Spodaj je povzetek knjige Od talenta do uspeha, popotovanje velikanov; podajte se na dogodivščino z desetimi uspešnimi Slovenci

Avtor: Nenad Vladić

Prekinite začaran krog samoopravičevanja, nezadovoljstva, razočaranja in naveličanosti in se odpravitee svoji dogodivščini naproti. Imejte v mislih, da so ne glede na trenutne okoliščine vaše možnosti neskončne. 

"Življenje je ali drzna dogodivščina ali nič." Helen Keller

Danes se lahko posameznik pohvali z velikim številom "prijateljev" v virtualnem svetu družabnih omrežij, v dejanskem prostoru in času pa morda nima nikogar, ki bi se ga lahko dotaknil, kaj šele objel. Namesto da bi nam številne naprave olajšale življenje in nam dale več prostega časa, samo samovoljno postali njihovi sužnji. Zmožni smo poslati na tisoče elektronskih sporočil, toda nesposobni začeti pogovor na ulici, železniški postaji ali avtobusu. V šolah nas učijo, kakšna je sestava posamezne prsti, kako se razmnožujejo morske školjke, kakšna je povprečna življenjska doba prebivalcev Hondurasa in kako urediti kemijsko enačbo, medtem so se skozi življenje prebijamo brez spoštovanja, ljubezni in smisla. Po svetu je neskončno veliko akademskih strokovnjakov, ki znajo postavljati čudovita vprašanja, vendar ne znajo dati odgovorov. Kot gobe po dežju se pojavljajo samooklicani mesije, ki veliko obljubljajo, toda nič od obljubljenega ne izpolnijo. Medtem ko navzven oglašujemo humanizem, v sebi živijo brezdušnost. V ospredje postavljamo borbo za pravice živali, hkrati pa mižimo, kadar na ulici vidimo brezdomca, ali molčimo kadar slišimo soseda zlorabljati svojo družino. Pogumno podpisujemo različne peticije za izboljšanje standardov bivanjskega prostora, nič pa nismo pripravljeni storiti, da bi izboljšali sebe. Veliko imamo povedati o drugih, o sebi pa ne vemo nič. Čeprav nismo nič prebrali, vemo vse. Čeprav vse vemo, ne živimo, temveč samo životarimo. Vedno več delamo, da bi imeli več. Več ko imamo, bolj smo pohlepni. 

"Med uspehom in pohlepom je le tanka črta." Ivo Boscarol

"Ljudje živijo brez smisla, ker nimajo nobenega cilja. Vsak mora imeti neki cilj ... Vsak lahko nekaj naredi. Vsak je za nekaj nadarjen." Peter Florjančič

"Na žalost je naš šolski sistem tak, da učence, ki segajo iz povprečja, dejansko ustavi in poreže. Ker je naravnan na vzgajanje povprečnežev, nimamo takih zvezd, kot jih imajo drugi. Zato upam, da bo v Slovenijo prišlo čim več drugačnih šol, ki vzgajajo osebnost človeka v voditelja in ne samo v povprečneža." Ivo Boscarol

"Stvari, ki so nam v življenju podarjene, so redke. Običajno se je treba za uspeh maksimalno potruditi in nadpovprečno trdo delati. Povprečje danes, ob veliki in globalni konkurenci, ni več dovolj." Robert Lešnik

Vse je spremenljivo. To spoznanje meče popolnoma drugačno luč tudi na vsa tista osebna prepričanja, ki stojijo med vami in spremembo: "Nikoli mi ne bo uspelo.", "Vse je zamujeno.", "Nimam nobenega talenta." ipd. 

"Slovenci imamo narodne junaki, ki so izmišljena pravljična bitja. Niti eden od njih ni resničen. Mi ne bomo nikoli imeli Napoleona, nekoga od nas, ki ga bomo postavili na piedestal zaradi tega, ker preprosto opevamo svoje heroje. Ne, mi hočemo vsi biti povprečni." Ivo Boscarol

Ne glede na to, koliko let imate, prav gotovo ste za kaj nadarjeni. "Vsakdo ima talent. Samo od vas je odvisno ali ga boste odkrili." George Lucas

Vsaka kriza pomeni priložnost za napredek, ampak le, če se znamo ustrezno odzvati. 


