjemen dosežek je to. Majhna Slovenija, majhno podjetje, omejena količina financ za inovacije, majhno število strokovanjakov .... v primerjavi s svetovnimi silami. A dosežek, ki so ga dosegli Ivo Boscarol in podjetje Pipistrel, je resnično revolucionaren v letalskem prometu. Res se ne morem načuditi izjemnosti tega človeka in podjetja ...

Naj naštejem le nekaj nagrad, ki so jih poleg omenjene nagrade prejeli: Ivo Boscaro je bil osebnost meseca po mnogih slovenskih medijskih časopisih in televizijah, dobili so nagrado častnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu, nagrada revije Popular Science (ki je njihovo letalo uvrstila med 10 najboljših inovacij v letu 2011 na področju letalstva in vesoljske tehnologije), nominacijo Londonskega muzeja Oblikovanja za uvrstitev njihovega letala na razstavo leta 2012, Iva Boscarola je fundacija Who is Who uvrstila na seznam najpomembnejših Zemljanov ... Podjetje Pipistrel si je osebno ogledal lastnik podjetja Google - Larry Page. Na uradni spletni strani NASE je bilo na naslovnici Pipistrelovo letalo - izjemen dosežek in prepoznavnost za Slovenijo!

Bilo je še mnogo ostalih dosežkov. Posebej je izpostavljeno uradno odlikovanje predsednika Republike Slovenije podjetja PIPISTREL d.o.o. za njegov prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije ter za uveljavljanje zmagovite inovativne filozofije, s katero je tudi Slovenijo postavil med tehnološke velesile z ZLATIM REDOM ZA ZASLUGE.

Priporočam to knjigo, saj krepi narodni ponos, pogum, inovativnost in nam pokaže podjetnišvo v izjemno pozitivni luči!