Povzetek knjige O ČEM PA VI SANJATE?, avtorica: Maja Buzakovič

Tisto, o čemer se moramo odločiti, je, kaj narediti s časom, ki nam je dan. – J. R. R. Toliken

Čas – ta mogočni vladar vseh nas. Tih, miren in večen za svet, a začasen za posameznika. Tako blazno dolg, vendar kratek za človeka. Povsem neskončen, a končen za nas, smrtnike. Vselej enak, povsem abstrakten, kot da sploh ne bi obstajal, vendar tako navzoč v naših življenjih. Čas je do vseh enak, ne dela razlik, za vsakogar teče enako hitro. Ljudem je v tej večnosti namenjen le drobcen trenutek.

Vsak posebej smo kapljica. Skupaj smo ocean.- Ryunosuke Akutagawa

Morda bi morali več dajati, ne zgolj jemati. Ponuditi kaj, ne da bi za to pričakovali kar koli v zameno. Manjkrat kupiti in večkrat kaj pridobiti, na primer zaupanje, naklonjenost in razumevanje, nekaj, kar ne moremo iztržiti ali poravnati s sredstvi na bančnem računu.

Spoštujmo vloženi trud, četudi prinese bolj malo sadov, a vendarle zelo pomembnih, ne zgolj novih bankovcev v denarnici. Nagrajujmo, cenimo in ovrednotimo skromne dosežke, kajti ti vodijo k velikim. Gradimo na naših medsebojnih odnosih in iščimo navdih drug v drugem. Ostanimo navdušeni nad življenjem, v katerem si stvari delimo, in se prenehajmo bati, da bomo tako sami ostali brez njih.

Sreča je izbira, ne rezultat. – Ralph Marston

Mi sami smo avtorji svoje sreče. Od nas samih je odvisno, kakšno ilustracijo bomo naslikali.

Življenje je niz kratkih trenutkov, ki sestavljajo veličastno časovno os. Ta predstavlja en sam velik hip oziroma trenutek, ki ga radi imenujemo življenje.

Najprej začnite delati tisto, kar je nujno, nato tisto, kar je mogoče, in nenadoma boste začeli delati nemogoče. – Frančišek Asiški

Vsakomur je namenjeno, da vsaj za hip stopi iz povprečja. Morda bi ljudje morali večkrat uporabiti svoje najboljše sposobnosti in narediti tisto, kar nam gre najbolje od rok, v čemer prekašamo marsikoga. Sleherni posameznik bi moral vneto skrbeti, da se pokaže v najboljši luči, tako zase kot za druge. Ne bi se smel zadovoljiti zgolj s sedenjem na površju tal, ko bi morda lahko prav tam, če bi vsaj za hip zakopal v zemljo, našel zlato jamo, polno diamantov. Morali bi poskrbeti, da bi vsakič, ko bi se zbudili, odprli vrata boljšemu jutru, čudovitejšemu svetu, lepšemu od tistega, v katerega smo zaspali.


Več o knjigi O ČEM PA VI SANJATE? >>


Na žalost veliko posameznikov svojih vrlin nikoli ne unovči. Mnogi nikdar ne odkrijejo svojih velikih talentov ali pa si jih zgolj ne upajo pokazati svetu. Žal noben talent, četudi nadvse izjemen, ne bo zaživel kar sam od sebe. Mora se ga razvijati, obnavljati in izpopolnjevati.

A v svojem življenju nismo zgolj opazovalci, pač pa glavni akterji. Prav tako nimamo na voljo sto let, da bi v življenju uresničili ali dosegli vse, kar smo si zamislili, kot se na primer zgodi v pravljičnem svetu, ko princ po dolgem času zbudi svojo princesko.

Naše močne točke, ki jih najbolj obvladamo, so tiste, kjer tudi največ lahko prispevamo. Seveda to ne pomeni, da v druga področja ne vlagamo nič, ampak tudi tam pripomoremo, kolikor le lahko. A to, kar najbolj znamo, je tudi najbolj bistveno, saj s tem lahko rušimo ovire in ustvarjamo vidne, pomembne spremembe.

Toliko naših sanj se sprva zdi nemogočih, nato se zdijo neverjetne in nato, ko zberemo voljo, postanejo neizogibne. – Christopher Reeve

Samo če bomo naposled prenehali čakati in začeli z dejanji, nas bo to lahko peljejo tja, kamor nas dnevno vodi naša domišljija.

Edina možnost, ki lahko prinese rezultate, od nas terja pogum, da z nečim začnemo.

Življenje ni dobitek na loteriji ali utrinek na nebu, temveč je prazno platno, ki ga moramo poslikati sami. A če bomo vedno čakali, morda utegne ostati nedokončano, saj bo manjkal pomemben del, ki bi ga sicer lahko zapolnili.

Včasih potrebujemo le nekaj malega, majhno brco, spodbudo, da se končno osvobodimo iz kokona, ki nas trdno oklepa, in se preobrazimo v čudovitega metulja ter poletimo proti prostranemu nebu. Morda bomo sprva potrebovali vajo, da bomo znali uporabljati svoja krila in zares zleteti. Tu in tam se nam bo zgodilo, da se bomo morali ustaviti, odpočiti in nato začeti znova. A dokler letimo, bo vse dobro. Vse dokler imamo krila, smo svobodni, rešeni, končno polni sreče, zadovoljni in izpolnjeni. Zdaj svet lahko vidimo bolje, drugače, v lepših barvah in odtenkih ter v lepši perspektivi. Nismo več omejeni na tisti mali prostor, ki je bil naš, dovolili smo si ga razširiti. In zdaj žanjemo čudovite plodove svojih dejanj. Nekatere stvari vzamejo veliko časa, spet druge manj. A vse rabijo svoj čas, dejanja, številne korake do končne točke.

Veliki uspehi niso plod naključij, temveč dolgoletnega dela.

Naučila sem se nekaj izjemno pomembnega in zelo resničnega – vsakomur lahko uspe marsikaj, včasih morda počasneje, a ravno dovolj hitro, da se lahko dotakne svojih sanj.

Ne morete preplavati morja, če boste zgolj stali in strmeli v vodo. – Rabindranath Tagore

Močno si želim, da bi postali družba, ki zna živeti svoje sanje, taka, ki ceni svoje pripadnike in v kateri so ti notranje zadovoljni, izpolnjeni in tudi srečni. Prav to je na koncu bistvo vsega, natančno to je tisto, česar si vselej vsak želi – živeti svoje sanje in biti srečen. Naj to postane vodilo družbe in gonilna sila tega sveta. Poskrbimo, da bodo naši nasledniki trdno prepričani vase, ker jim bomo pokazali, da se da, da so stvari v tem življenju mogoče, da sanje niso zunaj njihovega dosega in da s trudom, močno voljo in vloženim časom lahko dosežejo marsikaj, pravzaprav skoraj vse. Podobno sem končno začela spoznavati tudi sama – vse se da, če se hoče. Prav res. Tako preprosta misel, ki pove več kot tisoč besed.

Iz knjige O ČEM PA VI SANJATE?, Maja Buzakovič >>