Več informacij in možnost naročila knjige OD TALENTA DO USPEHA >>


Ljubezen se vsem zdi znana, čeprav je posamezniku popolnoma tuja. Številni jo izgovarjajo, toda nihče je ne razume. Da bi se lahko katerakoli od možnih oblik ljubezni izrazila, je najprej treba ljubiti samega sebe. Kajti šele s spoštovanjem sebe in poznavanjem svojega notranjega jaza lahko v drugi osebi prepoznamo sebe, s čimer postajamo boljša različica sebe.

Glavna ovira do ozaveščanja čutov je kombinacija hitrega načina življenja z nepredvidenimi šumi iz okolja. Telefoni, računalniki, televizija in oglasni panoji na vsakem koraku ustvarjajo hrup, ki jemlje prostor in energijo za intenzivnejšo uporabo naših čutov. Možgani sodobnega človeka tako vsakodnevno prejmejo kar šest milijard informacij, medtem ko so jih sposobni obdelati le 50 tisoč. Neizogibna posledica nezmožnosti obdelave ogromne količine informacij sta utrujenost in padec stopnje osredotočenosti. 

Sodobni človek je z izgubo lastnosti čutečega bitja postal del brezvoljne črede. Hrup okolice vas stalno obdaja in ne morete mu pobegniti, lahko pa začnete načrtno ozaveščati svoja čutila, da jih izbistrite in izostrite. Od hrupa očiščena čutila vam bodo omogočila prepoznavanje smisla življenja, na katerega ste v naglici že pozabili. 

Življenje je kratko, in zakaj bi se ukvarjal s stvarmi, ki ti niso pri srcu. Zakaj bi se ukvarjal z drugimi in s tem, kaj drugi mislijo. 

"Bodite potrpežljivi in videli boste, kako trava sčasoma postane mleko," pravi kitajski pregovor. Izpraznjeno mesto potrpežljivosti je nemudoma zasedla naglica, katere sinonim je novonastala družbena kultura, ki s ponosom uporablja skovanko "nimam časa".

Otroštvo je čas, v katerem je bil naš pravi jaz v popolnem sozvočju z našo osebnostjo, razmišljanji in dejanji. V otroštvu se nismo ozirali na pričakovanja drugih, ampak smo ustvarjali dogodke po svojih željah. Nismo poznali dveh istih dni, vsak dan je bil drugačen kot prejšnji. Vsak trenutek smo živeli s polnimi pljuči. Omejitve so bile tam, kjer jih je začrtala naša domišljija. Včasih nebo, drugič zvezde. Občutek svobode je prežemal vsak naš dih in korak, ko smo zvedavi in polni navdušenja odkrivali vse tisto, kar nas je osrečevalo. 

Bolj ko izražamo radovednost, večji je občutek radosti in obratno. 

Radovednost je začetni aksiom vseh naših zamisli in želja, ki jim želimo vdihniti življenje. 

Albert Einstein: "Domišljija je veliko pomembnejša kot znanje. Znanje je omejeno, medtem ko domišljija vsebuje v sebi cel svet, spodbuja napredek in daje življenje razvoju. Logika vas bo pripeljala od točke A do točke B. Toda domišljija vas bo odpeljala, kamorkoli si želite." 

Izzivi današnjega časa in s tem pomembnost domišljije so večji kot kadarkoli prej, kajti sodobni človek se že dolgo ne ravna po znanju ali logiki, temveč po bioloških nagonih, nizkih strasteh, nepreverjenih kvazi informacijah in tujih predlogih. 

"Ne razumem, kaj pomeni, da nimaš motivacije. Mislim, da je življenje tako močno in posebno, da je že samo po sebi motivacija." Alen Kobilica

Prebudite otroka v sebi! Začnite razmišljati zunaj okvirjev svojega vsakdanjega življenja. Pojdite, kamorkoli si želite, kajti domišljija ne pozna besede 'nemogoče'. Na vprašanje 'zakaj' odgovorite 'zakaj pa ne'. 

