Pojej-zivo-zabo brian tracyBrian Tracy

Pomnite: nikoli ne boste tako upravljali svojega časa, da boste postorili vse, kar želite. Vedno bo še več … Lahko se pa naučite, da ga nadzorujete do te mere, da prenehate delati določene stvari in si vzamete več časa za dejavnosti, ki lahko resnično spremenijo vaše življenje.

Galileo: »Človeka ne moreš naučiti ničesar, česar že ne ve; lahko pa mu pomagaš, da stvari, ki jih že ve, ozavesti.«

Kako biti boljši? Enostavno. Le odkriti morate, kaj počnejo uspešni ljudje, in to isto ponoviti še vi.

Sposobnost popolnega osredotočanja na najpomembnejšo nalogo, ki jo dobro in v celoti opravite, je ključ do velikih uspehov.

Če zjutraj najprej pojeste živo žabo, veste, da je bila to najbolj grozna stvar, ki se vam lahko tisti dan pripetila. In vsa ostala opravila so tako prijetnejša. Naj bo to za vas kot nekakšen test, osebni izziv. Počutili se boste kot zmagovalec.

Ljudje so plačani za rezultate in ne za delo.

95% našeha uspeha je odvisnega od naših navad.

Vaša samopodoba ima izjemen vpliv na vaše obnašanje. Predstavljajte si sebe takšne, kakršni bi radi bili v prihodnosti.

Napoleon Hill: "Kdor želi biti zmagovalec, mora vedeti, kaj hoče in si to tudi goreče želeti." Imejte jasne cilje, vizijo. Pravilo za uspeh: razmišljajte na papirju.

  • Natančno določite, kaj želite.
  • To zapišite.
  • Cilju določite rok.
  • Naredite seznam stvari, ki jih boste morali narediti, da pridete do tega cilja.
  • Iz seznama naredite načrt.
  • Na osnovi tega načrta, ukrepajte – takoj.
  • Poskrbite, da vsak dan naredite nekaj, kar vas bo pripeljalo bližje k cilju.
  • Vztrajajte.

Vsak dan načrtujte vnaprej

Razmišljanje in načrtovanje sproščata vaše umske moči, sprožita ustvarjalnost in povečata nivo vaše telesne energije. Z vsako minuto načrtovanja lahko privarčujete 10 minut dela.

Načrt delovnega dne naredite že zvečer, da ponoči um razmišlja o tem. Sproti preglejte, kaj ste naredili v preteklem dnevu in česa ne (to uvrstite v naslednji dan kot najpomembnejšo nalogo). Sproti obkljukajte, kaj ste že naredili. Tako boste občutili svoj napredek in imeli občutek, da ste uspešni – to vam bo dalo ogromno motivacije za nadaljna opravila.

Dejavnosti razvrstite po prioritetah (A – najpomembnejša, nato B, C …). Drugi dan se prisilite, da najprej opravite opravilo prioritete A, nato B …

Pravilo 80/20

20% nalog zavzema 80% najpomembnejših opravil. In 80% nalog zavzema le 20% pomembnosti. Večina ljudi opravlja teh 80% nalog. Zato vidimo ljudi, ki ves čas nekaj delajo, a bolj malo naredijo.

Uprite se skušnjavi, da bi najprej opravili manj pomembne naloge.

Upoštevajte posledice

Dolgoročno razmišljanje izboljša kratkoročne odločitve. Uspešni ljudje imajo jasno vizijo o svoji prihodnosti. Vedno se vprašajte: "Kakšne so možne posledice tega dejanja – če ga naredim ali če ga NE naredim?"

Čas bo v vsakem primeru minil. Edino vprašanje je kako ga boste porabili in kje boste ob koncu tega časa pristali.

Uspešni ljudje so tisti, ki so pripravljeni odložiti trenutno zadovoljstvo in se kratkoročno žrtvovati, da bi lahko v prihodnosti uživali bistveno večje nagrade.

Vprašajte se: »Zakaj prejemam plačo?« Odgovor – ker od vas pričakujejo določene rezultate. Katere? Kateri so ključni rezultati, za katere ste čisto odgovorni?

Ubogajte zakon prisiljene učinkovitosti

»Nikoli ni dovolj časa, da bi postorili vse, vendar je vedno dovolj časa, da bi opravili najpomembnejšo stvar.«

Preden začnete, se temeljito pripravite

"Ni pomembno, kakšne zmožnosti imate. Dejstvo je, da imate več sposobnosti, kot jih lahko razvijete v vsem življenju." James T. McKay

"Samo ena zanesljiva pot vodi k uspehu: od sebe dajajte več, kot pričakujejo od vas, ne glede na to, kaj počnete." Og Mandino

Izkoristite svoje posebne talente

Kje ste res dobri? Kaj so vaši talenti? Če ne veste odgovora, pomislite, katera opravila najraje opravljate, saj vam »kar nekako gre«. In glede česa vas ostali pohvalijo? To je vaš talent. Popolnoma se posvetite temu, da bi te ključne stvari opravljali zelo, zelo dobro.

Ugotovite, katere so vaše ključne omejitve

Vsakdo ima 'ozko grlo', kjer se vaše delo ali dejavnost malo zoža, zmanjša. To je vaša omejitev. Poiščite jo. Najprej se je morate zavedati, potem pa vztrajno delati na tem, da jo omilite ali odpravite.

En korak naenkrat

Ponavadi imamo ljudje težavo, ker želimo več zadev storiti hkrati. A na koncu se izkaže, da ljudje, ki delajo samo eno nalogo naenkrat, naredijo konec dneva bistveno več kot tisti, ki se lotevajo več nalog, da bi čimveč opravili. Zato je tudi pomembno, da določite, katera je tista najpomembnejša naloga oziroma najpomembnejši korak v določenem trenutku.

Delajte majhne korake na poti do pomembnega cilja. Veliki koraki nas demotivirajo, nas spravljajo v stres in se nam mnogokrat zdijo pretežki, zato se jih ne lotimo. Razdelajte nalogo na majhne korake.

Zamislite si, da bi morali jutri nujno odpotovati za en mesec. Kaj bi  v tem primeru postorili danes? No, to storite!

Povečajte svojo osebno moč

Ugotovite, kdaj v dnevu imate največ energije, motivacije in idej za delo. Nekateri imajo zjutraj, drugi popoldan, nekateri pozno v noč … Ta čas izkoristite maksimalno.

Privoščite si počitek. Ne glede na to, kaj delate, si vsak teden vzemite en dan, ko ne delate popolnoma nič (ne glejte telefona, mailov, ne razmišljajte o delu …). To vas bo napolnilo z ogromno energije za naprej.

Najprej opravite najtežjo nalogo

Ali 'pojejte živo žabo': Ko jo boste opravili, boste ves dan bolj sproščeni, zadovoljni, polni energije in ponosni nase. VEDNO naredite tako.

Bodite optimist

Optimisti so ljudje, ki v vsaki situaciji iščejo dobro. V vsaki težavi ali oviri iščejo dragoceni nauk. Verjamejo, da težave ne pridejo, da bi nas ovirale, pač pa nečesa naučile. Optimisti vedno iščejo rešitve za vsako težavo: "Kakšna je rešitev? Kaj lahko storimo zdaj? Kateri je naslednji korak?"