"Znanje je orodje in ne cilj." Lev Nikolajevič Tolstoj

Današnji človek se težko sooča s svojimi težavami. Prezira kakršnokoli negativnost in želi živeti mimo spoznanja, da je življenje uravnoteženo zaporedje negativnih in pozitivnih stanj. In prav negativna stanja imajo v sebi zmogljivost za najmogočnejše osebnostne preobrazbe in velika ustvarjalna dela. Kljub temu posameznik negativnosti doživlja kot nezaželena stanja, s katerimi se sploh ne želi srečati. V takih okoliščinah se namesto uporabe zavestnega uma in intelekta raje odloča za beg. Na voljo ima številne priporočene izhode: veleblagovnice, toplice, adrenalinske parke ipd.

Da bi odkrili pozitivno prepričanje, razvijajte družbeno mrežo s somišljeniki in uspešnejšimi od sebe. Obkrožajte se z ljudmi, ki vas bodo na vaši poti spodbujali. Spoznavajte osebe, ki bodo znale razveseljevati in odgovarjati vaša številna vprašanja. Iščite družbo tistih, ki bodo s svojimi primeri in mnenji prispevali k vašemu razvoju. Bodite dovzetni za poslušanje in širite svojo sliko sveta. Preverjajte svoja stališča in razmišljanja. Ugotavljajte, glede česa imate prav in kaj vse se še morate naučiti. 


Več informacij in možnost naročila knjige OD TALENTA DO USPEHA >>


"Človek mora imeti ljudi, ki verjamejo vanj." Alen Kobilica

Razvoj tehnološke znanosti je sicer omogočil skokovit kulturni napredek, ki je človeku v marsičem olajšal in poenostavil življenje. Hkrati pa je človek zaradi sledenja tehnološkemu napredku pozabil sam nase. Namesto da bi ohranjal, negoval in nadgrajeval svoj notranji svet, se je poistovetil z zunanjim tehnološkim svetom. Posledica take naravnanosti sta tehnološko razvita in kultivirana družba na makroravni ter posameznik s črednim nagonom, otopelimi čustvi in nizko duhovno kulturo na mikroravni. 

Posameznik je toliko vpet v druga življenja, da pozabi živeti svoje. 

Vdihnite življenje svojemu talentu in poskusite uresničiti nalogo, zaradi katere ste bili rojeni v ta svet. Namesto nakupa poceni faustovskih trikov na trgu, ki so vnaprej znani in vsem dostopni, se odločite, da boste ustvarjali svoje čudeže, ki so nepredvidljivi, koristni in navdihujoči. Dovolite si pogledati svet z drugačnimi očmi in spoznali boste drugačnega sebe. Zgodil se bo čudež. 

"Nič ni nemogoče; obstajajo poti, ki vodijo do vsega, in če pokažemo dovolj volje, bomo vselej imeli tudi dovolj sredstev. Ko pravimo, da je nekaj nemogoče, nam to pogosto služi kot izgovor." Francois de La Rochefoucaulda

"Človek mora imeti odprt roko. Nekaj mora iti ven, da pride kaj noter. Če nekaj daste, zmerom dobite nazaj. To stoodstotno velja." Peter Florjančič

Izničite svoj egoizem in podvomite v svoj prav. Prevetrite dosedanje vzorce svojega razmišljanja in jih nadomestite z novim. Brezobzirnost zamenjajte s sočutjem. Apatičnost z dobroto. Sebičnost nadomestite z ljubeznijo. Uskladite svoje razmišljanje z zakoni narave in spoznali boste, da ima življenje vsakega živega bitja svoj namen in smisel. 

Najdite lepoto v naravi in uživali boste lepoto v svojem življenju. Potrudite se, da nikogar ne prezrete, delite del sebe z vsako osebo, ki je potrebna vaše pomoči. Nikoli nikogar ne izkoriščajte in ne želite nikomur slabo. Kolikor možnosti za uspeh boste dali drugim, toliko jih boste imeli tudi sami. Pomagajte drugim, da postanejo boljša različica sebe, in odprli boste vsa okna za vstop vesoljne svetlobe v svoje življenje. Sodelujte v čudežih drugih in ustvarili boste svoje. Izrazite vse tisto, kar je človeku naravno, in doživeli boste nadnaravno. 

Vaša ladja je lahko v pristanišču in tisočodstotno pripravljena na izplutje, toda vse dokler ne napnete jader in izplujete, nimate nobene možnosti, da bi prevetrili zmožnosti ladje ali dosegli načrtovani cilj. 

Iz knjige OD TALENTA DO USPEHA, Nenad Vladič >>